by Gyémánt Balázs 2020. Dec 22.

A kultúra fővárosa: Berlin

Berlinben az a jó, hogy a régi és a modern kéz a kézben jár. Ez nemcsak a kultúrára vonatkozik, hanem az egész város „DNS”-ére is.

Berlin az a város, ahova minden évben érdemes visszatérni, mert folyamatosan változik, és állandóan új kulturális látnivalókat kínál.

Az európai kulturális turizmus területén Berlin magabiztosan veszi fel a versenyt Londonnal és Párizzsal, sőt sokszínű kulturális palettáját tekintve talán még meg is előzi a klasszikus kultúrgócpontokat. A pár napja virtuálisan megnyílt Humboldt Forum ezt csak tovább erősíti.

A Humboldt fivérek

A Humboldt Forum Európa legnagyobb kulturális beruházása, valamint Németország legambiciózusabb projektje ebben az évszázadban. Talán ez volt a kontinens legnagyobb építkezési területe, ami rengeteg berlinit bosszantott már az elmúlt években, de most végre elkészült a múzeum. A világjárvány miatt egyelőre csak virtuális megnyitó volt, de amint javul a helyzet, a kultúra kapui kinyílnak.

Alexander és Wilhelm Humboldtról elneveztek gleccsert, pingvint, iskolákat és hajókat is. Gondolataik még születésük után kétszázötven évvel is helytállók. Alexander kutató és lelkes utazó volt, aki az amazonasi esőerdők buja növényzetén vágta át az útját, míg testvére, Wilhelm államférfi volt, és oktatási reformjaival a berlini bürokrácia útvesztőin törte keresztül magát. Mindketten úgy látták, hogy a világ számos módon van összekötve. Bemutatták, hogyan lehet a világot felelősséggel és előítéletek nélkül tapasztalni egy kíváncsi elmével. A fivérek összekapcsolt gondolkodása, kíváncsisága és világpolgársága adta az inspirációt a Humboldt Forum művészeti és tudományos programjának.

Az ötlettől a megvalósításig az elmúlt évtizedre volt szükség Berlin szívében. A negyvenezer négyzetméteres terület kortárs párbeszédet teremt a művészet és a tudomány között. A város legújabb látványossága a történelmi Mitte negyedben található, a világörökségi Múzeumszigettel szemben.

Az épület különlegessége a kontraszt az ultramodern építészeti elemek és az egykori Berlini Palota barokk homlokzata között. Hat különböző kapun léphetünk be a Forum területére a nap bármely órájában, a kiállítások pedig, amint lehetőség lesz rá, szép sorjában megnyílnak 2021-ben. Négy nagy kulturális partner fogott itt össze, és dolgozik azon, hogy egyedülálló élményt nyújtson a látogatóknak, kezdve a Humboldt Labbal és a Berlin Global kiállítással, amit a jövő év végén követ a népművészeti gyűjtemény és az Ázsiai Művészet Múzeuma.  

Monika Grütters kulturális államminiszter úgy nyilatkozott a megnyitón: a Humboldt Forum célja, hogy „viszonyítási alap és példakép legyen egész Németország számára, hogy hogyan kezeljék a kulturális javakat a gyarmati kontextusban”. A nagy történelmi múzeumokhoz hasonlóan itt is a világ számos pontjáról szereztek be az évtizedek alatt kincseket, azonban a beharangozó szerint itt kritikusan szembe is fognak nézni a gyarmatosító múlttal. 

Michael Müller, Berlin kormányzó polgármestere a virtuális megnyitón azt mondta, hogy „a Humboldt Forum a kulturális élet új látványos eleme lett Berlin központjában, ami az építészetnek és a tartalomnak egyaránt köszönhető. A gyűjtemények és a kiállítások célja, hogy a világot a fővárosunk központjába hozza. Az épület a kozmopolita nyitottság szimbóluma lesz, amely megegyezik a Humboldt fivérek és Berlin szellemiségével is.”

