by artisbusiness.hu 2023. Sep 16.

A klímaválságra fókuszáló üzleti és művészeti együttműködéseket díjaztak Írországban

A környezetközpontú kreatív, kulturális és művészeti projektek arra ösztönöznek, hogy elgondolkodjunk, milyen következményekkel jár a bolygóra nézve a viselkedésünk.

A The Irish Times új cikksorozatában az idei Business to Arts díj nyerteseit mutatja be: olyan kreatív együttműködéseket, amelyek környezetvédelmet fókuszba helyezve igyekeztek kezelni egy sor társadalmi problémát és ezzel hatással voltak az ír lakosság egészére.

A klímaválságot központba állító projektek felhívják a figyelmet az ökológiai kérdésekre és közelebb hoznak a természethez. A fenti téma az idei nyertes projektek mindegyikében megjelenik. A film például hatásos figyelemfelkeltő eszköz az éghajlatváltozással kapcsolatos krízisek bemutatására. A Kmend által támogatott Best Small Sponsorship Award nyertes együttműködését a Cork Nemzetközi Filmfesztivál (CIFF) és a Future Planet közös projektje nyerte, melynek keretében ösztönözni akarták a klímaaktivizmust és minél szélesebb körben elmélyíteni a klímaválsággal kapcsolatos tudást. A Future Planet támogatta a CIFF-et fenntarthatósági céljaik kidolgozásában és megvalósításában. Mindez abban segítette a szervezetet, hogy jobban megértse tevékenységei környezeti hatásait, és fenntarthatósági politikát dolgozzon ki.

Forrás: CIFFForrás: CIFF

Az együttműködésnek köszönhetően a Fashion Reimagined című film ír premierjére is sor került: az alkotás Amy Powney, a kultikus Mother of Pearl divattervezőjéről szól, akit környezetvédelmi aktivista szülők neveltek fel. Amikor Powney elnyerte az év legjobb fiatal tervezőjének járó Vogue-díjat 2017-ben, úgy döntött, hogy a pénzt egy fenntartható kollekció létrehozására fordítja, így forradalmasítva a divatipart.

Az Accenture által támogatott, tízezer eurós Digital Innovation in Art Bursary-t AlanJames Burns, neurodivergens, környezeti és audiovizuális művész, kurátor nyerte. Az alkotó interaktív, társadalmilag elkötelezett és helyspecifikus kiállításokat mutat be. Művészeti tevékenysége fókuszában a fogyatékosság, a klímaváltozás és az emberi elme áll. A komplementer megismerés evolúciós elmélete szerint, – amelyet Dr. Helen Taylor, a Cambridge-i Egyetemen dolgozott ki – az emberek neurodiverzitása olyan evolúciós adaptáció, amely lehetővé teszi a kreatív problémamegoldást egymással együttműködve. „Sehol nincs nagyobb szükség kreatív problémamegoldásra, mint a klímaválság területén” – mondja AlanJames.

A művész az ösztöndíjat az éghajlatváltozás és a neurodiverzitás feltárásán alapuló kutatására fordítja, amelyet a Brain Computer Interface (BCI) technológia használatával fejleszt ki. [Az 1970-es években Jacques Vidal használta először az „agy-számítógép interfész” (Brain-Computer Interface, BCI) fogalmat arra, hogy leírjon minden olyan rendszert, aminek az a feladata, hogy számítógép segítségével adjon részletes tájékoztatást az agyműködésről. Az agy-számítógép interfész elektroencephalográfia (EEG) alkalmazásával közvetlen kommunikációs csatornát biztosít az emberi agy és a számítógép között, mely ma a gyakorlatban főleg a fogyatékkal élő személyeknek nyújt segítséget a kommunikációban és a mozgásban – a szerk.] Az új Divergent Together című műalkotás „hiperszkennelést” használ majd, azaz egy olyan technikát, amely két BCI-fejhallgatót alkalmaz, így két ember egyidejűleg kommunikálhat ugyanazzal a műalkotással. AlanJames műveivel a klímaváltozás elleni küzdelmet kívánja támogatni, valamint a klímaaktivizmus szószólja lenni a fogyatékkal élők számára.

AlanJames egyik korábbi projektje (forrás: insight-centre.org)AlanJames egyik korábbi projektje (forrás: insight-centre.org)

A környezetvédelmi megfontolások más projekteknél is nagy szerepet játszottak, köztük az ESB által támogatott Best Use of Creativity in the Workplace nyertesénél. Az elismerést Rachel Doolin képzőművész és projekttervező kapta, A The Giving Tree című alkotásáért, amelyet a BioMarin pályázat keretében tudott megvalósítani. A művész egy olyan szobrot készített, amely a corki székhelyű BioMarin környezet iránti elkötelezettségét szimbolizálja. A vállalat célja a ritka betegségben szenvedők számára egy jobb jövő teremtése. A szobor ezerkétszáz bronzkorongból áll. Ezek mindegyikéhez Írország-szerte egy-egy őshonos fát ültettek iskolák és nyugdíjasotthonok mellé. A BioMarin alelnöke, telephelyvezetője, Conor Delaney szerint a művész olyan kapcsolatot termetett alkotásán keresztül az emberekkel, amellyel örök időkre beírta magát a BioMarin történetébe.

Rachel Doolin: The Giving Tree (fotó: Jed Niezgoda)Rachel Doolin: The Giving Tree (fotó: Jed Niezgoda)

Számos állami és magánszektorbeli vállalat számára egyre sürgetőbb, hogy az éghajlat, a környezet és a fenntarthatóság témáit bevonja cégpolitikájába. „A díjnyertes együttműködések minősége azt mutatja, hogy a művészekkel és művészeti szervezetekkel való partnerség innovatív és átgondolt válaszokat adhat, amelyek segíthetnek a gondolkodásmód megváltoztatásában” – mondja a Business to Arts vezérigazgatója, Louise O'Reilly.

Forrás: a Business to Arts Awards Facebook-oldalaForrás: a Business to Arts Awards Facebook-oldala

Az immár 31. alkalommal megrendezett Business to Arts Awards olyan vállalkozásokat, filantrópokat, művészeket és művészeti szervezeteket ismer el, amelyek kreatív együttműködéseket alakítanak ki. Így olyan jelentkezőket várnak minden évben, akik a művészeti szponzorációra, a művészek megbízására, a munkatársak bevonására és a CSR-kezdeményezésekre, a jótékonykodásra és a közösségi szerepvállalásra fókuszálnak tevékenységük során.

(Forrás: The Irish Times)

Lásd még:

Art is Business Díj 2023

„Erősíteni tudjuk egymást és egymás imázsát”

Nyitókép: AlanJames Burns átveszi az ösztöndíjat (forrás: a Business to Arts Facebook-oldala)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!