by artisbusiness.hu 2023. Jun 10.

A British Múzeum felbontotta szponzorációs szerződését a BP olajtársasággal

Az intézményre évek óta nyomást gyakorolnak a klímaaktivisták, az akadémikusok és saját munkatársaik is, hogy szakítsa meg a szponzori kapcsolatot az olajtársasággal.

A világ egyik legnagyobb olaj- és gázvállalata, a British Petroleum (BP) huszonhét éven át volt a londoni intézmény főtámogatója. A hírt közzétevő Guardian című brit napilap szerint a múzeum közleményében elismerte, hogy „nincs érvényben szerződés vagy megállapodás a múzeum és a BP között”. (A legutóbbi, ötéves szerződésük négy hónapja járt le.)

A British Múzeum az egyik leglátogatottabb múzeumok egyike a világon. Az Egyesült Királyságban már több, jelentős intézmény szerződést bontott az olajvállalattal: 2016-ban a Tate Modern, 2019-ben a Királyi Shakespeare Színház és a Skót Nemzeti Galéria, 2022-ben pedig a londoni Nemzeti Arcképtár és a Skót Balett szüntette meg az együttműködést a céggel. Jelenleg csak az londoni Tudományos Múzeum kap támogatást a BP-től. (A londoni Nemzeti Színház a Shell-lel való együttműködésének vetett véget a művészek és környezetvédők ösztönzésére. 2018-ban pedig a londoni Nemzeti Galéria nem fogadott el támogatást a Shelltől, véget vetve ezzel tizenkét éves együttműködésüknek.)

Mindemellett a Culture Unsustained kampánycsoport arról számolt be, hogy a partnerség „bizonyos feltételei” 2023 végéig érvényben maradnak, mivel a múzeum szóban beleegyezett abba, hogy a BP addig gyakorolja „támogatói juttatásait”.

Chris Garrard, a Culture Unsustained társigazgatója „masszív győzelemnek” nevezte az szerződésbontást, de további intézkedéseket sürgetett a British Museum részéről. Szerinte, ha komolyan gondolja az intézmény a BP-vel való „szakítást”, le kell vennie a vállalat nevét az előadóterméről, meg kell erősítenie, hogy a jövőben nem tart fenn kapcsolatot a fosszilis tüzelő- és üzemanyagot gyártó céggel, valamint következetesen el kell utasítania a környezetromboló üzletpolitikát, amit az olajtársaság képvisel.  

(Forrás: artforum.com)

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: A British Múzeum (forrás: Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!