by Sándor Zsuzsa 2021. May 25.

A kultúra nem luxuscikk

Művészek és mecénások Szentendrén

A HEXUM Holding Zrt. kőolaj, benzin és földgáz tárolásával foglalkozik. Tevékenysége látszólag igencsak messze esik a kultúrától. A cégcsoport vezetése mégis úgy döntött, hogy a kortárs képzőművészetet támogatja. Anyagi segítséget nyújtanak a Szentendrei Lakástárlat Alapítványnak. Az üzleti szféra és a kultúra találkozása új perspektívákat teremthet a „Festők városában”.


Brjeska Gábor Péter, építészmérnök, vezető tervező, a HEXUM Tartálypark Zrt. vezérigazgatója gyerekkora óta kötődik a kortárs képzőművészetekhez és Szentendréhez is. Édesapja is építész volt, szintén a város szerelmese. – Édesapám grafikákat is készített a városról, én is csináltam néhány skiccet a festői látványról – mondja Brjeska Gábor Péter. – Apám nagyon jóban volt az itt élő művészekkel, rendszeresen magával vitt engem is a szobrászok, festőművészek műhelyeibe, szabadon sétálhattam a készülő műtárgyak között. Teljesen elvarázsolt a műhelyek hangulata. A szüleim 1976-ban vettek itt nyaralót, és én annyira megszerettem Szentendrét, hogy később, 2000-ben véglegesen ide költöztem.

Brjeska nemcsak kedveli a művészeteket, de műgyűjtő is, és ebben a szenvedélyében partnerre talált egyik kollégájában, Dr. Bártfai Bélában, aki a HEXUM Holding Zrt. vezérigazgatója. Mindkét vezető kiemelten fontosnak tartja az üzleti szféra szerepét a társadalmi felelősségvállalásban is, ezért a HEXUM cégcsoport önkormányzati iskolákat, különböző közfeladatokat ellátó intézményeket támogat. Emellett finanszírozzák az ifjúsági sportot és a kortárs képzőművészeteket is.

Brjeska Gábor Péter, Sulyok Györgyi, és Musza Györgyi

Brjeskát Dr. Bártfai Béla mutatta be 2017-ben a Szentendrei Lakástárlat Alapítvány munkatársainak, és együtt keresték fel a helyi festőművészeket, hogy válogassanak a műveik közül. Brjeskát abban az évben nevezték ki vezérigazgatónak, és attól kezdve a vállalat számára vásárolt kortárs alkotásokat. – Cégünk festmények vásárlásaival szponzorálta a szentendrei művészeket. Szakértők bevonásával döntöttünk arról, hogy az irodáinkba milyen műveket vegyünk meg. Ebben a Szentendrei Lakástárlat Alapítvánnyal is együttműködtünk, és én is eljártam a rendezvényeikre – teszi hozzá a vezérigazgató.

De mi is a Szentendrei Lakástárlat? A történetük 2012-ben kezdődött, amikor néhány művészetért rajongó lelkes helyi civil összefogott az ott alkotó festőkért, grafikusokért, szobrászokért, és létrehozták az alapítványt. Az alapító tagok, Musza Györgyi és Balogh Zsuzsa mellé 2015-ben csatlakozott Sulyok Györgyi, jelenleg ők hárman viszik az alapítványt. Az alapítvány elnöke, Musza Györgyi, pályaelhagyó pedagógus. Huszonöt éve él Szentendrén, férjével művészellátó- képkeretező üzletet nyitottak, s így rengeteg képzőművészt megismertek.

– Több mint kétszáz művész él Szentendrén, és gyakran hallottam tőlük, hogy nem adtak el semmit az alkotásaikból. Gondolkodni kezdtünk azon, miként lehetne a műveiket minél szélesebb közönségréteghez eljuttatni. Újszerű megoldásokat kerestünk arra, hogy az alkotásokat közelebb hozhassuk az emberekhez – idézi fel a kezdeteket Musza Györgyi.

A lakástárlatok Nyugaton, főleg Párizsban már jól ismertek voltak. A Szentendrei Lakástárlat Magyarországon elsőként indult 2012-ben, és Györgyiék ma sem tudnak hasonló kezdeményezésről. Szentendrén viszont már hagyományt teremtettek: minden tárlaton egy-három kortárs képzőművész alkotásit mutatják be, de mindig más helyszínen. Helyi polgárok ajánlják fel a házaikat a kiállítások megrendezésére. Minden hónap vasárnapján valakinek az otthona kiállítóhellyé alakul át. Az alapítvány munkatársai délelőtt megjelennek a házigazdánál, az ott található képeket leveszik a falakról, és a helyükre az aznap bemutatandó művészek alkotásai kerülnek a belső terekbe, a ház falára, vagy akár az udvarba, kertbe. Nagy kertekben már többször tartottak szobortárlatokat is, ahol újszerű módon mutatják be a műtárgyakat. A rendezvények előtt sok vendégnek küldenek meghívót, persze olyanoknak is, akik potenciális vevők is lehetnek.

