by Tóth Franciska 2024. Feb 01.

A Holland Nemzeti Opera és Balett működését és finanszírozását tekintve élen jár Európában

Hogyan lehet releváns és fenntartható az opera műfaja a mai korban? Miként finanszírozható egy több mint 600 embert foglalkoztató intézmény működése?

A Holland Nemzeti Opera és Balatt (Dutch National Opera & Ballet) több szempontból is különleges. A nyolcvanas években létesített intézmény lépést tart a mai korral: a repertoárban a klasszikusok mellett már olyan kortárs operák is helyet kaptak, mint George Orwell Állatfarmja, a jövő kérdéseit boncolgató Andere die Welt! és a Black Lives Matter mozgalomra reflektáló, az amerikai fekete közösség és rendőri atrocitások kérdéskörét körbejáró Blue

Az intézményben több mint 600-an dolgoznak azon, hogy az emberek minél szélesebb rétegének átadják az opera és a balett jelentését és szépségét. A Dutch National Opera & Ballet egészét az általános igazgató, a Dutch National Operát és a Dutch National Ballet-et külön-külön igazgatók vezetik. A DNO&B fő értékei a szakmaiság, a kreativitás, a sokszínűség és az elköteleződés, melyeket a dolgozók is magukénak vallanak.

A DNO&B arra törekszik, hogy gazdasági és környezeti szempontból is fenntartható legyen. Az épületben napelemeket és LED-világítást, az előadások gyártásához környezetbarát alapanyagokat, korábbi jelmezeket és díszleteket is használnak. Emellett a karbonlábnyomukat is igyekeznek csökkenteni, például az egyik díszleteket szállító kamionjuk biodízellel üzemel, ami kilencben százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást. 2019-ben a DNO&B volt az első teátrum Hollandiában, amelyet két BREEAM minősítéssel is illettek – ezt később megújították, így fenntarthatónak minősül épület, használat és menedzsment kategóriában is. A menedzsment többek között a ,,zöld étkezés” és a kibocsátásmentes utazás bevezetésével tesz a fenntarthatóságért.

Fotó / forrás: Ruth Waltz / Dutch National OperaFotó / forrás: Ruth Waltz / Dutch National Opera

Az opera és a balett az a művészeti forma, amely általában a legtöbb erőforrást igényli. Az intézményt pénzügyileg támogatja a holland kulturális minisztérium, az amszterdami önkormányzat, egy országos kulturális alap (Fonds 21), valamint produkciós partnerük (Ammodo) és főszponzoruk (Houtfoff) is. Emellett a DNO&B felépített egy különösen összetett támogatói rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a magánszemélyek és szervezetek a számukra legmegfelelőbb módon segítsék a Holland Nemzeti Opera és Balett házát. 

A cégek számára minden együttműködést személyre szabnak. Egy ilyen együttműködés lehet partnerség vagy szponzoráció, amelyben a támogatásért cserébe a cégek egyedi élményeket kapnak, például bejárhatják az épületet, részt vehetnek workshopokon és próbákon. Emellett cégenként tizenkét fővel részesei lehetnek a Balett Vacsorának, amelyen egy balettelőadás kíséretében a holland üzleti élet vezetőivel találkozhatnak. Továbbá az ING-hez hasonlóan beléphetnek a Business Lounge-ba, ahol – amennyiben évi 5000 eurót fizetnek három éven át – jegyeket kapnak a fogadással egybekötött bemutatókra, kedvezményeket a cég alkalmazottai számára, valamint további exkluzív élményekben részesülhetnek. 

A cégeken kívül magánszemélyek is számos módon nyújthatnak támogatást. A működés finanszírozásában a kisebb összegek is segítenek, ezért a nézők egyszeri adományokkal is támogathatják az intézményt. A néző szabadon döntheti el, mekkora összeget kíván adni, ez lehet akár 5, de 100  euró is; átlagosan 50-et szánnak rá. Az adományokkal közvetlenül a jelmez- és díszletbeszerzést, az épület fenntartását és a művészek munkáját közvetlenül támogatják.

Az intézmény szervez irányított gyűjtést is: a Dutch National Ballet idén a 60. évfordulója alkalmából felújítja edzőtermét, amelyet húsz évvel ezelőtt maguk a támogatók hoztak létre. A felújítást 100-2500 euróval lehet támogatni, amelyből gépeket és felszereléseket vásárolnak, cserébe dedikált ajándékokat és egy, a táncosokkal közös vacsorát kapnak.

 Forrás: Dutch National Ballet Forrás: Dutch National Ballet

Az egyszeri adományozáson túl rendszeres támogatásra is van lehetőség. A néző választhat, hogy a Dutch National Operát, a Dutch National Balletet vagy az intézmény egészét kívánja-e segíteni. A DNO vagy a DNB támogatója lehet a Barát (Friend), akit elővásárlási jog illet meg, valamint exkluzív programokban részesülhet. Ezen kívül a néző csatlakozhat évi 1000-25 000 euróért a Lover, az Admirer, a Paladin vagy a Mecenas Giving Circle-höz, amellyel az extra programokon felül adókedvezményben is részesülhet. 50 000 eurós összegtől kezdődően névre szóló pénzügyi alappal is lehet támogatni.

Aki a DNO&B egészét szeretné támogatni, az ezeken kívül beléphet a Patronáló Körbe (Patrons Circle), ami évi 2500 eurós támogatást jelent 5 éven keresztül. A Patronáló Körnek egy egyedi és ritka fajtája a Fiatal Patronálók Köre (Young Patrons Circle), amely a 25 és 40 év közötti támogatókat gyűjti össze. A fiatal támogató lehet évi 500-2500 euróért Supporter, Fellow, Benefactor vagy International Supporter. Meghatározó eseményük a tiszteletükre rendezett Gála, ezen kívül kedvezményeket kapnak és elővásárlási joguk van. A fiatalok külföldről is tudják támogatni az intézményt, és nemzetközi utakra mehetnek.

A DNO&B lehetőséget biztosít arra is, hogy a nézők hagyatékukkal gondoskodhassanak szeretett intézményükről: megnevezhetik örökösükként, fix összeget vagy tárgyat hagynatnak rá. Az örökül hagyó dönt arról, hogy majd a halála után mire fordítsák az adott összeget  – amely öröklésiilleték-mentes, mivel a DNO&B közhasznú szervezet. 

A Dutch National Opera & Ballet tehát nemcsak a jelenre reflektáló eladásokkal színesíti repertoárját, de épület, használat és menedzsment kategóriában is fenntartható kulturális intézménynek minősül, amely egy jól átgondolt, komplex támogatási rendszerben képes fedezni költségeit.

Lásd még:

„Büszke vagyok arra, hogy a Külügyminisztérium számára a művészet jelentősége változatlan”

„Újra kellett definiálnunk magunkat”– Villáminterjú Remco Mollal, az Amsterdam Museum gazdasági igazgatójával

„Arra törekszünk, hogy a munkánkat a lehető legszélesebb körben elérhetővé tegyük”
– Interjú Antje Hundhausennel, a Deutsche Telekom művészeti gyűjteményének vezetőjével

Nyitókép: Dutch National Opera & Ballet (forrás: Dutch National Opera & Ballet honlapja)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!