k2 Színház

„Arról csinálni színházat, ami nekünk fontos, ami velünk történik. Itt és most. Minket ez feszít. Hiszünk abban, hogy ezen az úton találkozunk.”

A k2 Színház az alternatív színházi szféra egyik kiemelkedő alkotóműhelye, egy állandó játszóhellyel nem rendelkező színház, amely rövid idő alatt a független színházi élet meghatározó részévé vált. A 2010 nyarán alakult műhelyt a Kaposvári Egyetem két akkor másodéves hallgatója, Benkó Bence és Fábián Péter hívta életre. Eredeti elgondolásuk csupán annyi volt, hogy visszaszerezzék a játék örömét, azt a zsigerekig hatoló érzést, amiért a színészetet választották hivatásuknak. Olyan előadások létrehozásán dolgoztak, melyeken keresztül szabadon elmondhatták a véleményüket, kísérletezhettek, feltehettek olyan kérdéseket, melyek foglalkoztatták őket.  Az első évek szépségét az iskola falain belül érzett biztonság adta, amikor a színházcsinálás még nem mosódik össze a megélhetéssel, nem kényszerből születnek előadások, jönnek létre együttműködések. Ez a tisztán örömből és elhivatottságból végzett munka rendkívül termékeny időszakot eredményezett az alapítók életében, bázist teremtett a későbbi társulati működéshez.

2011-ben létrehozták k2 Színház Alapítványt, nem utolsó sorban azért, hogy hivatalosan is támogathassák őket, és előadások létrehozására pénzért pályázhassanak különböző szervezeteknél. 2014 óta állandó társulattal működnek, jelenleg kilenc taggal. Az elmúlt  négy évben számtalan nagy sikerű előadást hoztak létre, például a Szkéné Színházban bemutatott Züfecet, a Röpülj, lelkem! című kortárs operettet, a Stúdió K-val koprodukcióban létrehozott Bakfittyet, az Orlai Produkció támogatásával megvalósult Apátlanokat és a Sömmi. című előadást. Négy év alatt összesen huszonhét bemutatót tartottak, jelenleg tizenkettő van műsoron. Mindez unikális, példaértékű a terület egészét figyelembe véve.

Munkájukat több ízben is elismerték. 2016-ban a két társulatvezető Junior Prima díjban részesült a k2 Színház megalapításáért és működtetésért, 2018-ban Antigoné című tantermi színházi előadásuk elhozta az évad A legjobb gyerek-, és ifjúsági színházi előadás díját, a legrangosabb szakmai szemlén.

A k2 Színház ambiciózus fiatal alkotókból álló társulat, legalapvetőbb célja a társadalmi folyamatokra való reflektálás a színház nyelvén. Egy-egy előadást mindig az éppen aktuális kérdésfeltevéseik hívnak életre. Ahogyan a világ is körülöttük, ők is folyamatos mozgásban vannak, ennek köszönhetően minden előadásuk új hangvétellel, más-más stiláris és színházi formanyelvvel bír. Előadásaik létrehozása során nagy szerep jut az improvizációnak, az önálló szövegalkotásnak, az eredeti irodalmi alapanyag radikális átírásának, egyszóval a kísérletező műhelymunkának. Megrögzötten vallják, hogy mindig keresni kell, nyitni a kínálkozó lehetőségek felé, kipróbálni új, addig ismeretlen irányokat, formanyelveket. Céljuk létrehozni és fenntartani egy kíváncsi, progresszív és elképesztően pofátlan alkotóközösséget, ahol a párbeszédek szabadon jönnek létre alkotók és befogadók között. Rendkívül fontosnak tartják a fiatalok megszólítását, a színház szeretetének elmélyítését. Ennek érdekében a tavalyi évadban létrehozták színházi nevelési sorozatukat, amelyben jelenleg három tantermi előadás szerepel. Azóta több, mint hatvan iskolában jártak a fővárosban és vidéken egyaránt. Ezen az úton szeretnének tovább haladni, ám ahhoz, hogy ez megvalósuljon most támogatókra van szükségük.

 

szerző: Erdélyi Adrienn

fotó: Toldy Miklós

Ha több információt szeretne megtudni a k2 Színházról, látogatosson el a honlapjukra

Megjelent: 2019. február