by Libri/artisbusiness.hu 2022. Nov 07.

A hobbiíró zenész, akit egy másik zeneszerző tett világhírűvé

E. T. A. Hoffmann és a Diótörő

A korai német romantikus irodalom fontos alakjának és a fantasy egyik előfutárának tartott, leginkább meséiről ismert E. T. A. Hoffmann elsősorban zenésznek tartotta magát. Könyveket csak kedvtelésből írt, mára azonban jobbára csak prózaíróként él a kultúrtörténetben. Leghíresebb műve, Az arany virágcserép című, különös hangulatú meseregény mellett általában feledésbe merül, hogy a Csajkovszkij által világhírűvé tett Diótörő eredetijét is ő írta.

Hoffmann ügyvéddinasztiába született az akkori Poroszországhoz, ma már (Kalinyingrád néven) Oroszországhoz tartozó Königsbergben. A családi hagyományokat ő sem törte meg, szülővárosában jogi diplomát, majd hivatali állást szerzett, és az évek előrehaladtával egyre nagyobb megbecsülésnek örvendett a német közigazgatásban. Sokoldalúságára és energikus személyiségére jellemző, hogy közhivatalnoki feladataival párhuzamosan zenészként, zeneszerzőként, kritikusként, karmesterként, grafikusként, sőt egy rövid ideig még színházigazgatóként is működött.

Önmagát elsősorban zenészként definiálta, amit jól mutat figyelemre méltó zeneszerzői repertoárjának műfaji sokszínűsége is. Írt többek között balettet, operát, dalokat, szonátát, szimfóniát és keringőt. Példaképének Wolfgang Amadeus Mozartot tartotta, olyannyira, hogy bár Ernst Theodor Wilhelm Hoffmann néven született, műveinek borítóján a Wilhelmet Amadeusra cserélte, így könyvein ma már E. T. A. Hoffmann szerepel. Hivatalosan ugyanakkor soha nem változtatott nevet, így a hivatalnoki munkája során általa jegyzett dokumentumokon, illetve a sírján is az E. T. W. monogram látható.

Könyveket puszta kedvtelésből írt, és saját illusztrációival jelenttette meg őket. Szinte minden írásműve – az egészen rövidektől a regényterjedelmű Az arany virágcserépig – a mese műfajába sorolható, és sokszor feltűnnek bennük egészen rejtélyes, már-már bizarr elemek is. Nincs ez másképp azzal a történetével sem, amit bár valószínűleg hallomásból a legtöbben ismernek, az eredeti prózaművet valószínűleg kevesebben olvasták – hiszen a Diótörő és Egérkirály leginkább Csajkovszkij balettjének köszönhetően lett világszerte ismert. A sors furcsa iróniája, hogy egy magát egyszerű hobbiírónak tartó zenész irodalmi művét épp egy másik zeneszerző tette világszerte ismertté.

Persze korántsem meglepő, hogy a Diótörő története megihlette Csajkovszkijt, valamint a XIX. század legfontosabb balettkoreográfusai között számontartott Marius Petipát és Lev Ivanovot. A történet varázslatos elemei, plasztikus cselekménye és egyetemes morálja szinte kiált a színpadi feldolgozásért. A megelevenedő játékfigurák, a többszintű konfliktus, valamint a viszonylag lazán kapcsolódó, így tetszés szerint dramatizálható történetelemek szintén rengeteg lehetőséget biztosítottak annak színreviteléhez. Most pedig azoknak, akik kíváncsiak a történet eredetijére is, lehetőségük van egy egyedülálló kiadásban elolvasni azt.

A Diótörő és Egérkirály című mese új kiadása a Libri Könyvesboltok és a Scolar Kiadó közös munkájának köszönhetően jelent meg ismét. A teljes szöveget most ráadásul új, naprakész illusztrációkkal, valódi ünnepi kiadásban vehetik kezükbe az olvasók, legyenek akár gyerekek, akár felnőttek. A kötet a Libri boltjaiban és webáruházában érhető el, 10 000 Ft feletti vásárlás esetén mindössze 899 Ft-ért.

A képek forrása: Libri

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!