by artisbusiness.hu 2023. Feb 22.

Két magyar helyszín kerülhet be a hét Legveszélyeztetettebb Program közé

A miskolci Herman Ottó Múzeum és a budapesti Memento Park felkerült Európa legveszélyeztetettebb örökségi helyszíneinek előválogatott listájára. A végleges döntést áprilisban hozzák nyilvánosságra.

A 7 Legveszélyeztetettebb Program (The 7 Most Endangered Programme) az Europa Nostra civileket mozgósító kampánya a veszélyeztetett európai örökségi helyszínek megmentésére. Az Európai Beruházási Bankkal közösen hozták nyilvánosságra az idei előválogatotti tizenegy legveszélyeztetebb helyszínt, amelyek között ott van a Herman Ottó Múzeum és a Memento Park is.


7 Most Endangered 2023 – Shortlist (forrás: Europa Nostra, Vimeo)

A miskolci Herman Ottó Múzeum a reneszánsz építészet egyik szép példája, amelyben református egyházi iskola működött 1560 és 1902 között. Az épületet a 18. században felújították és kibővítették, majd a 19. század végén neoklasszicista elemeket beépítve felújították, hogy otthont adjon a városi múzeumnak.
Annak ellenére, hogy a magyar kormány 1951-1958-ban nemzeti jelentőségű műemlékké minősítette, az épület mára pusztulásnak indult, vízbetörések, sérült falak, ablakok és padlók jellemzik.

Hermann Ottó Múzeum, Miskolc (fotó: Baranczó Benedek, Europa Nostra)

A miskolci helyi közösség kampányt folytat az épület helyreállításáért, hogy múzeumként és kulturális központként is szolgálhasson. Törekvéseiket olyan helyi és országos szereplők támogatták, mint a Miskolci Fotóklub Egyesület, a Magyar Cserkészszövetség, az Észak-keleti Átjáró Kulturális és Akadémiai Egyesület, a Máltai Lovagrend Magyar Szeretetszolgálat és a Lévay József Református Gimnázium. A 7 Legveszélyeztetettebb Programra a Herman Ottó Múzeum tudományos titkára, Dr. Tóth Arnold jelölte.

Hermann Ottó Múzeum, Miskolc (fotó: Baranczó Benedek, Europa Nostra)

A Memento Park vagy Szoborpark történelmi múzeum, oktatási központ, művészeti akcióterület és turisztikai látványosság – a Budapest utcáin 1945 és 1989 között felállított, a kommunista ideológiát szimbolizáló szobrok nyughelye. Az 1993-ban Eleőd Ákos építész tervei alapján megnyílt „Egy mondat a zsarnokságról" szoborpark Európa első és máig egyetlen, politikailag semleges környezetben elhelyezett propagandaszobor-gyűjteménye.

Fotó: Premier Press Kft. / Monumentum KHA / Memento Park

„Ezek a szobrok Magyarország történelmének részét képezik. A diktatúrák ledarálják a múltjukat, hogy megszabaduljanak a korábbi korok minden emlékétől. A demokrácia az egyetlen rendszer, amely hajlandó elfogadni, hogy a múltunk minden zsákutcával együtt még mindig a miénk; meg kell ismernünk, elemeznünk és el kell gondolkodnunk róla!... Ez a park a diktatúráról szól. És ugyanakkor, mivel lehet róla beszélni, leírni és felépíteni, ez a park a demokráciáról szól." – mondta róla Eleőd Ákos.


Fotó: Premier Press Kft. / Monumentum KHA / Memento Park

A Memento Park megnyitása óta nem kapott állami támogatást. A parkot egy gazdasági szervezet működteti és tartja fenn, 2007 óta egy közhasznú alapítvány támogatásával. A finanszírozás a látogatók által generált bevételektől függ, ami nem elegendő a szakszerű megőrzéshez. A 7 Legveszélyeztetettebb Programba a Monumentum Közhasznú Alapítvány jelölte a Szoborparkot.


Forrás: Memento Park

A több mint 40 országot lefedő Europa Nostra közel 60 éve Európa legnagyobb és legreprezentatívabb örökségvédelmi hálózata, amely szoros kapcsolatot tart fenn az Európai Unióval, az Európa Tanáccsal, az UNESCO-val és más nemzetközi szervezetekkel. A 7 Legveszélyeztetetteb Programra a tagszervezetek ajánlásával lehet javaslatot tenni, majd egy nemzetközi tanácsadó testület, amely történész, régész, építész, restaurátor és pénzügyi szakemberekből áll, megvitatja a pályázatokat, és kiválasztja a legveszélyeztetettebb műemlékeket és helyszíneket. A 7 helyszínből álló végleges listát az Europa Nostra igazgatótanácsa állítja össze.

Az elmúlt tíz évben huszonnyolc országból 50 veszélyeztetett műemlék és örökségi helyszín került fel a legveszélyeztetettebb programok közé. Magyarországi helyszín még nem szerepel a listákon. 2023 jelöltjei a következők:

 1. Kortrijk Railway Station, Kortrijk, Belgium
 2. Domain and Royal Museum of Mariemont, Morlanwelz, Belgium
 3. Partisan Memorial Cemetery, Mostar, Bosznia and Hercegovina
 4. Tchakvinji Fortress, Zugdidi, Grúzia
 5. Nővérek Háza épületegyüttes, Kleinwelka egykori morva településen, Németország
 6. Mansion (“Konaki”) of Gidas, Alexandreia, Görögország
 7. Herman Ottó Múzeum, Miskolc, Magyarország
 8. Memento Park, Budapest, Magyarország
 9. Cultural Landscape of Paštrovska Gora, Montenegro
 10. Cultural Landscape of Sveti Stefan, Paštrovići, Montenegro
 11. Petrovac na Mlavi vizimalmok, Bistrica, Szerbia

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Hermann Ottó Múzeum, Miskolc (fotó: Baranczó Benedek, Europa Nostra)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!