by Renfer Péter 2023. Mar 08.

2023 lehet a törődés éve?

„Aki csapat- és cégvezetői pályára indul, az agya mellett a szívét is használja gazdagon."

Száraz számok alapján nem lehet céget irányítani. A racionális döntések és az excel táblák nem elegendőek ahhoz, hogy a vezetőt a nehéz helyzeteken továbblendítsék. Vallom, azzal, hogy a művészetekkel jó barátságot kötöttem, előnyre teszek szert. Változatosság, fantázia, korábban ki nem próbált megoldások, eszközök – cégvezetőként ezekre van szükségem minden nap, hogy a nehézségek dacára a vállalatunkat üzletileg egyben tartsam, a kollégáinkkal és nehézségeikkel, sikereikkel törődni tudjak, tudjunk.

2023 nem a biztonság évének ígérkezik. Kihalt lelkű cégek várják az újjászületést. Parlagon maradt kreativitás küzd a felszínre jutásért. Megmaradt az ember, de elbújt mélyre. Ébredj, gyere elő! Most tudsz segíteni.

Nézek szét a világon és nem értem. Ha érteném, akkor ahhoz vagy fel kellene zárkózni, vagy inkább lemaradni hozzá. Nem igazán vagyok meggyőzhető annak ellenkezőjéről, hogy amit ember helytelenül tesz, azt ember tudja megjavítani. Nem külső adottságoknak vagyunk áldozatai, hanem emberek okozta helyzeteknek.

Elképzelem magam egy sajátos mátrixban. Sétálok egy széles avenue-n, nagyvárosi utcazaj, minden irányba egyenlő sietség és türelmetlenség tesz próbára. Megállok. Körülöttem a világ fordulatszáma közben valószerűtlen szintre fokozódik. Nincs több arc, kirakat, jármű külön, végül összefolyik az egész, és elcsendesül, én szépen leválok róla, és nem marad más, csak egy csöndes burok és egy hatalmas kép, aminek minden pici része barátságos, és ismerős. Kell a szinkron, a nyugalom, és ahogy Kukovecz mondta, a szám végi tiszta akkord, amiben fel tudsz oldódni.


Mindenki rohan, én meg állok. Fura egy világ.

De hát én magam is ez a világ lennék. Ki segít tehát?

Felelősségem van. Indulok, gyertek!


Empátia és törődés a nyugodtabb életért

Sokat tudunk tenni egy kiegyensúlyozottabb hangulatért. Törődjünk egymással, és nevezzük ki az egész évet a Törődés évének! Mutatok pár pozitív példát. Olyan emberek példáit, akiktől jobb hely lett a világ. Sőt, az egész Föld. A szokásaikkal, a személyiségükkel, a tanításaikkal tesznek jót. Sokszor hívom segítségül őket gondolatban, hogy vajon hogyan reagálnának egy-egy adott helyzetben. Azt is vizsgálom, hogy 


az üzleti életben mivel lehet megtölteni a „törődés” fogalmát és milyen

vezetői minták segítenek ebben.


Művészet és bátorság a mindennapokban

A Veres Pálné Gimnázium igazgatójának, Korompay Bálintnak a szavai vésődtek a fejembe. Arról beszélgettünk, hogy az iskolában a művészeteknek a reáltudományokkal szemben alacsonyabb a presztízse manapság. Ez nem vélemény és nem jóslás, hanem statisztika és tény. A mindennapi életben hatalmas szerepe van elmerülni regényekben, filmet nézni, kiállításra járni és kapcsolódni, kapcsolódni, kapcsolódni. Divatosan mondva, nemcsak a dobozon belül gondolkozni, hanem új struktúrákhoz nyúlni, új területre direkt tévedni és kipróbálni olyat, amit más még nem írt le. Tanácsadó céget vezetve tudom: az új terület egyszerűen több küzdelem. Bukhatsz, rád szólnak, visszatartanak, elmondják, miért nem lehet. Biztos, hogy kitalálok nektek újat. Most tudok segíteni. Gyertek, csináljuk együtt! Úgy törődöm veletek, hogy előre megyek.

