by artisbusiness.hu 2024. Apr 18.

Száz különleges Mercedes Szegeden, Marcel Proust a FILC-ben, Pécs a Zene Házában

– Az Artis Business e heti kulturális ajánlója

A világ egyik legdrágább Mercedese, egykori magyar állam- és kormányfők autói, Fenyő János utolsó útján használt kocsija és egy huszonhét év után tökéletes állapotban előkerült, lopott Merci is látható április 20-án és 21-én Szegeden, a Classic Car Show & Expón. 

Az elmúlt hatvan év mintegy száz legendás Mercedes-Benz klasszikusát mutatja be Szegeden a Classic Car Show & Expo, melyen igazi ritkaságok, szebbnél szebb autócsodák, híres emberek egykori autói sorakoznak fel. 

R129-es, W140-es, 300sl Gullwing vagy akár W202 C220 Elegance önmagában csak a legfanatikusabb Mercedes rajongóknak jelent valamit, azonban a szegedi Classic Car Show majd’ minden darabja mögött egy-egy történet is meghúzódik, izgalmas időutazássá téve az egyedi kiállítást. 

Láthatunk például olyan Mercedes-Benz SL 500 ritkaságot, melynek a történetében az az izgalmas, hogy nem ismerjük. A sportkocsit 1991-ben ugyanis egy márkakereskedésből ellopták és csak 2018 végén találták meg. Az 5,0 literes V8-as motorral bíró kabrió 27 évig szerepelt a lopott kocsik listáján, és mikor megkerült, az derült ki, hogy nagyon nem is jártak vele, a három évtized alatt mindössze 1909 km került bele, tehát átlagban napi 194 métert tett meg, mióta 1991 októberében elhagyta a stuttgarti gyártósort. Az autó most magyar gyűjtő tulajdonában van, és látható majd Szegeden.

Fenyő János néhai médiavállalkozó 1997 decemberében vette meg Mercedesét, és a következő év februárjában abban érte a végzete. A W140-es S-osztályos autó az 1990-es évek nehézbombázója, a Bálna, amelyből alig több mint 400 ezer darabot adtak el. A kiállított példány az, amely egy máig tisztázatlan leszámolás, Fenyő János meggyilkolásának néma szemtanúja. 

Sorra láthatóak majd a rendszerváltás után, a Köztársasági Őrezredben szolgált autók, például a Göncz Árpád köztársasági elnök által használt W126-os Mercedes Benz és Sólyom László köztársasági elnök egykori W140-es autója. 1994-ben öt vadonatúj Mercedes-Benz W202 C220 Elegance felszereltségű járgányt rendelt a Köztársasági Őrezred. Közülük egyet 1998-ig Horn Gyula miniszterelnök és családja számára tartottak fenn. Állítólag gyakran nem a sofőrje, hanem maga Horn vezette a kocsit. Az autót később Áder János, az akkori Országgyűlés elnöke örökölte és hajtotta évekig. Később garázsba került, mint „tartalék” autó, 2008-ban pedig leselejtezték, de még tizenöt évig gurult új gazdájánál. 

Szegeden megcsodálhatjuk majd a világ egyik legdrágább Mercedesét is. A „sirályszárnyas” Mercedes-Benz 300 SL Gullwing igazi csoda. 

Bővebb információ: https://www.classiccarshow.hu/

Fischer Iván Lakásszínháza

Áprilisban másodszorra is műsorra tűzik Reisz Gábor (VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan, Rossz versek, Magyarázat mindenre) új színházi bemutatóját, illetve pótolják a Hajduk Károly betegsége miatt elmaradt Proust-előadást. 

REISZ GÁBOR: NEM BESZÉLVE ARRÓL, HOGY...

Reisz Gábor / KV Társulat / Proton Színház

2024. április 22., 19:00

Játsszák: Kenéz Ágoston, Szabó Domokos, Száger Zsuzsanna, Urbanovits Krisztina, Walters Lili

Írta és rendezte: Reisz Gábor

Amikor a valóság fikcióvá válik. Nem beszélve arról, hogy... ez fordítva is megtörténhet! Mégis hol vannak a határok? És mi hol vagyunk? Az alkotás folyamata, egy csoportos kreatív foglalkozás, amiben mindenki benne van és amiben most te is részt vehetsz. Úton vagyunk. Mindannyian. Sokszor egyedül, magányosan, segítség nélkül. Pedig együtt is lehet. És hirtelen lehetővé válik a lehetetlen. A KV Társulat és a Proton Színház? Vajon mit csinálnak? Veled együtt létrehoznak egy estét. LIVE. Together we are strong.

MARCEL PROUST: AZ ELTŰNT IDŐ NYOMÁBAN 1.0

2024. április 25., 19:00

Előadja: Hajduk Károly

Szerkesztő-rendező: Seres Tamás

Fordító és irodalmi konzulens: Jancsó Júlia

„Különleges estében lesz részük, és nem akármilyen kalandban. Marcel Proust nem színművet írt, hanem végtelen áramlású regényfolyamot. Ez a mostani előadás egyeseknek az első megmerítkezés az áramlásban, másoknak megnyugtatóan ismerős, otthonos fürdő. Olyan világban merülhetünk el, amelyet mind ismerünk, csak sosem láttunk ennyire mélyrehatóan, minden rezzenésre figyelmesen. Egy családba vezetnek be, lehetne a miénk is, ha a miénket is ennyire fontosnak látnánk, minden gyarlóságával együtt ennyire a sajátunknak. Később egy szerelem történetét ismerjük meg egy kívülálló szemével, de teljes együttérzéssel és beleéléssel. A történet több mint százéves, de nem öregedett semmit. Pedig az Idő múlik, Proust egy évszázada halott, de ez az egyedülálló regényciklus él és nyomot hagy sok-sok olvasón.” (Jancsó Júlia)

Az előadásokra kizárólag a www.fischerlakas.hu honlapon tudnak jegyet foglalni. Itt megtalálják az összes jegyvásárlással és előadással kapcsolatos információt. Az előadás után a vendégeinket meghívják egy kis vacsorával összekötött beszélgetésre. 

VÁROS a HÁZBAN – PÉCS

2024. április 26–28.

A Magyar Zene Háza két éve futó programsorozata a Város a Házban gazdag zenei és kulturális életű vidéki városok számára nyit lehetőséget arra, hogy egy sokszínű programkavalkádban bemutassák változatos zenei életüket, kiemelkedő együtteseiket, művészeti fesztiváljaikat, feltörekvő tehetségeiket. Debrecen, Veszprém és Székesfehérvár után ezúttal Pécs kulturális életét ismerheti meg a Zene Háza közönsége.

A Város a Házban sorozat megtestesíti az intézmény missziós vállalását, a pécsi programkínálatban egyszerre jelenik meg a műfaji sokszínűség, az ismeretterjesztés, de a jövő tehetségeinek is lehetőséget ad a bemutatkozásra. Az április 26-a és 28-a között zajló programsorozatban a legszélesebb műfaji palettán mozgó műsorok valósulnak meg a klasszikus zenétől a kísérleti elektronikáig, a hangdómvetítéstől a szépirodalmi koncertbeszélgetésig.

Bővebben: ITT

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!