Budapest Art Week

Városi kultúrkavalkád nemzetközi dimenzióban – Budapest Art Week 

Idén tavasszal ismét a képzőművészet sokszínűségét ünnepeljük a legizgalmasabb városspecifikus képzőművészeti eseménysorozaton. A Budapest Art Week 2019-ben is lehetőséget teremet arra, hogy nemzetközi színtéren is elismert galériák és vezető múzeumok kínálatának széles skálájából válogathassunk kedvünkre. Karszalagot fel, öveket becsatolni, indulunk!

Április 9. és 14. között immár negyedik alkalommal rendezik meg a főváros legpezsgőbb képzőművészeti eseménysorozatát, a Budapest Art Weeket, amelyen egy hétig minden a múzeumokról, galériákról, alkotóműhelyekről szól, valamint magukról a képzőművészekről és természetesen a közönségről, amelynek tagjai között évről évre egyre több a 20-as, 30-as korosztályhoz tartozó érdeklődő. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy a BAW eltökélt célja, hogy érhető módon tálalja a művészetet, ezáltal a képzőművészetben kevésbé jártas emberekhez is eljusson, másrészt a rendkívül kedvező árképzés miatt is népszerű lehet, hiszen a hatnapos esemény mintegy 180 programjának látogatására jogosító hetijegy ára mindössze hatezer forint, míg a diák- és nyugdíjashetijegy négyezer forintba kerül, tavaly óta pedig már napijegy is váltható.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál kiegészítő programjaként megvalósuló eseménysorozatnak világszerte számos megfelelője akad, olyan nagyvárosokban rendeznek rendszeresen Art Weeket, mint New York, London és Berlin. A hazai eseményre is számos külföldi látogatót várnak, ezt erősíti a nemzetközi sajtóban futó kommunikáció, az angolul zajló programok jelentléte, valamint a kétnyelvű BAW magazin, amely a hasznos információk és a programleírások mellett interjúkat, magazinos anyagokat tartalmaz.

A Budapest Art Week megálmodója Bérczi Linda kulturális programszervező,akinek évek óta szilárd elhatározása, hogy közelebb hozza a kortárs művészeket és művészetüket az érdeklődőkhöz, és ezáltal tegye jelenlevővé a képzőművészetet a mindennapi életünkben. Ennek jegyében hozta létre a Budapest Art Mentor képzőművészeti mentorprogramot is, amely fiatal képzőművészeknek teremt lehetőséget a magyar és a nemzetközi művészeti szcéna megismerésére és az abba való beágyazódásra.

A hazai intézmények is egyre inkább felismerik, hogyan képes egy-egy ilyen színes eseménysorozat becsalogatni az érdeklődőket a kiállításokra. A Budapest Art Week látogatói egyúttal aktív résztvevőkké is válnak: tárlatvezetéseken, vezetett sétákon és galériatúrákon vehetnek részt, workshopok, beszélgetések, filmvetítések és kiállításmegnyitók várják őket, a Nyitott Műtermek Délutánján pedig lehetőség nyílik az alkotókkal való találkozásra is. A múzeumok azon programjai, amelyeken a kulisszák mögé tekinthetnek be az érdeklődők, vagy ahol az épületet is bejárhatják, minden évben nagy népszerűségnek örvendenek, hasonlóan a kiállítótérbe vitt más művészeti ágakhoz kötődő eseményekhez. Az ilyen happeningek élményszerűvé, „emberarcúvá” teszik egy gyűjtemény vagy egy múzeum megismerését.

 

Idén először külön tematikával jelentkezik a Budapest Art Week: a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz csatlakozva a BAW fókuszában is az orosz művészet áll, ehhez kapcsolódik az a saját szervezésű kiállítás, amely egy egyedülállóan különleges helyszínen, a budavári Mikve Galériában kapott helyet. A Nyomotokban. Inspiráló erők az orosz és a magyar kortárs művészetben című központi tárlaton huszonöt művész(csoport) és hat önszerveződő művészeti szervezet mutatkozik be és reflektál a két ország jelenlegi kortárs képzőművészeti helyzetére.

A hat nap gazdag kínálatát felsorolni is lehetetlen, találunk a programok között több kiállítást, amelyek a Bauhaus idei 100. évfordulójához kapcsolódnak, lesz számos fotóművészeti tárlat, népszerű, állandó és egyedi, időszaki tárlatok, az elismert alkotók műveit felsorakoztató kiállítások mellett pedig még egy olyan tárlat is helyet kapott, amelyen ismeretlen művészek alkotásaival találkozhatunk. Idén is meghirdették az egyik legnépszerűbb programot, a 4-es metró sétát, de részt vehetünk jótékonysági jógaórán is, sőt a food styling tudományával is megismerkedhetünk.

A Budapest Art Week az idén önálló művészetpedagógiai programot indít középiskolás csoportok számára. A kifejezetten fiatalokat megcélzó Közelítő program a kortárs művészettel való élményszerű találkozásra teremt lehetőséget. A regisztráló diákcsoportok egy művészetpedagógus által vezetett, több művészeti helyszínt érintő séta keretében betekintést kapnak a múzeumok, galériák és műtermek világába. A program fő támogatója a B. Braun Avitum Hungary Zrt.

Az elmúlt évek eredményei leginkább a Budapest Art Week iránti érdeklődésben mérhetők. Az előzetes jegyeladások, a vezetett programokra történő regisztrációk, valamint a programfüzet kelendősége mind azt mutatják, hogy az emberek már várják az rendezvénysorozatot, terveznek vele, és kíváncsian figyelik, milyen eseményeken vehetnek részt.

 

szerző: Várhegyi András

fotó: Egyed Péter

Ha további információra kíváncsi a Budapest Art Weekkel kapcsolatban, látogasson el a honlapjukra.

Megjelent: 2019. április