Ördögkatlan Fesztivál

Tudatos brandépítés egy szerelemprojektben

Ördögkatlan: fogalom nem csak a hazai nyári fesztiválszezon vonatkozásában, de a magyar kulturális életben is. Pedig az Ördögkatlan Fesztivált nem is olyan régen, 2008-ban hívta életre a két elkötelezett alapító, Bérczes László és Kiss Mónika. Kezdetben a Művészetek Völgye keretein belül, Bárka Kikötő néven rendezték meg a programsorozatot, majd önálló projektként folytatták tovább. 

A tudatos építkezésnek köszönhetően mára megkerülhetetlen kulturális brand lett belőle, amelyre évente több tízezer, tavaly, a tizedik évben például kilencvenezer látogató érkezett. Érzékletes összehasonlításképpen: az induláskor ötezer nézővel kezdtek. 2019-ben július 30. és augusztus 3. között rendezik meg az Ördögkatlan Fesztivált Baranya megyében. A négy kis település, ahova, egyszer mindenkinek el kell látogatnia: Nagyharsány, Kisharsány, Beremend és Villánykövesd. Ezek a fesztivál mesésen kedves, páratlanul hangulatos helyszínei.

A tudatosság persze nem csak abban merül ki, hogy a szervezők következetes koncepció alapján, a kezdetektől fogva kitartanak az összművészetiség mellett – így a Katlanra látogató néző színházi produkciót, koncertet, irodalmat, kiállítást, filmet, beszélgetést és workshopot is talál a programban.

Céljuk az is, hogy a mainstreamtől a marginális kísérletekig minden produkció számára helyet biztosítsanak, és ezzel megjelenítsék a régióban a magyarság kulturális-művészeti gazdagságát. Komoly turisztikai vonzerőt is jelentenek, sőt építenek is erre a faktorra: gazdaságilag-szellemileg-kulturálisan igyekeznek segíteni a települések felemelkedését. A nyereségközpontú gondolkodás viszont nem számít elsődleges célnak, amikor szívszerelemből megalkotják az újabb és
újabb évadokat. Már az első évtől kezdődően védnököket választottak a Katlan művészeti képviseletére. Nem kisebb művészeket, mint Cseh Tamást és Törőcsik Marit, akik neve „kötelezettség: hozzájuk, művészi és emberi minőségükhöz méltón kell mindig létezni és dolgozni”.

Hazánk legnépszerűbb művészei, alkotócsapatai, intézményei érzik megtiszteltetésnek, ha részt vehetnek az Ördögkatlan Fesztivál programjában. Saját bemutatók is szép számmal kerülnek ki a Katlanból. Hosszú évek sikerszériáját tudhatja maga mögött a bemutató óta a Mulatság című színházi előadás, Mucsi Zoltán, Scherer Péter és Szikszai Rémusz alakításában, de itt láthatta a közönség premierként a Sztalker Csoport azóta szintén elhíresült, folyamatosan telt házas előadását, a Míg fekszem kiterítve című darabot, valamint a Nehéz című produkciót, a Kezdhetek folytatódni című Petri György-estet és a Forte Társulat Bartók-estjét is.

Nem mehetünk el szó nélkül a Katlan szerethető sokszínűsége mellett sem. Fellépett a hazai kiválóságok mellett több nemzetközileg is jegyzett művész, például a Tiger Lillies és Alexander Balanescu is. A Katlan csábereje – a szervezők megfogalmazásában – abban ragadható meg, hogy „Ez a fesztivál öt nap ünnep. Ünnepe a minőségnek, az emberségnek, a derűnek, ünnepe az önmagát meghaladni akaró embernek”.
2019-ben is színpompás művészeti palettát raktak össze. Fellép többek közt a Kiscsillag, Szabó Kimmel Tamás, Péterfy Bori, Halász Judit, a 30Y, Bősze Ádám, Nyáry Krisztián, Csemer Boggie, Vecsei H. Miklós, a Sztalker Csoport, a Budapest Klezmer Band, a kaposvári Csiky Gergely Színház társulata, Szálinger Balázs, a Besh O droM. Az érdeklődők cirkusz workshopon, író–olvasó találkozókon, slam poetry-esten és rapidrandin is részt vehetnek. Az idei nyár díszvendégei között van a Jelenkor Kiadó, a Hagyományok Háza és Reisz Gábor filmrendező.

Az Ördögkatlan „kiváló” minősítést kapott a Magyar Fesztiválszövetségtől, de ha ez az értékelés nem lenne eléggé izgalmasan csalogató, gondoljunk arra, hogy öt nap alatt több száz program közül válogathatunk a Katlanon!

Az Ördögkatlan név eredete: Az egyik központi helyszín, a Szoborpark, egy kőfejtő, amelyet a helybéliek „Ördög szántotta hegynek” neveznek. Ez a név ahhoz a legendához kötődik, miszerint az ördög meg szerette volna kapni Nagyharsány legszebb lányát, Harkát, de ehhez az első kakasszóig fel kellett volna szántania a hegyet. Az ördög elkotródott, megmaradt viszont a gyönyörű kőfejtő, ahol nyaranta már évtizedek óta hazai és külföldi szobrászok alkotnak, és a létrehozott műveket a parkban hagyják