Zsidó Művészeti Napok

Régi is, új is, Jewish

A Zsidó Művészeti Napok (ZsiMü) olyan összművészeti rendezvénysorozat, amelyben a zsidó kultúrát a magyar és az egyetemes kultúra élő, szerves részeként ismerheti meg a közönség. A nyitott szellemiséget, a békés egymás mellett, illetve együttélést nagyszerű művészek és formációk közreműködésével mutatják be.

A tavaszi fesztiválszezon május 25-től június 2-áig tartó, kiemelkedő eseménysorozata erős felütéssel, a Szerelmes Chagall című Horgas Eszter–Bálint András esttel indít. Horgas Eszter fuvolaművész számára a zseniális Marc Chagall hite, szerelme, képei óriási lehetőséget kínáltak egy izgalmas, fülbemászó és szívbe markoló összművészeti est létrehozására. A mester életútját követve orosz, zsidó, francia és amerikai klasszikus és jazz-zeneművek bravúros feldolgozásait hallhatjuk. Chagallt Bálint András személyesíti meg.

Mácsai Pál – Lukács Miklós cimbalomművész zenei kíséretével – Örkény-egyperceseket olvas fel az „Az élet értelme – Egypercesek száz percben” esten. A Budapest Bár Mazel Tov, Budapest című koncertjén elsősorban zsidó zeneszerzők, szövegírók – Seress Rezső, G. Dénes György (Zsüti), Fényes Szabolcs, Márkus Alfréd, Horváth Jenő és mások – generációról generációra hagyományozott, budapesti témájú kedvelt dalai kelnek új életre.

A nő–férfi kapcsolatok rejtelmeit, valódiságát keresi és az érzelmek hullámvasútját mutatja meg Hernádi Judit, Dunai Tamás és a Budapest Klezmer Band. A koncert névadója a Hegedűs a háztetőn musical Szeretsz engem? című dala. A „Zeneünnep – Pop, swing és klezmer” esten Falusi Mariann, Szűcs Gabi, Váczi Eszter és vendégük, a Budapest Klezmer Band alapító énekese, Jávori Ferenc Fegya közös koncertjét hallhatjuk. A művészek a ZsiMü történetében először állnak így együtt színpadra, hogy stílusok és dalok közötti közös utazásra hívják a hallgatóságot.

Igazi kuriózum lesz a Zenemozi – Chaplintől Felliniig című program. Kováts Kriszta színész-énekesnő a mozi álomvilágába kalauzolja a közönséget partnerével, Farkas Gábriellel, aki nemcsak énekel, hanem rajzol is. Megelevenítik a filmtörténet nagy legendáit, Charlie Chaplintől Meryl Streepig, Marylin Monroe-tól Dustin Hoffmanig, Greta Garbótól Woody Allenig, Ingrid Bergmantól Garas Dezsőig. Dés László friss formációja, a Free Sounds Quartet (Dés László szopránszaxofon, Lukács Miklós cimbalom, Fenyvesi Márton gitár, Dés András ütőhangszerek) Szabad Hangok című koncertje is különleges élményt ígér. A végsőkig tágítják az amúgy is nagy zenei szabadsággal bíró jazz kereteit: minden előzetes próba, egyeztetés nélkül, csak hangszeres tudásukra, a fülükre és érzékenységükre hagyatkozva játszanak, a teljes szabadság örömével.

Nyáry Krisztián tavaly megjelent Írjál és szeressél című könyvében százhuszonöt, a magyar kultúrtörténet legszebb, legérdekesebb vagy legfelháborítóbb szerelmes levele és azok keletkezésének története kapott helyet. Ezekből válogatva született meg a „Borítékolható szerelem”, Náray Erika és Nyáry Krisztián zenés előadása. Szinetár Dóra Szép Mesék – Rossz Mesék című estjén a közelmúltban megjelent lemezének dalai mellett musicalrészletek, sanzonok, filmslágerek csendülnek fel, miközben személyes történeteivel végigvisz minket élete állomásain, a gyerekkorától, az első színpadra lépésétől kezdve a felnőtté válásán át az anyaság megélésének csodájáig. Révész Richárd jazz-zongorista tökéletes partnerként kíséri.

A ZsiMü egyik különlegessége, hogy Dr. Vadas Vera alapító igazgató jóvoltából olyan műfajokat és művészeket hoz össze, amelyek, akik nem, vagy csak ritkán szoktak találkozni a színpadon. „Vera mindig inspirál, mert ragaszkodik a vadonatúj bemutatókhoz. Teljesen szűz dolgot kér, és ez iszonyatosan jó, mert évente rákényszerít arra, hogy új dolog szülessen bennem. Nehéz, de nagyon szép munka” – mondja Horgas Eszter. Jávori Fegya pedig azt meséli: „Sok olyan fellépésünk volt, ami nemzetközi elismerést indított el. Ilyen volt például a Klezmerszvit, amit először 2001-ben játszottunk. Zeneileg »összeházasodtunk« a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, ami merész gondolatnak számított, de Vera hihetetlenül jó érzékkel támogatta az ötletet, és végül óriási sikerszéria lett belőle. Nála indult a Győri Balettel közös Purim, avagy a sorsvetés klezmerbalett pályafutása is, és a Muzsikás együttessel, a Vujicsics együttessel, a világhírű The Klezmeatics együttessel és a Roby Lakatos zenekarával való közös munka is.”

ZSIMÜ-KALANDRA FEL!

szerző: L. Horváth Katalin

Ha további információra kíváncsi a Zsidó Művészeti Napokkal kapcsolatban, látogasson el a honlapjukra.

Megjelent: 2019. április