by artisbusiness.hu 2023. Nov 14.

A 150 éves főváros tiszteletére ad ünnepi hangversenyt a Budapesti Fesztiválzenekar

A BFZ-t Fischer Iván vezényli november 19-én a budapesti Dohány utcai zsinagógában.

A Zsidó Budapest 150 éve programsorozat keretében, Erzsébetváros Önkormányzata és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében megvalósuló hangversenyen elhangzik J. S. Bach 1. (C-dúr) zenekari szvitje (BWV 1066), valamint Alexander Glazunov Reverieorientale és Kodály Zoltán Galántai táncok című műve.

A Budapesti Fesztiválzenekar ünnepi hangversenyének a magyar zsidóság ikonikus épülete, a Dohány utcai zsinagóga ad otthont: „Mindannyian büszkék lehetünk, magyarok, zsidók és nem zsidók, budapestiek és nem budapestiek egyaránt arra, hogy milyen hatalmas fejlődésen ment át a magyar főváros a XIX. század második felében” – olvasható a Mazsihisz közleményében. Mint írják, a fejlődésből kivették a részüket jelentős magyar zsidó személyek is, akik örökre beírták nevüket Budapest és az ország történelemkönyvébe: zseniális magyar zsidó tudósok, építészek, írók, költők, festők, zeneszerzők, bankvezérek, iparmágnások, hírlaptulajdonosok és művészetpártoló mecénások hagyták tevékenységük nyomát az utókorra.

Forrás: MazsihiszForrás: Mazsihisz

A 150 évvel ezelőtt egyesített magyar főváros előtt tiszteleg a Dohány utcai zsinagógában a világ egyik legjelentősebb klasszikus zenei együttese: az idén negyvenéves Budapesti Fesztiválzenekart a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara között tartják számon. Fischer Ivánt pedig a Bachtrack klasszikus zenei szakportál toplistáján a világ tíz legjobb karmestere közé – a hatodik helyre – sorolták jelentős európai és amerikai napilapok zenekritikusai. A Gramophone zenei magazin már 2010-ben a világ kilencedik legjobbjának ítélte a BFZ-t, tavaly pedig – szakmai minősítés és közönségszavazás után – az év zenekarának választotta.

Lásd még:

Ingyenes minihangversenyekkel szórakoztatják a pubok közönségét A zene éjszakáján

A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) a legfiatalabbként került be a világ tíz legjobb szimfonikus zenekara közé.

Mágikus, felvillanyozó, lenyűgöző – így méltatják külföldön a Budapesti Fesztiválzenekart

Fischer Iván felkérésére A csodálatos mandarinnal indítja 15. évadát a Duda Éva Társulat

„Szinte elviselhetetlenül megindító” – a Guardian, a Times és a Wiener Zeitung is odáig volt Fischer Ivánéktól

Vicenza díszpolgárává avatták Fischer Ivánt

Nyitókép: Fischer Iván a Budapesti Fesztiválzenekart vezényli (fotó: Kurcsák István / BFZ)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!