by Szatmári Róbert 2022. Aug 13.

„A KaposFest zeneileg és emberileg is új impulusokat ad“

– Interjú Várdai Istvánnal, a KaposFest egyik művészeti vezetőjével

Ma indul az ország egyik legizgalmasabb klasszikus zenei fesztiválja, a KaposFest. A Baráti Kristóf és Várdai István művészeti vezetésével megrendezett fesztivál legnyilvánvalóbb ismertetőjele az a kötetlen, laza hangulat, amely korábban nem volt megszokott a hasonló tematikájú eseményeken. A KaposFest augusztus 13-a és 16-a között mesterkurzusokkal, beszélgetésekkel, valamint jobbnál jobb kamarazenei koncertekkel várja a zenészeket és az érdeklődőket. Várdai István csellóművésszel, művészeti vezetővel a különleges atmoszféráról, a falak lebontásáról és a közösségépítésről beszélgettünk.

A KaposFest közönsége általában kiemeli, hogy a fesztivál hangulata oldott, közvetlen, nem a klasszikus zenei eseményeken megszokott, picit konzervatívabb megközelítés jellemzi...

Ez nem tudatos, inkább ösztönösen jön Kristófból és belőlem. Valóban létezik ez a klasszikus zenéhez köthető sztereotípia, de a mi generációnkra ez már nem annyira érvényes. Azt gondolom, hogy nagyon jó adni, és a zene ehhez tökéletes kifejezőeszköz, nagyon fontos, hogy közben a művészek és a közönség is jól érezze magát. Mikor érezzük jól magunkat? Nem akkor, ha be vagyunk feszülve, hanem, amikor elengedjük magunkat. Mi erre törekszünk. Nem falakat kell építeni vagy megtartani, hanem ellenkezőleg: le kell őket bontani. Azt hiszem, mind nekünk, mind az ide látogatóknak épp ezért különleges élmény a Kaposváron eltöltött pár nap.

Személyesen, közvetlenül is találkoznak visszajelzésekkel?

Igen, de Hornyák Balázs fesztiváligazgatónak és az operatív csapatnak is állandó kapcsolata van a közönségünkkel, rengeteg pozitív visszacsatolás érkezik, igazi közösséggé váltunk az utóbbi években, többek között ezért is éri meg minden évben ezt a sok energiát belefektetni a szervezésbe. Talán mostanra értük el azt az állapotot, hogy előre lehessen tervezni a fesztivállal kapcsolatban, hiszen egy ilyen rendezvénysorozat megrendezéséhez minimum egy év előkészület szükséges. Eddig a legtöbbször csak az adott év tavaszán kaptuk meg a zöld lámpát, ami korántsem ideális.

Baráti Kristóf, Váradi István (fotó: Mózsi Gábor/nol.hu)

Ilyen feltételek mellett hogyan alakul ki a fesztivál végleges programja?

A legnagyobb különbség a KaposFest és más hasonló fesztiválok között az, hogy szinte soha nem ismételjük az eljátszott darabokat. Ügyelünk arra, hogy mindig új művekkel rukkoljunk elő, idén az egyetlen kivétel Cesar Franck kvintettje lesz, amit négy évvel ezelőtt már játszottunk. A zenészekkel közösen alakítjuk ki a fesztivál programját, megkérdezzük, hogy ők mit játszanának el szívesen, igazi műhelymunka alakul ki, ezáltal mindenki azonosulni tud a koncepcióval.

Törekednek arra, hogy népszerű műveket is beválogassanak a repertoárba?

Én a változatosság híve vagyok. Ugyanakkor nem célunk a darabok ilyenfajta keverése. Egyszerűen abból indulunk ki, hogy olyan zenéket játsszunk, amiket mi magunk is szívesen hallgatunk, és bízunk abban, hogy másoknak is tetszeni fog. Ahogy mondani szokás, nem vagyunk csokifagyi, nem tudunk mindenkit boldoggá tenni.

Mi a fő célkitűzés? A jelenlegi közönség, közösség megtartása, vagy a nyitás új rétegek irányába?

A kettő együtt jár, egyik nincs meg a másik nélkül. A már megszerzett közönségünket csak úgy tudjuk megtartani, ha azt kommunikáljuk, hogy ez olyan fesztivál, ahová napjaink nagy információdömpingjében is érdemes ellátogatni, mert nemcsak zeneileg, hanem emberileg és általánosabb kulturális értelemben is új impulzusok érnek minket, amelyek által többek, gazdagabbak lehetünk. Ha ezt hangsúlyozzuk, akkor erre biztosan felfigyelnek olyanok is, akik még nem jártak nálunk, és felkeltjük a kíváncsiságukat. Komplex élményt szeretnénk nyújtani.

A művészeti életben egyre fontosabb a kommunikáció, az arculat. Ön szerint egy művésznek mennyire kell belefolynia ezekbe a folyamatokba?

Ez alkati kérdés. Az én esetemben – mind a fesztivál, mind a Liszt Ferenc Kamarazenekar tekintetében – ez úgy történik, hogy beszélgetünk egy jót az engem körülvevő kreatív csapattal és elmondom, hogy én mit szeretnék képviselni, mi az üzenet. Ezt ők lefordítják a saját nyelvükre, és megvalósítják a közös elképzeléseinket. Én magam egyébként nagyon élvezem ezt a munkát, mindig tanulok és új szempontokat, irányvonalakat ismerek meg. Ugyanakkor arra is vigyázok, hogy túlságosan ne merüljek el benne, hiszen ez már egy teljesen más szakterület.

A KaposFest idei programsorozatából mit emelne ki?

A négy nap alatt fantasztikus koncerteket láthat a közönség. Idén is lesznek délelőtti és esti hangversenyek a Szivárvány Kultúrpalotában. Felcsendül a Carmen-szvit a Kossuth téren, ahol Charlie is fellép zenekarával. A közreműködők névsora pedig önmagáért beszél, vannak visszatérő művészeink és vannak olyanok is, akik most jönnek először Kaposvárra. Olyan zenészekkel találkozhatunk, mint Kirill Troussov, Pusker Júlia, Alexei Volodin és a világhírű Elisabeth Leonskaja zongoraművésznő.

További információk a KaposFest honlapján és Facebook-oldalán.

Nyitókép: Várdai István (fotó: Mohai Balázs/KaposFest)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!