Korompay BálintKorompay Bálint

Az „ésszel adagolt szerénység” kiváló vezetői tulajdonság

Érhet vád, hogy többször példálózom ezzel az emberrel, mint ahányszor ébredek. Rocker vagyok, vállalom. Ő egy koponya, amiben a magabiztosság összeér az alázattal elrettenthetetlen szorgalommal, kiegyensúlyozott pozitivizmussal. A mai üzleti vezetőnek hasonló a környezete, amiben mozog. Közönség előtt szerepel, magasított színpadon áll, tömegek szeretik, de kritika is jön néha. Kukovecz Gábor tanár, ha nem is konkrét gazdasági társaságot vezet, ad a mai menedzsernek gondolkodni valót. Nála nincs „én”, nála az alany a csapat. Nincs „sikerem”, „sikerünk” van. „Nem én tartom össze a bandát negyven éve, hanem ők járulnak hozzá, hogy a csapat folyamatosan erősödik. Nincs mit köszönni nekem, csináltam a dolgomat” – szokta mondani, és így is tesz. Az önmegtartóztató győztes örökös címet hoz. „Egyforma emberek … tömegben elvész a józan ész” – szóval figyeljetek! Gábor „civilben” a legendás Pokolgép együttes alapítója és zenésze, illetve vitathatatlan érdeme, hogy ő a magyar rockzene örökös pillére.

Kukovecz GáborKukovecz Gábor

Törődés egy növekedő cégben

Mondják, extrém sport a vállalkozásalapítás. Azt is, hogy keress inkább egy állást, nyugalmasabb lesz. Mi van, ha létezik ennek egy működő kombinációja? Egy kicsike, növekedő cég előnnyel bír abban, hogy ne a struktúra, hanem az emberi kapcsolatok irányítsák a döntéseket. Ha egyfajta centralizáció vagy egy nagy léptékű nemzetközi felvásárlás történik, borzasztó nehéz dolga adódhat a vezetőnek, hogy az emberi kapcsolatokat fenntartsa. Sebők Andrástól lestem el annak a példáját, hogy egy vezetőnek hogyan érdemes kombinálnia a humánt a reállal, azaz az erős munkatársi kapcsolódást és bizalmat a célkitűzés-alapú vezetéssel. András fejlesztési csoportvezetőként indult pályájának egyik koronája, hogy harmincas éveinek végére az MKB Bank vezérigazgatójaként építette a csapatot és az üzletet egyidejűleg. Ez ma nekem a „vezetés művészete” kategóriába tartozó téma, és innen merítek, ha rettenetes konfliktussal kerülök szembe és nincs elugrási lehetőség. A stílusod maga az üzlet. Ahogy irányítasz, azt fogják idézni, sokszorosítani.

Sebők András (fotó: napi.hu)Sebők András (fotó: napi.hu)

Praktikus takarékosság, mint követhető vezetői minta

Vannak emberek, akik a vasból aranyat, a fuvallatból tengerjárót kibillentő szeleket tudnak alakítani. Rosu Edit számomra a praktikus takarékosság példaképe. Neki mindig van mindene. Működik, megvan és nincs belőle kettő. Ő félretesz, és amikor szükséges, felhasználja. Mindig van miből adni. Az emberekkel törődik, a tárgyakra vigyáz. A mai szóval fenntartható cégvezetés kategóriába ez abszolút beleillik, és kötelességem is cégvezetőként ebben az elvben gondolkozni. Úgy törődök, hogy beengedem a mindennapokba a takarékos gondolkodást, a kész anyagot, újrafelhasználhatóságot. Ha ma esik is az eső, akkor holnap kisüthessen mindenkinek a nap. Edit egyébként az Anyukám.

