by artisbusiness.hu 2022. Jun 23.

3. évad 7. rész

– Videóbeszélgetés Czakó Borbálával, a Hungarian Business Leaders Forum tiszteletbeli elnökével

A Hoztam Kávét az Art is Business videóinterjú-sorozata. A harmadik évadban Borbás Gergő színész a Szépművészeti Múzeumban beszélget az üzleti és a művészeti élet összefonódásáról, a szektor meghatározó alakjaival. Olyan cégvezetőkkel, mecénásokkal, művészekkel, kulturális szakemberekkel készülnek az interjúk, akik számára fontos a vállalati és a kulturális szféra összekapcsolódása.

„Aki jó vezető, a művészettel központi helyen bánik”

Czakó Borbála családi nyomásra szerzett műszaki diplomát. A Széchenyi István Műszaki Főiskola üzemmérnöki szakán végzett 1975-ben. A műszaki világban azonban nem érezte jól magát, ezért elvégezte a Budapesti Közgazdasági Egyetemet is. 1991-ben az Egyesült Államokban pénzügyi MBA diplomát szerzett, majd a következő években New Yorkban vállalt munkát.

Karrierje során dolgozott a Világbankban, vezetett Magyarországon vezérigazgatóként Big4 céget, négy évig volt nagykövet Londonban, jelenleg pedig az Ernst & Young regionális szabályozási, kormányzati kapcsolati és esélyegyenlőségi területekért felelős globális partnere Londonban, és nem mellesleg a Hungarian Business Leaders Forum tiszteletbeli elnöke.

Gergő és Borbála arról beszélgettek, hogy hogyan kapcsolódik össze a művészet és a forprofit szféra, és miért fontos ez a kapcsolódás. Borbála elmesélte, hogy milyen külföldi példákkal találkozott ezen a területen, és a videóból kiderül, miként látja, Magyarország mennyire van e tekintetben lemaradva más országokhoz képest.

Szóba kerültek adománygyűjtések, aukciók, mentorálás, mecenatúra, és beszélgettek arról is, hogyan jönnek létre az üzleti élet és a művészet közötti együttműködések, kapcsolódások.

A videóból kiderül, milyen tulajdonságai vannak egy jó vezetőnek, miért fontos a humán felfogás ahhoz, hogy valaki sikeres legyen ezen a téren. Megtudhatjuk azt is: miként gondolkodik az új vezetői generáció a művészetről?

A beszélgetés végén arról esett szó, hogy a művészet hogyan válik a diplomácia eszközévé, milyen szerepe lehet egy nagykövetnek az országok közötti műkincs-kereskedelemben, -cserében, -visszaszolgáltatásban, és milyen szerepet töltenek be a nagykövetek életében egy adott ország művészeinek alkotásai.

Kép: Borbás Gergő és Czakó Borbála (fotó: Daniel Media)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!