Utazás kultúrában

Berlin, nem csak Németországban, de talán egész Európában úgynevezett trendszetter. Itt kísérleteznek és innen indulnak el hódító útjukra a trendek, legyen szó városnézésről vagy izgalmas negyedekről, galériákról vagy éppen gasztronómiáról, zenéről vagy divatról. Itt mindig van valami új, amit érdemes megnézni, felfedezni vagy csak egyszerűen jó ebben a nyüzsgő atmoszférában lenni. Szinte kifogyhatatlan látni- és tennivaló van a német fővárosban.

A turizmus és a kultúra kapcsolata szoros Berlinben. Az ide utazó a multikulturális hangulat, a megfizethető mindennapok és a történelmi múlt miatt érkezik, vagy üzleti útra jön a számos startup cég egyikéhez. De híres Berlin éjszakai élete is, legyen szó elektronikus zenéről vagy erotikáról. A német gasztronómia nem épp a leghíresebb, de a berlini currys kolbász, az utcai döner és a vegán éttermek garmadája népszerű.  A kulturális turizmust még a világ legnagyobb szakmai utazási vásárán, az ITB-n is kiemelten kezelik, külön pavilont kap a Culture Lounge, ahol a kultúra, a média és a turizmus szakemberei találkoznak.

Több múzeum, mint esős nap

Berlinben három UNESCO világörökségi helyszín van. A Múzeumsziget, a porosz paloták és kertek mellett a berlini modernista lakótelep is felkerült a listára. Ezen kívül Berlin is rendelkezik az UNESCO City of Design titulusával. A világban csak itt található három operaház ugyanabban a városban. A Deutsche Oper, a Staatsoper Unter den Linden és a Komische Oper négyezer-négyszáz operarajongót tud egyszerre ámulatba ejteni. A városban több mint százötven színház kínál élő előadásokat rengeteg stílusban. A németül nem beszélő látogatók is találnak olyan darabokat, amit érteni fognak: a Friedrichstadt-Palast Berlinben a VIVID show vagy a Magic Mike Live férfisztríptízrevü egy Las Vegas-i látványorgia. A Berlini Filharmonikusok a világ egyik legfontosabb zenekara, de ha a komolyzenét kedvelő utazó nem kapna jegyet a koncertjükre, van még hét másik nagy szimfonikus zenekar a városban.

Berlin az egyedüli olyan európai város, ahol minden esős napra majdnem két múzeum jut. Évente átlagosan kilencvenkilenc esős nap van Berlinben és százhetvenöt múzeum. Ha ez nem lenne elég, a háromszáz galériában a klasszikus, modern és kortárs művészetet is esernyő nélkül nézhetjük meg.

Évszázadok óta Berlin történelmi központjában tömörülnek a kimagasló kulturális intézmények. A világ legnagyobb múzeumkomplexumát építik épp, a Museuminselt. Hatezer év művészete és kultúrtörténelme van a szigeten. Szinte kőhajításnyira van egymástól a Múzeumsziget, két operaház, hat nagy színház és számos múzeum, galéria és művészeti hely. A RégiNemzeti Galériát, a Bode Múzeumot, az Öreg Múzeumot és az Új Múzeumot már felújítták – az új James Simon Galéria köti össze őket. Az északi szárny és a Pergamonmúzeum középső része jelenleg felújítás alatt van, amit 2023-ra fejeznek be. Az épületek egy föld alatti promenádon is átjárhatóvá válnak, mint a párizsi Louvre vagy a londoni British Múzeum.

Pergamon Múzeum, a berlini Múzeumok Éjszakája idején

A város egyik legizgalmasabb kortárs épülete a Daniel Libeskind által tervezett Zsidó Múzeum, amely megnyitása óta tizenkétmilliónál több látogatót fogadott. A frissen felújított múzeum új tartalmat kap 2021-ben, megnyílik a gyerekmúzeum részleg, amely Noé bárkájára fókuszál egy hatalmas fahajóval.

A klasszikus múzeumok mellett igazi kuriózumokat is lehet Berlinben találni. Külön múzeuma van a rúzsnak, a melegeknek, a kendernek, a currywurstnak, a kémeknek, sőt David Hasselhoffnak is. A Märkisches Múzeumban tudják, hogy a fiatal, csecsemős szülők számára a múzeumlátogatás nem könnyű, így a hónap minden utolsó keddjén ingyenesen látogathatják a szülők a kisbabájukkal a múzeumot. Így mondhatjuk, hogy Berlinben az anyatejjel kapják a kultúrát.

