by Kiss Dorottya Réka 2021. Aug 20.

Művészet, kultúra, gasztronómia és sörkülönlegességek – ezért csodás úticél Bajorország

Ez a sokszínű néhány nap a gyönyörű német városokban tele volt művészettel, kultúrával, csodás ételekkel és különleges sörökkel.

Németország városai közül a művészetekről Berlin, a híres sörről München ugrana be elsőre mindenkinek. Bár ezek is szuper helyek, a Bajorország északi részén lévő Frankföld városaiban egyszerre élvezhetünk minden jót. Hangulatos utcák, terek, folyópartok, sokszínű helyi gasztronómia, művészet a barokktól a kortársig, és jobbnál jobb sörfőzdék. Ezek a világon a legnagyobb sűrűségben. Bamberget, Bayreuthot és Nürnberget ismerhettük meg a gasztronómia, kultúra és sörfőzés szakértőinek segítségével egy sokszínű utazás keretein belül. 

BAMBERG

Az első állomás a gyönyörű Regnitz folyó partján lévő Bamberg volt, amit a modern művészet városának is hívnak és nem mellesleg az UNESCO világörökség része. A gyönyörű bajor város, – melyet pezsgő diákélettel, a folyón edző evezősökkel, régi és kortárs kultúrával és tradicionális sörfőzdékkel lehetne talán a legjobban leírni – tele van galériákkal, múzeumokkal és kültéri szobrokkal, melyek a művészet rengeteg ágát és korszakát lefedik. Bambergben külön érdekes, hogy több kulturális, magyar kapocsra is fény derült az idegenvezetésen. A Bamberg Horseman névre hallgató híres, korai XIII. századból származó lovas szobor a katedrálisnál például lehet, hogy Szent István királyt ábrázolja. A szoborról a város lakói annyit tudnak, hogy ismeretlen művész alkotta, és egy konkrét királyt, valószínűleg szentet ábrázol. Felmerült még II. Henrik német-római császár, II. Frigyes német-római császár neve is, de bizonyos teóriák szerint magát a messiást ábrázolja. Magyarként arra jutottunk, hogy egyértelműen Szent István király őrzi a bambergi katedrális gyönyörű épületét. 

Bamberg Horseman (forrás: wikipedia.org)

A városban a középkori és a barokk építészet a legmeghatározóbb, de ma már sok más stílus is megtalálható, hiszen rengeteg épületet kellett újraépíteni a történelem során. A bambergi vegyes építészet egyik legkülönlegesebb példája a régi városháza, amelyet egy mesterséges szigetre építettek. A homlokzat egyik oldalán gyönyörű freskók láthatók, melyek legviccesebb részlete a művész „aláírása”, ami egy,  a falból szoborként kilógó kerub láb. 

Bamberg, régi városháza

Bambergben a Hopfengarten sörfőzdét, „Bamberg legkisebb sörfőzdéjét” látogattuk meg. Ahogy az utcáról besétáltunk a mit sem sejtető szűk kapun, egy nagy, burjánzó kertben találtuk magunkat, amely tele volt komlóültetvénnyel, paradicsomot és fűszernövényeket rejtő üvegházakkal és falra futtatott dísznövényekkel. A sörfőzdében a tulaj fia mesélt nekünk az elsősorban helyi alapanyagokkal dolgozó, kézműves sörfőzde különleges söreiről és ginjeiről. A szokásos citromos sörön kívül volt uborkás, eukaliptuszos és borsos is, és még sorolhatnám. A bajor sörfőzdékben a sört kevésbé kedvelők sem maradnak különleges italok nélkül, hiszen szinte mindenhol készítenek whiskyt és gint is. A személyes kedvencem az eukaliptuszos és a hibiszkuszos gin volt, egészen különlegesek. 

A különleges Hopfengarten ginek

Hopfengarten, sörkóstoló

Meglátogattuk Bamberg leghíresebb sörfőzdéjét is, ahol a sörök mellett a helyi gasztronómia különlegességeit is végigkóstolhattuk. A Schenkerlában 1405 óta főzik a söröket, specialitásuk a füstös íz. Az étterem/söröző a nyitás óta soha, a háborúk alatt sem zárt be olyan hosszú időre mint az elmúlt évben a Covid miatt. Ahogy az itt (is) kiderült, a füstös, erős sörnél és a nehéz, zsíros kolbászoknál és húsoknál – amiket  „tipikus német ételeknek” kiáltottak ki – sokkal választékosabb a német konyha, itt korántsem áll meg a kínálat. A Kasnocken – sajtos nokedli – és a Maultaschen, – egy húsos szósszal töltött tészta, amit az Európai Unió „regionális specialitásként” tart számon – például nagy kedvenceim lettek, és nem sorolhatóak az előbb említett kategóriába. A Schlankerla előtt óriási élet volt, rengetegen élvezték a hangulatos város esti pezsgését a legjobb helyi sörrel a kezükben. 

