by artisbusiness.hu 2023. May 24.

A kortárs gyász tematikáját dolgozza fel az Esterházy Art Dating nyertes projektje 

Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor veheti igénybe az Esterházy Magyarország Alapítvány egymillió forintos támogatását.

Tíz kurátor és húsz alkotó ismerhette meg egymást idén tavasszal az Együtt a Művészetért Egyesület és az Esterházy Magyarország Alapítvány által közösen szervezett Esterházy Art Dating során. A művészi „rapid randi” keretében zajló 15-15 perces beszélgetések eredményeképpen jött létre az a tíz művész–kurátor páros, akik két hónapot dolgoztak közösen egy kiállítás tervének kialakításán.

A bemutatott koncepciók alapján a kuratórium meghozta a döntést arról, melyik művész–kurátor páros veheti igénybe az alapítvány egymillió forintos támogatását tervük megvalósítására. A nyertesek – Kádár Emese képzőművész, valamint Sárai Vanda kurátor – kiállításának a The Space Galéria ad otthont a következő év során. A tárlat a kortárs gyász tematikáját dolgozza fel. 

„Nagy öröm és megtiszteltetés számunkra, hogy a kuratórium a mi koncepciónkat ítélte támogatásra érdemesnek. Az Art Dating segített abban, hogy Sárai Vandával rátaláljunk egymásra, aki a közös munka során értő figyelemmel és érzékenységgel fordult a kortárs gyász tematikáját feldolgozó tervemhez, így gazdagítva a prezentált koncepciót. A támogatás megszavazásával kiderült, hogy nem csak az ő érdeklődését keltette fel a térinstallációként megálmodott kiállítás tervem” – mondta el Kádár Emese képzőművész. 

A digitális technológia, amely kikezdeni látszik a valóságról és életről alkotott fogalmainkat, a művészeket is válaszra sarkallja. Az Alapítvány támogatását elnyerő Kádár Emese festő- és textilművész és Sárai Vanda kurátor párosát az foglalkoztatja, miként befolyásolja a digitalizáció az elmúlásról alkotott képzeteinket. Az alkotó installatív sírkőszőttesek formájában dolgozza fel a virtuálisan tárolt személyes adatok, így az elhunyt szeretteinkhez köthető emlékeink elveszésének kérdését, ezzel téve kísérletet arra, hogy emléket állítson az elhalványuló emlékezetnek. A kiállítás várhatóan 2024. tavaszán a The Space Contemporary Art Galleryben valósul meg. A Nagyházi Galéria és Aukciósház különdíját Horváth Csaba és Don Tamás párosa nyerte el. 

The Space Galéria (Fotó: Egressy Orsolya)The Space Galéria (Fotó: Egressy Orsolya)

Tíz művész és kurátoraik kiállítási koncepcióit értékelte az elismert szakemberekből álló zsűri, mielőtt meghozták döntésüket a támogatásról. A pályázatok kiválasztásában és a prezentációk zsűrizésében részt vevő kuratórium tagjai: Bérczi Linda kulturális menedzser, a The Space tulajdonosa, az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke; Nagyházi Lőrinc műkereskedő, a NaCo galéria vezetője; Róka Enikő művészettörténész, a Fővárosi Képtár vezetője; Tűzkő Péter igazságügyi szakértő; Zsikla Mónika művészettörténész, a Q Contemporary művészeti vezetője.  

A résztvevő művészek és kurátorok márciusban találkoztak egymással az Esterházy Art Dating eseményen, amely a népszerű rapid randik modelljét lemásolva adott lehetőséget arra, hogy a művészek megismertessék portfólióikat a kurátorokkal. Az Alapítvány által felkarolt Art Dating célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget adjon kortárs művészek számára, és egyúttal alkalmat teremtsen kurátorok és művészek egymásra találására. A visszajelzések szerint a portfóliók és a találkozások annak ellenére tudtak meglepetéseket okozni, hogy a hazai művészeti szcéna viszonylag kicsi, a résztvevők pedig többnyire ismerték már egymást. Az esemény révén azok is közelebb kerülhettek egy izgalmas közös művészeti projekt megvalósításához, valamint akár egy hosszútávú együttműködés megalapozásához, akik ezúttal nem nyerték el a kuratórium támogatását. 

„Az Esterházy Magyarország Alapítvány örömmel támogat olyan kortársművészeti projekteket, amelyek hidat építenek tradicionális és kortárs megközelítések között. Kádár Emese és Sárai Vanda koncepciójában egy húsba vágó, örökér vényű téma kerül sajátos, a korunkra jellemző megvilágításba” – mondta el az Esterházy Magyarország Alapítvány képviselője, Czigány Balázs.  

Hajnal Gabriella: Kilátás, enteriőr, 2022 (Fotó: Egressy Orsolya)Hajnal Gabriella: Kilátás, enteriőr, 2022 (Fotó: Egressy Orsolya)

„Örömmel vágtunk bele az Esterházy Art Dating formabontó projektjébe, mert meggyőződésünk, hogy ez egy hiánypótló kezdeményezés, hiszen kevés az alkalom kurátorok és művészek találkozására. Kevesekben tudatosul az is, milyen fontos szerepe van a kurátoroknak egy-egy sikeres kiállítás megvalósításában. Megtiszteltetés számunkra, hogy a The Space Galéria adhat helyet a nyertes páros, Kádár Emese és Sárai Vanda tárlatának. Az Esterhazy Art Dating projekt jövőre is folytatódik, hogy újabb művészeknek és kurátoroknak teremtsen lehetőséget közös kiállítások létrehozására” – mondta az Együtt a Művészetért Egyesület elnöke, Bérczi Linda.   

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Kádár Emese képzőművész és Sárai Vanda kurátor (Forrás: Esterhazy Art Dating)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!