A város ikonjai, mint a TV torony, a Brandenburgi kapu, a Berlini Katedrális, a Győzelmi Emlékoszlop, a Holocaust emlékmű Európa zivataros történelmére emlékeztetnek. A berlini fal legjobb állapotban megmaradt szakaszán található az East Side Gallery, ami ezerháromszáztizenhat méterével a világ leghosszabb szabadtéri művészeti galériája.

A Berlinale, a kontinens egyik legnépszerűbb filmfesztiválja idén ünnepelte hetvenedik évfordulóját. Évente huszonegyezer szakmai látogató érkezik, főleg a filmesszakmából és a sajtóból. Mindezek ellenére a berlini filmfesztivált az egyik legdemokratikusabbnak tartják, mert rengeteg helyi néző is részt vesz a vetítéseken. Idén százezer filmkedvelő váltott összesen háromszázharmincezer mozijegyet a fesztiválra.

Újdonságok 2021-ben

2021 szeptemberében rendezik a Berlin Art Weeket. A művészeti hét alatt két vásárt is tartanak, az art berlint és a Positions Berlin-t. Nagyon sok helyi intézet kollaborál ilyenkor nemzetközi művészekkel; a várost úgy népszerűsítik, hogy ez az a hely, ahol nemcsak csinálják a művészetet, hanem ünneplik és ki is beszélik. 2021 kiállítási fénypontjai lesznek Yayoi Kusama japán kortárs szupersztár kiállítása, Pablo Picasso olajfestményei és Helmut Newton mesteri fényképei. Jövő ősszel a Bode Múzeumban az ismert és szokatlan nők és nőtípusok kapnak központi szerepet.

A Szabadság és Egység Emlékműve a békés forradalomra és a berlini fal leomlására emlékezik. Az ötven méter hosszú lebegő emlékmű a város folytonos mozgását fogja szimbolizálni.

A Három Vallás Házának (Das Haus Der Drei Religionen) alapkőletétele tavasszal várható. Egy épületen belül álmodtak meg egy templomot, zsinagógát és mecsetet a békés együttélés szimbólumaként.

Az új 5-ös metró vonala a város történelmi központja alatt halad, így a fontos múzeumok és látnivalók kényelmesebben közelíthetők meg. A Museuminsel állomás, amit nyártól használhatnak, kék mennyezeti festést kapott ezernyi apró világító csillaggal,.

Jövőre újranyílik az Új Nemzeti Galéria (Neue Nationalgalerie) a Kulturforumban. XX. századi mesterműveket lehet itt megnézni a Mies van der Roha által tervezett acél- és üvegépületben. 

Az egyhajós neogótikus Friedrichswerdersche templomban, amely a Humboldt Forum mellett található, XIX. századi szobrokat tekinthetnek meg, amelyek a hatalmas ólomüveg ablakoknak köszönhetően különleges megvilágítást kapnak.

Április végén lesz a Galériák hétvége, amit a Design Week követ új hagyományokkal. Szeptemberben a Berlin Art Week kortárs programja következik. Beethoven 2021-ben is fontos szereplője lesz a zenei életnek, de júniusban a Rammstein rajongói örülhetnek két koncertnek is az olimpiai stadionban. További kulturális programok Berlinben.

Kreatív kontraszt

Berlinben az a jó, hogy a régi és a modern kéz a kézben jár. Ez nemcsak a kultúrára vonatkozik, hanem az egész város „DNS”-ére is. A szürrealista, bohém, hippi, avantgárd tökéletesen megfér a történelmi, a hagyományos és a klasszikussal. A porosz paloták, az omlás szélén álló graffitis épületek, az utcai művészek és a trendi galériák izgalmas egységet alkotnak. A két pólus néha keveredik is, és ilyenkor születnek igazán kiváló dolgok. Ezért lett Berlin Európa új kulturális fővárosa, ezért érdemes oda minden évben elutazni.

A cikk szerzője a Balázs utazik blog írója. 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!