by artisbusiness.hu 2024. Feb 12.

788 millió forintnyi dollárt fizettek egy ritkaságnak számító reneszánsz anatómiai könyvért

A művet 2007-ben egy nyugdíjas kanadai orvos mindössze 14 ezer dollárért (ötmillió forint) vásárolta meg egy aukción.

Andreas Vesalius reneszánsz németalföldi orvost, anatómust gyakran a modern anatómia megteremtőjeként említik, mivel holttesteken végzett boncolásai révén elsőként próbálta feltárni az emberi test felépítését, működését. 1543-ban nyomtatott könyve, a De humani corporis fabrica (Az emberi test működéséről) az emberi testről szóló egyik legfontosabb értekezés. 

Vesalius klasszikus tankönyvének ritka, második kiadása a közelmúltban 2,2 millió dollárért (788 millió forint) kelt el a Christie’s aukciósház árverésén. Az 1543-ban nyomtatott első kiadást 1555-ben százhatvan oldallal bővítette a szerző. A második, javított kiadásba Vesalius beépítette a holttestek boncolásaiból származó új információkat, és válaszolt az első kiadás kritikáira is. Ezt a példányt a szerző a harmadik kiadáshoz kapcsolódó megjegyzésekkel is ellátta, amely soha nem látott napvilágot. Vesalius nagy hatású könyvét egyfajta válasznak szánta Pergamoni Galénosz orvos-filozófus elméleteire, amelyek az orvos 216-ban bekövetkezett halála óta uralkodtak.

Andreas Vesalius, De humani corporis fabrica libri septem, második kiadás, 1555 (forrás: Christie's / artnet.com)Andreas Vesalius, De humani corporis fabrica libri septem, második kiadás, 1555 (forrás: Christie's / artnet.com)

Vesalius  – a holttestek feldarabolása során szerzett tapasztalatok alapján – képes volt azonosítani a hibákat Galénosz szövegeiben, amelyeket kijavított saját kötetében. Emellett felügyelte a könyv tervezésének minden aspektusát, beleértve az elrendezést, az illusztrációkat és a tipográfiát is. Különösen figyelemreméltó a kötetben szereplő tizennégy emberforma-ábrázolás: a fametszet rajzain jól látható a izomzat, a pózok pedig visszaköszönnek a reneszánsz festmények alakábrázolásain. A fametszetet készítő művész kiléte azonban továbbra is vita tárgya.

(forrás: artnet.com)

Lásd még:

Negyvenöt év után először kerül kalapács alá egy Monet-kép

Több mint negyven év után először kínálják aukción Magritte egyik legikonikusabb művét

Árverésen kínálják Van Gogh egyik legszebb korai akvarelljét, amely a becslések szerint akár hárommillió fontot is érhet

A nyitókép illusztráció (forrás: pixabay.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!