by artisbusiness.hu 2022. aug 05.

A képzőművészet gyógyító ereje

– Művészetpártolás a MIND Klinikán

A magyar gyökerekkel büszkélkedő, Buffalóban élő orvosházaspár, Mechtler László és Mechtler Katalin Magyarországon egyedülálló módon támogatja a fiatal orvosokat és a kortárs képzőművészetet. Mechtler Katalin művészeti missziója, a BuBu – Buffaló+Budapest– Program keretében augusztus közepén leplezik le a neves kortárs festőművész, Barakonyi Zsombor Az örömök kertje című festményét a budapesti MIND Klinikán.

Dr. Mechtler László a buffalói Dent Neurológiai Intézet orvosigazgatója, a Roswell Park neuro-onkológiai vezetője, a buffalói New York-i Állami Egyetem neurológiai professzora, a budapesti MIND Klinika egyik tulajdonosa Ausztráliában született és az Egyesült Államokban nőtt fel. Orvosi diplomáját 1984-ben, a budapesti Semmelweis Egyetemen szerezte magyar nyelven ami – a származása mellett – egy életre meghatározta Magyarország iránti elköteleződését. Mechtler professzor hosszú évtizedek óta jelentős mértékben támogatja a magyar orvosokat: térítésmentes tanulmányutakat szervez Buffalóba, a magyar orvosok az általa vezetett klinikán ismerkedhetnek meg a legmodernebb amerikai egészségügyi módszerekkel, eljárásokkal, eszközökkel, gondolkodásmóddal, és tapasztalataikat Magyarországra hazatérve kamatoztathatják.

Dr. Mechtler László az MRI-készülék előtt

Mechtler professzor családja a művészetek lelkes rajongója és aktív pártfogója. Három gyermeke közül Júlia már több mint egy évtizede a híres New York-i David Zwirner Galéria vezetője, felesége, Katalin pedig éveken keresztül volt a buffalói Hallwalls Contemporary Art Center testületi tagja. Mechtler Katalin rengeteg kapcsolatra és tapasztalatra tett szert az amerikai művészeti világban, melyek arra inspirálták, hogy a kortárs képzőművészet támogatása céljából életre hívja a BuBu– Buffalo+Budapest – Programot. A BuBu Program 2018 óta köti össze a budapesti és a buffalói képzőművészeti alkotó közösségeket, aktív szakmai kapcsolatot teremtve támogatja szellemileg és anyagilag az egyéni és kollektív alkotások létrejöttét, bemutatását. Mechtler Katalin és férje rendszeresen látnak vendégül magyar alkotókat buffalói otthonukban, ahonnan a művészek életre szóló élményekkel és fontos szakmai kapcsolatokkal térnek haza. A BuBu Programban eddig nyolc magyar képzőművész vett részt, többek között Barabás Zsófi, Nemes Márton, Bodoni Zsolt festőművészek, valamint Keresztes Zsófia, akinek Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása az idei Velencei Biennálén látható. A BuBu nemcsak a magyar, de az amerikai alkotókat is támogatja, a program keretében eddig az amerikai Sarah Fonzi szobrász, Pam Glick festő és Jacob Kassay vettek részt magyarországi tanulmányúton. 

Dr. Mechtler Katalin a BuBu Program résztvevőivel

A Mechtler házaspár számára misszió a művészetek, a művészek támogatása, rendszeresen vásárolnak is képzőművészeti alkotásokat. Az évek során jelentős gyűjteményre tettek szert, amely egyre csak gyarapodik. Az otthonuk, a buffalói Dent Neurológiai Intézet és a budapesti MIND Klinika falait is kortárs festők alkotásai díszítik, amelyeket személyesen válogatnak ki, figyelembe véve az intézmények gyógyító funkcióját is. Ezen szempontok alapján kerültek a MIND Klinika tereibe Gerhes Gábor, Kucsora Márta, Haragos Péter és Victor Vasarely alkotásai.

Dr. Schwab Richárd a MIND Klinika egyik alapítója kiemelte: „Engem valósággal lenyűgöz Mechtler László és Katalin munkája és hatalmas energiája: nemcsak összekapcsolják a magyar és amerikai orvosokat, valamint a budapesti és buffalói képzőművészeket, hanem egyesítik tudásukat, tapasztalataikat és eredményeiket is. Mechtler Katalin BuBu Programja példaértékű, melynek eredményeképp a betegek is valódi, szoros kapcsolatba kerülnek hiteles képzőművészeti alkotásokkal. Úgy gondolom, hogy egy klinikán nagyon fontos a támogató, barátságos légkör – ami a MIND-ben a festményeknek is köszönhető. Én teljes szívemből hiszek a művészet gyógyító erejében.”

