by artisbusiness.hu 2021. ápr 24.

A Highlights of Hungaryn nem nyertek, a nemzetközi innovációs versenyen viszont elsők lettek

Százkilenc ország huszonötezer startup vállalkozása között lett világelső a magyar Oncompass Medicine.

A magyar Oncompass Medicine (OCM) első lett a Get in the Ring! nemzetközi innovációs versenyen, ahol százkilenc ország huszonötezer startup vállalkozása mérte össze tudását, innovációs erejét. Az OCM Dr. Peták István tudományos igazgató vezetésével olyan szoftvert fejlesztett ki, amely húszezred másodperc alatt segít az orvosnak kiválasztani a rákos betegek számára leghatékonyabb, személyre szabott, célzott terápiás lehetőségeket.

A 2021. április 21-én megrendezett Get in the Ring! globális döntőjében a 2019-es regionális versenyek, illetve a középdöntő nyertesei mérkőztek meg egymással. Az Oncompass Medicine a Startup Campus szervezésében, még 2019 novemberében nyerte el a visegrádi országok Get in the Ring! V4 innovációs verseny első helyezését. A Szépművészeti Múzeumban megrendezett regionális meccsen – a Get in the Ring! formátuma szerint – a startupok konkrétan egy bokszringben versenyeztek. Az OCM a regionális versenyen elért győzelme alapján jutott a középdöntőbe, majd a globális döntőbe, a világ nyolc legjobb innovációs csapata közé. A globális döntőben – a közönség és a nemzetközi zsűri szavazatai alapján – négy szakterület két-két döntőse vívta a végső összecsapást, ezúttal a digitális ringben.

A magyar Oncompass Medicine a négy szakterület – energia, okos város; egészség, oktatás, jólét; egészségügy, mezőgazdaság, élelmiszer; szabályozás, adatbiztonság – közül az egészségügy szekcióban küzdött meg ellenfelével, az izraeli 6degrees csapatával. A 6degrees terméke a MyMove, amely eszköz a fogyatékkal élő emberek számára teszi lehetővé az okostelefonok, táblagépek és más intelligens eszközök használatát. Az Oncompass Medicine győztes terméke egy olyan saját fejlesztésű orvosi szoftver, amely segít az orvosnak, hogy  rákos betegei számára személyre szabottan kiválassza a legmegfelelőbb, célzott terápiás lehetőségeket. A szoftver és az általa alkalmazott eljárás már évek óta elérhető az orvosok és betegeik számára.

Dr. Peták István, az OCM egyik alapítója, tudományos igazgatója kiemelte: „Nagyon jó érzés, hogy Magyarország képviseletében sikerült startup vállalkozások ezrei közül is győznünk, a földgolyó ilyen nagy részét lefedő versenyben. Remélem önbizalmat adunk ezzel sok magyar kutatónak, fejlesztőnek, vállalkozónak, hogy az álmaikat megvalósítsák. Azt is szeretném, hogy a világ Magyarországot az innováció egyik szülőhazájának tekintse, és a magyar innovatív technológiai cégekre kiemelten figyeljen. De ez a győzelem azt is jelenti, hogy hatalmas a felelősségünk, hiszen az emberiség országhatárok nélkül bízik abban, hogy a kutatóink segíteni tudnak a közös ellenségünk, a rák leküzdésében.”

A Get in the Ring! a tudáson és szakértelmen túl a kapcsolatok erejében hisz, elsődleges céljuk összekötni a világ jelentős ökoszisztémáit. A világ több mint száz országában működik együtt a különböző iparágak vezetőivel, és kapcsolja össze a legígéretesebb startupokat a nemzetközileg jelentős innovátorokkal. A verseny győzteseit speciális üzleti támogatási csomagokban részesítik: a startup vállalkozásokat nemzetközi szinten kötik össze az adott iparág legjelentősebb vállalataival, amelyek anyagi és szellemi támogatásukkal elősegítik a startup vállalkozások tevékenységét, fejlődését.

2018-ban az amerikai Forbes a jövő megoldásának nevezte az Oncompass Medicine fejlesztését a betegek személyre szabott terápiájának kiválasztásában. 2019-ben Dr. Peták István jelölt volt a Highlights of Hungaryn – nem került a nyertesek közé. Ugyancsak 2019-ben a Bangkokban rendezett, áttörő onkológiai innovációkról tartott konferencián az OCM megkapta az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának díját, majd Hágában, a globális innovációs konferencián az Oncompass Medicine képviselte Magyarországot. Idén a DigitalEurope versenyén az Oncompass Medicine megnyerte a Jövő Unikornisa Díjat, Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása lett.

További információk ITT, valamint ITT.