by artisbusiness.hu 2024. Jan 31.

A British Múzeum bojkottálására szólítják fel az építészeket, mert az intézmény megállapodást kötött a BP-vel

A múzeum 50 millió fontos (22 milliárd forint) szerződést írt alá a BP olajtársasággal. Azt állítják, hogy a közelgő felújítás során nagy hangsúlyt fektetnek a környezeti fenntarthatóságra.

A múzeum tavasszal nemzetközi tervpályázatot ír ki, hogy építészt találjanak nyugati galériáinak jelentős mértékű felújításához. A fosszilis tüzelőanyag-ellenes kollektíva, a BP vagy nem BP?  arra buzdítja az építészeket, hogy ne pályázzanak a British Múzeum főtervének projektjére, mivel az intézmény mégis szerződést kötött a BP olajtársasággal.

A becslések szerint a költségek meghaladják az egymilliárd fontot (445 milliárd 470 millió forint): a múzeum főterve számos más beruházási projektet is magában foglal, így ez lesz az egyik legjelentősebb kulturális újrafejlesztési projekt az intézmény történetében.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a British Múzeum felbontotta szponzorációs szerződését a BP olajtársasággal tavaly júniusban. A BP a világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalata, amely huszonhét éven át volt a londoni intézmény főtámogatója. Miután hónapokig tartó találgatások folytak arról, hogy a múzeum valóban megszakítja-e kapcsolatait az olajvállalattal vagy továbbra is partnerek maradnak, 2023 decemberében bejelentették, hogy új, 50 millió fontos megállapodást kötnek a főterv finanszírozására.

A Great Court panorámaképe (forrás: Wikipédia)A Great Court panorámaképe (forrás: Wikipédia)

Egy januári közösségimédia-bejegyzésben, a BP vagy nem BP? csoport felhívást intézett az építészekhez, amelyben arra kérik a szakembereket, fogadják meg, hogy nem dolgoznak együtt a British Múzeummal mindaddig, amíg a BP-vel való új együttműködésüket meg nem szüntetik. A klímavédők szerint a múzeum és a BP között létrejött megállapodás „az egyik legnagyobb, legszemtelenebb zöldmosási ügylet, amelyet az ágazat valaha látott”.

A British Múzeum megvédte a partnerség folytatására vonatkozó döntését, mondván, hogy a vállalati finanszírozás elengedhetetlen a főtervhez: az intézmény testületi jegyzőkönyveiből kiderül, hogy a komoly nézeteltérések ellenére a vagyonkezelők végül egyetértettek abban, hogy a szponzorációs ajánlat elfogadása a múzeum fontos érdeke.

A múzeum felülnézetből (forrás: Wikipédia)A múzeum felülnézetből (forrás: Wikipédia)

A BP vagy nem BP? kollektíva szerint az intézménnyel való munka ellenkezne a UK Architects Declare elveivel, vagyis az éghajlati vészhelyzet kezelésében elkötelezett építészhálózat által kiadott útmutatásokkal. Közleményükben kifejtették, hogy a UK Architects Declare útmutatásai arra ösztönzi a cégeket, hogy tartsák szem előtt az éghajlatváltozás mérséklését projektjeik kivitelezése közben. Ez az újjáépítés azonban az ellenkezőjét eredményezi, ugyanis lehetővé teszi a BP számára, hogy folytassa az olajkitermelést, és kárt okozzon a déli országokban élőknek szerte a világon, amelyek az éghajlati válság legrosszabb hatásaival kénytelenek szembenézni.

A British Múzeum szóvivője elmondta, hogy az intézmény csalódott a bojkottra vonatkozó felhívás miatt, és hozzátette, hogy a környezeti fenntarthatóság áll a múzeum átalakításának középpontjában. Továbbá kifejtette, hogy a múzeum sürgősen felújításra szorul, és a főterv kivitelezése az egyik legjelentősebb kulturális átalakítás lesz az intézmény történetében, a magánfinanszírozás pedig mindehhez elengedhetetlen.

(forrás: Museums Association)

Lásd még:

A British Múzeum felbontotta szponzorációs szerződését a BP olajtársasággal

Nyitókép: a British Múzeum (forrás: Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!