Rosu Edit Rosu Edit

Művészet, elgondolkodtatás és vezetői felelősség

A művészet feladata az elgondolkodtatás. Tanulságlevonás, megkérdőjelezés, hangsúlyozás. Kibillentés, de néha be is. Ami létrejön, embernek szól és embertől származik. (AI – nem tárgyalok.) A hasonlat talán merész: a cégvezetést is emberek végzik és emberek fogadják. Az idei év számos izgalmat és nehézséget tartogat.


Vezetői hitvallásom, hogy a munkatársakkal törődni kell és amikor nehezednek

a külső körülmények, akkor még jobban.


Mindannyiunkra hat a félelem a bizonytalantól, a várható veszteségek vagy formálódó konfliktusok. A még be nem következett gondok. Ekkor már segíteni kell. A cégvezető feladata, hogy munkahelyi körülmények között ezeket már megelőzően kezelje. Létezik a könnyű út: nehezebb mindenkinek, nekem is, ezért frusztrált leszek. Ezt ma cégvezető nem engedheti meg magának és vezetőtársainak sem. Idén ne az ostoros számonkérések évét tartsuk, hanem a törődés évét! Törődni lehet szóval, tettel és pénzbeli juttatásokkal egyaránt. A ma egyre inkább terjedő vállalati kompenzációk sokat tudnak segíteni a nehezebb időszakokban.

„Törődő vállalati csomagok” – anyagiak, kommunikáció és példamutatás

Milyen törődő csomagot kaphat egy kolléga cégtől? Szerencsére elég változatos a lehetőségek tárháza. Kezdjük az egyszerűbbel: anyagiak. Pontosítok kapásból, a kölcsönös anyagiak. Egy fizetésemelés, egy új béren belüli vagy kívüli juttatás bevezetése nem egyoldalú dolog, még akkor sem, ha az egyik fél lépett fel kezdeményezőként. Mindig megegyezés húzódik mögötte. A cég adja, és az adásnak létezik egy konkrét oka, te pedig elfogadod, és megérted, mi az ok, magyarázat, indoklás. Még ha egy kicsit idealista is, így gondolom, innen indulok.

A vezető másik fontos feladata a felépített, egyeztetett, történetbe és kontextusba foglalt kommunikáció is. Beszéljen, mondja el! Szívesen kezdem így a mondatokat: Abban kérek most segítséget, hogy… Az a komoly nehézség támadt, hogy… Ebben a szituációban most úgy lépünk tovább, hogy … Abban számíthattok rám, hogy … és hasonlók. Tudnunk kell egymásról, hogy ne csak társaság legyünk, hanem csapat, ez is a törődés része.

És a harmadik lépcsőfok – ez a legnehezebb: a tettek. Egyszerű mondani, de a valóságban okozhat nehézséget: azt tedd, amit mondtál!
Ahány ház és ahány vállalat, annyi szokás, de egy biztos: a saját stílusunknak és lehetőségeinknek megfelelő törődőcsomagot érdemes kialakítani, hogy az idei év mindenkinek könnyebb legyen.

Láss világot és másold a jót!

Az említett példák tanulságai sokunknak ismerősek lehetnek. Számomra a tanulság az, hogy aki csapat- és cégvezetői pályára indul, az agya mellett a szívét is használja gazdagon. A szürke hétköznapokat megédesíti a cégvezetési feladatkör legaddiktívabb jutalma, ami a problémák és stresszhelyzetek feloldási érzése. Minden küzdelemért kárpótol egy-egy jól kitárgyalt, végig vitt helyzet, és ahogy fentebb írtam is, meríteni kell a művészek bátorságából, mások jó tapasztalataiból. Hogy ezt ne csak mondjam, hanem így is tegyek, a nap számos percében empátiát kell gyakorolnom, és még ha néha nehezemre is esik, meg kell értenem a másik oldal álláspontját, motivációját. Javaslom, mindenkinek, hogy gondolkozzon el törődőcsomagok kialakításán, hogy hasonló pozitív érzésekhez juttassa magát és csapatát.

Renfer Péter a Nordconn informatikai és tanácsadó cég egyik vezetője.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Renfer Péter
Képek: Nordconn

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!