Maultaschen

A következő napon bejártuk a Franconian Switzerlandként emlegetett területet, ahol szinte minden falunak van saját sörfőzdéje. Jártunk többek között aBrauhaus am Kreuzberg-ben, ami Hallerndorf közelében, egy hegyen, az erdő közepén csábítja jobbnál jobb söreivel és ételeivel a túrázókat és természetbe vágyókat 1461 óta. Az 5D-s moziban megismerhettük a sörfőzde történetét, és egy látványos előadás keretében megtanultuk a sörfőző gépeken lévő tartályok, csapok és csövek funkcióit is. Ha nem csak a hangulatos teraszon üldögélnénk, hanem ennénk, innánk, moziznának és tanulnánk is, érdemes befizetni a csomagra, ami mindent magába foglal. 

BAYREUTH 

Bamberg után Bayreuthot látogattunk meg, ami leginkább Richard Wagner operáiról ismert. A gyönyörű városban számos történelmileg és napjainkban is fontos kulturális intézmény van, mindenekelőtt azonban Wagner munkásságára és zenéjére összpontosítanak. 

A Margravial Operaház egészen különleges épület a város közepén. 1750 környékén építtetteWilhelmina porosz hercegnő, aki rengeteget tett a kultúráért. Erről számos bámulatos legenda szól, amit a helyi idegenvezetők lelkesen és részletesen elmesélnek az arra járóknak. Az operaház kívülről visszafogott, nem emelkedik ki a környezetéből, – ahogy azt a hasonló épületeknél megszokhattuk, – és épp ennek köszönheti, hogy a háborúk alatt megmenekült a bombázásoktól. Az épületbe belépve meglepően letisztult terek fogatnak minket, itt semmi sem utal arra a barokk pompára, ami az előadótérre jellemző. Az építész, Giuseppe Galli da Bibiena lenyűgöző páholyokat, színpadot és díszekkel telezsúfolt teret tervezett ide. Kevés színház maradt fent ebből a korból, ez a barokk operaház az egyik, így az UNESCO világörökség része. A terem különlegessége még, hogy mindent, tényleg mindent fából készítettek, ami extrán érzékennyé és sérülékennyé teszi. Hogy védjék, minden évben csak harminc előadást szerveznek a Margravial Operaházban, azokat is mind nyáron, hiszen a fűtés is rossz hatással lenne a faberendezésre. 

Margravial Operaház Bayreuth

A város egyik legfontosabb helyszíne a Bayreuther Festspielhaus, a Bayreuthi Ünnepi Játékok helyszíne, amit Richard Wagner építtetett, és azóta is az ő operáit játsszák benne évente. A rendezvény a világ egyik legjelentősebb operafesztiválja, amit 1876 óta rendeznek meg, és akkora érdeklődés övezi, hogy szinte lehetetlen jegyet szerezni rá. Még felsorolni is nehéz, hogy a Wagner- rajongók mennyi, a zeneszerzőhöz kapcsolódó fontos helyszínt, mennyi róla szóló programot és kiállítást látogathatnak meg a városban a fesztivál ideje alatt. 

A sok fontos és csodás épület mellett az Ermitage-ba is ellátogattunk, ami egy gyönyörű park sok száz különböző növénnyel, tavakkal, pavilonokkal, emlékművekkel és kastélyokkal. Kevés lenyűgözőbb parkot láttam életemben. Az épületeket itt is Wilhelmina hercegnő és a férje, Frigyes brandenburgi–bayreuthi őrgróf építtette.  

Ermitage, Bayreuth

A művészet, kultúra és történelem szépséges parkjai és épületei mellett Bayreuthban is volt részünk finom német borokban, sörökben és ételekben. A Maisel and Friendssörfőzde egy egész élményközpontot épített a sörei köré. Találunk itt éttermet, ajándékboltot, kézművessör-shopot, rendezvénytermeket, sörkóstolótermeket, egy lenyűgözően részletes kiállítást, és most épül a saját hoteljük. Fő kedvencem a MaiselArtbeer volt, amely sorozat címkéit művészekkel kollaborálva hozták létre, hiszen szerintük a sörfőzés is művészet. A műalkotások harmóniában vannak a sörök típusával és hangulatával, ami exkluzív élményt ad. 

