Gombó Viola Lotti színésznő

„Olyan ez mint a síelés”

 

Gombó Viola Lotti a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves színészhallgatója, de tavaly nyáron már első nagyjátékfilmjét forgatta, amely ősztől látható a mozikban. Több mint egy éve játszik az Orlai Produkciós Iroda előadásaiban, idén pedig a Katona József Színházban is lehetőséget kapott.

 

Abban mindig is biztos volt, hogy az irodalom érdekelné. Az első dolog, ami igazán megfogta, az Oidipusz király volt, Babits Mihály fordításában. Olyan volt számára, mint egy krimi. Nagy hatással volt rá a székesfehérvári alternatív társulat, melynek sokáig tagja is volt. Első nagy sikere egy versmondó versenyen érte, amelyet megnyert. Kezdetben fontos motivációs erőt jelentettek számára a külvilág elismerő visszajelzései. Sikerélményei arra buzdították, hogy a színészet felé induljon, az utat azonban magának járta ki. Egy évet tanult Kaposváron, 2016 óta pedig a Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatója. Az őt ott körülvevő embereket fontos inspiráló erőnek tartja, az intézményt pedig nagyon jó közegnek, ahol valódi művészképzés zajlik. Hisz abban, hogy valami teljesen újat mutathat a világnak, karrierjének nagy energiával és azzal a mottóval szeretne nekivágni, hogy bármi lehetséges.

Vannak szerepek, amelyeket nagyon szívesen eljátszana: Lady Annát a III. Richárdból vagy Carment, de könnyedén megtalálja az utat a legtöbb figurához. Szeret dolgozni a karakterekkel, kutatómunkát végezni. Ilyen számára például a Cabaret, amelyet ifjú Vidnyánszky Attila rendez az Ódry Színpadon. Gombó Viola Lotti Sally Bowlest, a cabaret girlt alakítja az előadásban, aki Berlinben, a KitKatClubban táncol. Igazi kihívás számára, annál is inkább, mert musicalben most játszik először; most áll számára össze, hogyan hangolható össze a tánc, az ének és a beszéd a színpadon. Munkája részének tekinti mindenből kihozni a maximumot. Az emberi természetet kimeríthetetlen témának tartja, így hisz benne, hogy minden szerepnek meg tudja találni az izgalmas oldalát.

A fiatal színésznő április végétől az Orlai Produkciós Iroda új előadásában, a Szerepeinkben lesz látható, ősszel pedig a filmvásznon, Nagy Viktor Oszkár Más liga munkacímű nagyjátékfilmjében. A színpadon drámai szerepet játszik Hernádi Judit oldalán. Az Amy világa alapján Valló Péter rendezésében létrejövő előadás egy színésznő és lánya kapcsolatát mutatja be. Viola a nehezen boldoguló lányt alakítja, aki lassacskán felőrlődik abban, hogy egyszerre próbál megfelelni anyjának, párkapcsolatának és önmagának.

A Más liga című vígjátékban egy focihuligán útja keresztezi egy tizenhat éves roma lány történetét. A férfi és felesége gyermeket szeretne, de ez miatta nem lehetséges, ráadásul priusza is van, így az örökbefogadás sem opció. A lány tizenhatodik hetes kismama, abortuszról szó sem lehet. A filmben az ő sorsuk fonódik össze számtalan humoros esemény révén.

Gombó Viola Lotti nagyon örül, hogy ilyen korán ekkora feladatot kapott, és kipróbálhatta ezt a fajta színjátszást, ami tapasztalatai alapján teljesen másfajta energiákat igényel, mint a színház. „Mivel hitelesnek kell lennie a figura minden mozdulatának, nagyon-nagyon ismerni kell annak az embernek az elméjét, a gondolatait, a vonzódásait, a félelmeit. Csináltam például egy lejátszási listát, hogy Lüszi – ez a karakterem neve – mit hallgathat. Nem voltam tájékozott a roma kultúrában sem, és annyira jó volt felfedezni ezt a világot. Annyira színes, olyan gazdag”– meséli.

Mindig is olyan foglalkozásra vágyott, amely révén jobban megismerheti a világot és más emberek gondolatait. Színészként drámaírók, forgatókönyvírók gondolatai mentén indulhat el, amelyeket vagy követ, vagy új utakat fedezhet fel általuk. „Olyan ez, mint a síelés: megvan a választásod, hogy azon a pályán indulj el, ahol látod a sílécnyomokat. Vagy elgondolkodsz: csak azért mennél-e arra, mert látod, hogy ott már valaki biztonságosan lesiklott? A helyzet arra inspirálhat, hogy pont a másik irányba, egy teljesen új, ismeretlen területre indulj. Ezek izgalmas játékok, amelyekre lehetőséget ad a szakmám”.

 

Szerző: Nagy Zsófia

Fotó: Papp Endre

Megjelent: 2020. április