by artisbusiness.hu 2023. Jul 11.

A Galleria dell’Accademia di Firenze pert nyert egy kiadó ellen, amely a Dávid-szobor átalakított képét használta

A múzeum menedzsmentje szerint a kiadvány címlapja megalázta Michelangelo művészi munkáját, elhomályosította identitását, és lealacsonyította magas szimbolikus értékét.

A firenzei Galleria dell’Accademia azért indított pert az Edizioni Conde Nast kiadó ellen, mert a cég engedély nélkül és megalázó módon használta a szobor képét: a GQ Italia magazin 2020. augusztusi címlapján Pietro Boselli modell fotóját vetítette a műalkotásra. A Firenzei Bíróság nemrégiben hirdetett ítéletet: a kiadó köteles 20 ezer euró licencdíjat fizetni a múzeumnak, további 30 ezret pedig azért, mert torzították Michelangelo Dávidjának imázsát.

A borítón – a sajátos technikai eljárás révén – attól függően változik a kép, hogy az olvasó milyen szögből nézi. A lapot mozgatva az egyik képen a Dávidként pózoló modell jelenik meg.

Forrás: artnet.comForrás: artnet.com

A bíróság döntése Olaszország alkotmányának kilencedik cikkelyén alapul, amely a nemzet kulturális identitásának és történelmi emlékezetének szimbólumait védi. Egy kapcsolódó törvény lehetővé teszi az ország közintézményei számára, hogy koncessziós díjat kérjenek a kulturális örökség műalkotásainak kereskedelmi reprodukcióiért, függetlenül azok szerzői jogi státusától. A Dávid-szobor képi jogainak tulajdonosa a Galleria dell'Accademia di Firenze, amely 1873 óta állítja ki Michelangelo művét.

A múzeum menedzsmentje úgy fogalmazott közleményében: „A kiadó Dávid-képe megalázza Michelangelo művészi munkáját, elhomályosítja identitását, és lealacsonyítja magas szimbolikus értékét. Ez a szerző és a művészet leigázása reklámozási, szerkesztői promóciós célból.”

„Nagyra értékelem a Firenzei Bíróság ítéletét, amely elismeri a kulturális örökség imázsjogának elvét. A kulturális javak oktatási, tanulmányi célú felhasználásának ingyenesnek kell lennie, ám a kereskedelmi felhasználásért fizetni kell. Megnyugtató, hogy a bírák úgy gondolkodnak, ahogy a Kulturális Minisztérium”– mondta Gennaro Sangiuliano, Olaszország kulturális minisztere.

Forrás: media.s-bol.comForrás: media.s-bol.com

Nem ez az első eset, hogy egy olasz intézmény jogi lépéseket tesz híres műalkotások ábrázolása miatt. Az év elején a velencei Gallerie dell'Accademia indított pert a német Ravensburger játékgyártó cég ellen egy, a Vitruvius Man című ikonikus Leonardo da Vinci-rajzot ábrázoló puzzle miatt. A bíróság a múzeum javára döntött, és megtiltotta a termék jövőbeli kiadását.

(Forrás: Artnet)

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Michelangelo több mint öt méter magas Dávid-szobra, amelyet 1501 szeptemberétől 1504 májusáig faragott (forrás: Galleria dell’Accademia di Firenze)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!