Dr. Schwab Richárd

Barakonyi Zsombor festőművész 2019-ben töltött el néhány hetet a Mechtler házaspárnál, Buffalóban. A látogatás alkalmával a magyar alkotónak nemcsak az amerikai művészeti világ rejtelmeiben volt alkalma elmerülni, hanem a Dent Neurológiai Intézet személyre szóló orvoslással kapcsolatos misszióját is megismerte. Amikor néhány évvel később – a Dent mintájára – megnyitott a budapesti MIND Klinika, Barakonyi Zsombor és családja a személyes ismeretség révén is ide fordult egészségügyi problémáival, ahol rendkívül jó tapasztalatokra tettek szert. A művészt emiatt is nagy örömmel tölti el, hogy az Az örömök kertje című festményét választották ki a MIND Klinika váróterének díszítésére, kellemes atmoszférájának erősítésére.

A festményt 2022. augusztus 11-én, csütörtökön, 18.00 órakor leleplezik le a művész, a Mechtler házaspár, meghívott barátaik, valamint a MIND Klinika dolgozóinak jelenlétében. 

P. Szabó Dénes kulturális újságíró, szociológus Barakonyi Zsombor festészetéről

„Barakonyi Zsombor STRABAG-díjas festőművész a képein MINDig a hétköznapi valóságból indul ki, ismert és kevésbé ismert városi tereket, utcákat, sugárutakat fest vagy fúj fel a tábláira. Az alkotó célja azonban nem az, hogy pontosan visszaadja az ábrázolt térrészletet, hanem hogy érzékeltesse annak atmoszféráját. 

Barakonyi a Képzőművészeti Egyetemen még klasszikus módon alkotott, vagyis akrillal és olajjal festett vászonra. A 2005-ös, a Műcsarnok apszisában kiállított Deszkák és hajók című installáció azonban fordulópontot jelentett a művészetében. Ezen a kiállításon Barakonyi gördeszkákra és facsónakokra festett fel különböző motívumokat, és ekkor kedvelte meg a fát mint anyagot. A művész elmondása szerint a fa nem olyan érzékeny mint a vászon, így nem kell kímélni, sőt, akár meg lehet sérteni. Ez a gondolkodás tetten is érhető a képein, melyekre a művész először térképtűvel rögzít fóliát, aztán felrajzolja rá az alakokat, hogy végül pengével metssze ki azokat, majd hengerelt akrilfestékkel és spray-vel vigye fel őket a táblára.

Módszere a fényképezőgép manuális fókusz funkciójára hasonlít – nem hiába kapta 2011-ben az acb Galériában Zbynek Sedlecky festőművésszel közösen rendezett tárlata a Manual Focus címet. Az alkotó a képet rétegenként viszi fel a fára, miáltal egyes részeket kiemel, felerősít, míg másokat homályban hagy. Zsombor éppen ezért úgy irányítja a befogadó figyelmét akár egy filmrendező.

Barakonyi Zsombor: Örömök kertje

Az utóbbi években pedig egyre hangsúlyosabb szerepet kap nála a fény, mely munkáinak meghatározó motívuma. A most leleplezendő Örömök kertje című 2020-es képét is egy tó felületére eső fény uralja, melynek a képen gyülekező alakok is MIND a rabjává válnak. Barakonyinál azonban a fény nem pusztán esztétikai látványt nyújt, hanem sokunk számára ismerős vagy ismeretlen helyszíneket jelenít meg éteri módon, a szó szoros értelmében más fénytörésben. Barakonyi azt a látványt adja vissza, amit a mi magunk is megtapasztalhatunk, ha képesek vagyunk a MINDennapok során meglátni a csodát.”

Dr. Mechtler László

A MIND Klinika 

A budapesti MIND Klinika 2020-ban, a buffalói Dent Neurológiai Intézet mintájára nyitotta meg kapuit a betegek előtt. A MIND rövidítés, jelentése: Mechtler Institute of Neurological Diseases. A MiND szorosan együttműködik az USA legnagyobb privát neurológia intézetével: orvosaik folyamatosan részt vesznek az amerikai Dent Neurológiai Intézet képzési programjaiban, és online kapcsolatban vannak az Egyesült Államok vezető szaktekintélyeivel.

A MIND Klinika a neurológia, az onkológia és a gasztroenterológia határterületein korábban ismeretlen eredetűnek tartott kórképek gyógyításának és kutatásának műhelye. A magasan képzett szakmai közösség, elérhető, problémaorientált csoport-praxis a legfrissebb tudományos eredmények és a legmodernebb képalkotó eszközök segítségével figyelemre méltó eredményeket ér el a neurológiai, onkológiai és gasztroenterológiai betegek személyre szabott, célzott terápiájával.

A MIND hitvallása, hogy az orvostudományi kutatások eredményeit már ma elérhetővé kell tenni a páciensek számára. A klinika betegcentrikus, vallják, hogy a betegségeket nem elég tünetileg kezelni, az oki tényezők ismeretében nagy hangsúlyt kell fektetni a megelőzésre és a képzésre is.

Nyitókép: Barakonyi Zsombor (fotó: Béres Márton)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!