Dés András portréja

Az erdő lesz a hangszere

Dés András a jazzélet egyik legaktívabb, a művészetek sokszínűségére nyitott, kísérletező egyénisége. Előszeretettel fedez fel ismeretlen világokat, műfajok és stílusok közötti határterületeken kalandozik.

Hatévesen kezdte klasszikus ütőhangszeres tanulmányait, és a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazztagozatán diplomázott 2005-ben. Az improvizatív zenész keze alatt bármilyen tárgy, sőt a saját teste is hangszerré válik. „Folyamatosan ütök valamit, ez foglalkozási ártalom. Sokan panaszkodnak az ütősökre, hogy meg lehet tőlük bolondulni. Igyekszünk szociális lényként viselkedni, de a püfölés ösztönösen előjön” – mondta mosolyogva egy interjúban.

Számos jazzegyüttes, például a Balázs Elemér Group, a Dés László Septet és a Lukács Miklós Quintet tagjaként turnézott Európa-szerte. Játszott a Carnegie Hallban, a Covent Gardenben, a damaszkuszi Operaházban, az izraeli Jerusalem Theatre-ben, a 2010-es sanghaji világkiállításon. Többször dolgozott Eötvös Péterrel, tagja volt a Jazz+Az popegyüttesnek, zenélt Palya Beával, Szalóki Ágival, csakúgy, mint Palle Mikkelborg, Charlie Mariano és Dave Liebman társaságában. Közel száz albumon játszott, filmekhez, színházi előadásokhoz szerzett zenét. Évekig szerepelt a négy íróra (Esterházy Péter, Parti Nagy Lajos, Spiró György, Závada Pál) és három zenészre (Dés András, Dés László, Barcza Horváth József) komponált Szó és zene című esteken, illetve ma is fellép az Esterházy halála után Összhang névre keresztelt produkcióban. A Farkasszem című szóló színházi darab szerzője és előadója. András tavaly Budapestről Bécsbe költözött a családjával. „A feleségem, aki ékszertervező, már egy ideje ingázott

Budapest és Bécs között, ugyanis bekerült egy varázslatos bécsi műhely-galéria alkotócsoportjába. Viszonylag gyorsan felismertük, hogy praktikusabb, izgalmasabb és előremutatóbb, ha megcseréljük a dolgot, és én ingázom. Bécs nagyszerű város, a gyerekeinknek is csodás élete van itt, és számomra is új kapuk nyílnak meg. Élvezem, hogy nagyjából nulláról indulva építem fel az itteni karrieremet” – meséli. „Fantasztikus zenészekkel ismerkedtem meg a világ minden tájáról. Hamar kiderült, hogy Mahan Mirarab iráni gitárossal sok a közös metszet a zenei világunkban, összejártunk gyakorolni, ami rendkívül inspiráló élmény volt.  A lelkesedésünk oda vezetett, hogy létrehoztuk a Mash duót, amellyel felpörögtek az események. Szép számú koncertmeghívásunk van már Ausztriában és külföldön is. Remélem, minél hamarabb eljut a duó Magyarországra, ahogy nemrég eljutott egy másik nemzetközi zenekarom. A két török, egy cseh és egy magyar zenészből álló TURUMTAY / ERDOĞAN / LIŠKA / DÉS quartettel túl vagyunk az első turnénkon, amelyet a budapesti Opus Jazz Clubban indítottunk, Salzburgban, Bécsben folytattunk, és Prágában fejeztünk be.

A művész számára nagy öröm és az utóbbi évek egyik legizgalmasabb kihívása, hogy bekerült az angol Hannah James Jigdoll Ensemble nevű együttesébe. „Hannah csodálatos zeneszerző, énekes, harmonikás és táncos, az angol sztepptánc, a »clog dance« jelentős előadója. Tavaly látott meg Bécsben egy

koncerten, és egészen véletlenül pont ütőst keresett. Ott állt ez a kedves, pici lány, és megkérdezte, nincs-e kedvem vele zenélni. Akkor még nem sejtettem, milyen meghatározó lesz ez a találkozás.”

András magyarországi zenészélete is folytatódik, édesapja, Dés László Free Sounds quartetjével nemrégiben vettek fel egy lemezt, amely százszázalékos improvizáció. „Ahogy a koncerteken sem, a felvétel előtt sem beszéltünk meg semmit előre. Ez komoly koncentrációt igényel, de valódi örömzenélés.” A nyáron különleges kalandba kezd. „Egy régi álmomat valósítom meg három barátommal, Ávéd János szaxofonossal, Fenyvesi Márton gitárossal és Szandai Mátyás nagybőgőssel” – árulja el. „Erdőbe vonulunk, ott vesszük fel az új lemezemet. Nem viszek magammal hangszereket; az »erdőn«, a köveken, a fákon, a leveleken, a patakon fogok játszani.” Az albumot a BMC Records adja majd ki. A rendhagyó felvétel többletköltségekkel jár, ezért András közösségi finanszírozási kampányt indított az Indiegogo oldalon: szállásra, útiköltségre, a folyamatot megörökítő film elkészítésére és a zenészek tiszteletdíjára gyűjtött. „Kedves Barátaim! A harkályok tiszteletdíja még hiányzik!” – írta Facebook-oldalán a kampány utolsó hetében. Zárórára ötvenegy adományozó 1965 dollárt, a megcélzott 3000 USD hatvanöt százalékát dobta össze.

„Ha többen hallgatnának kortárs improvizatív zenét, jobb hely lenne a világ” – vallja Dés András. Úgy legyen!

Ha további információra kíváncsi Dés Andrással kapcsolatban, látogasson el a művész honlapjára!

szerző: L. Horváth Katalin

fotó: Aneta Czarnoczka-Kanik

Megjelent: 2019. június