by artisbusiness.hu 2023. Mar 23.

736 millió dollárt gyűjtött össze a Los Angeles-i Megyei Művészeti Múzeum

A LACMA közölte, hogy a múzeum új épületszárnyának felépítéséhez indított adománygyűjtő kampány célja már 98%-ban teljesült.

Miközben a Los Angeles-i Megyei Művészeti Múzeum (LACMA) egyre közelebb kerül a céljához, hogy az új épületéhez 750 millió dollár adományt gyűjtsön, újabb befolyásos igazgatósági tagokat választott. Az adománygyűjtő kampány részeként a múzeum 2020 óta tizenegy új tagot toborzott a kuratóriumába.

Az új épületszárnyat 2009 óta tervezik. Peter Zumthor Pritzker-díjas svájci építész elképzeléseit 2019-ben fogadták el. A több, mint harminckétezer négyzetméteres épületben – hivatalos nevén a David Geffen Galériák épülete – 11 200 négyzetméter kiállítóhely készül. A teljes építési költséget 650 millió dollárra tervezték, amelyhez Los Angeles állam 125 millióval járul hozzá, a többit pedig adományokból fedezik. A LACMA 2019-ig 560 millió, 2022-ig 700 millió, majd a mostani bejelentés szerint már 736 millió dollárt gyűjtött, ami csak 2%-kal marad el a céltól.

Látványterv (forrás: lacma.org / Atelier Peter Zumthor/The Boundary)Látványterv (forrás: lacma.org / Atelier Peter Zumthor/The Boundary)

A múzeum azt is nyilvánosságra hozta, hogy a közelmúltban három új kuratóriumi tagot választottak meg: a koreai Samsung-örökösnőt, Boojin Leet, aki a Samsung-csoporthoz tartozó szöuli Hotel Shilla vezetője, a kockázati tőkebefektető Jim Tananbaumot, valamint Jeff Yabuki magántőke-befektetőt. Lee és Tananbaum kortárs és modern műalkotásokat is gyűjtenek. A három új tag az elmúlt években megválasztott illusztris kurátorok sorához csatlakozik: Cheech Marin színészhez, Sheikha Al-Mayassa bint Hamad bin Khalifa Al Thanihoz, a katari uralkodó testvéréhez, aki a Katari Múzeumok elnöke, Lionel Richie legendás soulzenészhez és Rich Paul befolyásos sportügynökhöz.

„A LACMA igazgatótanácsának tagjai igazán sokszínű tapasztalattal rendelkeznek többek között a művészet, a technológia, a filantrópia, az üzleti élet, a sport és a szórakoztatás területén" – közölte Michael Govan, a múzeum igazgatója. „Az elmúlt három évben a megválasztott kurátorok máris segítettek megerősíteni a helyi és globális kapcsolatainkat, és a múzeum céljait a következő izgalmas időszakban is elő fogják mozdítani."

Forrás: lacma.orgForrás: lacma.org

A hatalmas bekerülési költség ellenére a LACMA új szárnya nem a legdrágább kulturális építési projekt Los Angelesben, mert az a Lucas Museum of Narrative Art lehet majd, amelyet a Star Wars rendezője, George Lucas alapított, és amelynek egymilliárd dolláros, űrkorszakbeli épülete néhány mérfölddel délkeletre, az Exposition parkban készül. A múzeum a tervek szerint 2025-ben nyitja meg kapuit.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Los Angeles County Museum of Art, LACMA (forrás: lacma.org)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!