Maisel Artbeer #2 - stohead (forrás: maiselandfriends.com)

NÜRNBERG

A bajor túra utolsó állomása Nürnberg volt. Nürnberg, – habár jelentősen nagyobb város, mint az előző két állomás, – semmivel sem kevésbé festői és hangulatos. A történelmi városközpont, a rengeteg múzeum, a városfal, a Pegnitz folyó és a pezsgő élet teljesen magával ragadott ott is.  

A Nürnbergi városnézés a főtéren kezdődött, ahol többek között megnéztük a különleges, kívánságteljesítő képességekkel bíró Schöner Brunnent, ami egy gótikus tornyot ábrázoló vízesés. A szökőkutat negyven színes figura díszíti, amik a Szent Római Birodalom világképét reprezentálják. Többek között a filozófia, a hét szabad művészet, a négy evangélista, Mózes és hét próféta is megjelennek az alakok között. Innen átsétáltunk az óvároson, amin gyönyörűen végigfolyik a Pegnitz folyó, és tele van kis szigetekkel, különleges hidakkal. A városban sok park, üzlet, kávézó és étterem van, és nagyon érezhető rajta a kellemes, tipikus német városi hangulat. 

Nürnberg, Pegnitz folyó

Nürnbergben újabb magyar kapcsolat bukkant fel, hiszen a város egyik büszkesége Albrecht Dürer – ifjú Ajtósi Adalbert –, aki magyar származású bajor festő. Ajtósi Adalbert aranyműves fia, a világhírű festő, grafikus és műfordító a német reneszánsz legismertebb alakja, aki leginkább portrékat, oltárképeket és más vallásos témájú műveket festett. A város egyik leghangulatosabb részén található a festő háza és műterme, amely ma emlékmúzeum. 

Mielőtt a Hexenhäusle nevű étteremben folytattuk volna a német gasztronómia felfedezését, megcsodáltuk a várat, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész városra. Az étterem kertjéből a várost körülvevő falra és a várra látni, amitől még autentikusabb lett a klasszikus német bratwurst kóstolótál elfogyasztása. 

Nürnberg, kilátás a várból

A kulináris élmények Nürnbergben aHausbrauerei Altstadthofban folytatódtak. A sörfőzde és étterem alatt található a város katakombarendszere, amely a legnagyobb egybefüggő alagútrendszer Németországban. A II. világháború során ennek az alagútnak köszönhetően menekült meg a város lakosságának nagy része. Az alagút után megismertük a whisky lepárlót, ahol Ayrer’s néven készítik Németország egyik legjobb whiskyjét. Igazi különlegesség, hogy a legnagyobb ínyencek elkészíthetik a saját hordó whiskyjüket. A hordókat személyre szóló minták és feliratok díszítik, így bármikor felismeri a tulajdonos, a család, baráti társaság vagy friss házaspár a saját italát, amihez türelem is kell, mert néhány év múlva érik be.   

 Magán Ayrer's whisky hordók

A túra zárásaként, egy esősebb napon múzeumot látogattunk, amiből Nürnbergben bőven van választék. A Neues Museum Nürnberg dizájn- és kortárs művészeti múzeuma, aminek már az épülete is kiemelkedő építészeti remekmű. A Painterly című kiállításon olyan világhírű zsenik műveit láttuk, mint Andy Warhol, Cy Twombly, és Christopher Wool, mellettük pedig tizennégy másik művész alkotásait állították ki, bemutatva a pop art és az absztrakt expresszionizmus fejlődését napjainkig. Óriási élmény volt ennyi zseniális festményt látni egy helyen, az egész múzeum a kortárs vizuális világ hangulatához illeszkedett. Egy másik teremben dizájnbútorok és műalkotások voltak egymás mellett, harmóniában, ami egyedülálló kiállítást eredményezett. 

Andy Warhol festményei, Neues Museum Nürnberg

Dizájn és kortárs képzőművészet, Neues Museum, Nürnberg 

Ez a sokszínű néhány nap a gyönyörű német városokban tele volt művészettel, kultúrával, csodás ételekkel és különleges sörökkel. Mindenkinek erősen ajánlott utánunk csinálni az utat! 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!