Az alapítvány kiváló művészettörténészekkel, kurátorokkal áll kapcsolatban, s minden egyes rendezvény azzal kezdődik, hogy egy-egy szakember bemutatja a jelen lévő alkotót és műveit. Majd ezt követően bárki beszélgethet a művészekkel. A lakástárlat tehát kulturális fórum, agora és baráti összejövetel egyszerre. Nem könnyű az önkéntes házigazda szerepe, hisz nemcsak teret ad a tárlatnak és a i, de jó falatokkal is készül a vendéglátásra. Nem kevés fáradsággal jár ez, de eddig még mindenki úgy érezte, hogy megérte, mert annyi maradandó élményt nyújt egy ilyen vasárnap délutáni találkozó. A képzőművészeti piknikek legfőbb nyertesei persze maguk a művészek, hisz sok képet, szobrot sikerült már így eladniuk, és mecénásokra is találtak.

A cégcsoport tagjai – a HEXUM Tartálypark Zrt. , a HEXUM Földgáz Zrt. és a szolgáltatóegységek – tavaly nyáron holdinggá szerveződtek. Ez nemcsak gazdaságilag jelentett továbblépést a társaságnak, hanem a társadalmi felelősségvállalásban, a kultúra támogatásában is szintet tudtak lépni. A lehető legjobbkor jött ez, ugyanis a kirobbanó koronavírus-járvány miatt a múzeumok, galériák bezártak, a Szentendrei Lakástárlat rendezvényeit sem lehetett megtartani. Az alapítvány munkatársai ekkor kopogtak be Brjeska Gábor Péter irodájába, azzal a kéréssel, hogy az egyes műtárgyak vásárlásán túl támogassák a Lakástárlat működését is. És a HEXUM-nál segítőkész partnerre találtak. – A HEXUM Holdingnál egy bizottság dönt arról, hogy kiket szponzoráljunk. A kulturális projektek kiválasztásánál az elsődleges szempont a magas szakmai színvonal. Úgy láttuk, hogy a Szentendrei Lakástárlatnál ez abszolút biztosított. Ezért tavaly és idén is egy meghatározott összeggel finanszírozzuk az alapítványt, ugyanakkor a szakmai munkájukba nem szólunk bele – emeli ki Brjeska Gábor Péter.

Ezekből a támogatásokból az alapítvány bővíteni tudta a szolgáltatásait, mondhatni mérföldkő volt az életükben. Arculatot frissítettek, webáruházat nyitottak, így a korlátozások idején is megtekinthetővé váltak a szentendrei művészek alkotásai a virtuális közösségi térben. Ezen kívül Szentendre belvárosában béreltek egy kis bemutatóhelyiséget, ahol „élőben” is láthatók lesznek a művek. A HEXUM segítségével három helyi alkotónak adtak támogatást.

feLugossy László: Konyhai matatás

A Szentendrei Lakástárlat munkatársa Sulyok Györgyi is, ő is huszonöt éve él a „Festők városában”. Eredetileg közgazdász, banknál dolgozott, majd művészeti menedzsernek képezte át magát, és egy budapesti galériát is vezetett. Amikor Musza Györgyi és Balogh Zsuzsa a Szentendrei Lakástárlat csapatába hívták segíteni, örömmel mondott igent. – A HEXUM segítsége nélkül nem tudnánk a terveinket megvalósítani – hangsúlyozza Sulyok Györgyi. Korábban csak a Nemzeti Kulturális Alaphoz és a Magyar Művészeti Akadémiához pályázhattunk támogatásokért, amiket vagy megkaptunk, vagy nem, tehát sokkal bizonytalanabb volt a létezésünk. A HEXUM-nak köszönhetően biztonságosabb keretek közt működhetünk. és tudunk tervezni, előre gondolkodni. Szeretnénk majd fiatal tehetségeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítani, aukcióra vinni a műveiket. Emellett a szentendrei múzeumokkal közösen kortárs művészetekkel kapcsolatos ismeretterjesztő előadásokat is tervezünk, hiszen fontosnak tartjuk az edukációt, hogy minél több emberhez hozzuk közel a kortárs művészetet. SzentendRent programunkban kortárs alkotók műveit igyekszünk kölcsönözni akár céges irodáknak is, és a bevételből szintén művészeinket támogatjuk.

Bereznai Péter Mukácsy-díjas festőművész egy mester–közönség talákozón 

A HEXUM számára is hasznos ez az együttműködés. A kortárs képzőművészettel ugyanis a saját brandjét gazdagítja és szó szerint színesíti a cég. Ha valaki belép valamelyik irodájukba, nem üzemanyag-tárolókat és rideg csöveket ábrázoló képeket lát a falakon, hanem élettel teli, meleg színvilágú festmények teremtenek barátságos miliőt.

– Fontosnak tartottuk, hogy olyan kortárs műveket támogassunk, amiket be tudunk emelni a saját életünkbe, közösségi tereinkbe. Erre a képzőművészet a legalkalmasabb – folytatja Brjeska Gábor Péter. – Nyolc festményt és egy triptichont vásároltunk eddig, amelyeket az irodáinkban állítottunk ki, így már szinte kortárs HEXUM-gyűjteményről beszélhetünk. Nagyon sok üzleti partner jár hozzánk, és észrevettük, hogy mindig megállnak a festmények előtt, elindul egy beszélgetés a művészetekről. Ezzel is fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy érdemes a kultúrát támogatni.

Brjeska szerint a kortárs művészetekre fordított minden forinttal – anyagi és szellemi értelemben is – maradandó értékekbe ruháznak be. A HEXUM Holding Zrt. bevételének jelentős része az üzemanyagok után befizetett lakossági adókból származik. Ezért is veszik komolyan a társadalmi felelősségvállalást: szeretnének minél több értéket visszaadni az embereknek. Épp ezért a HEXUM-nak is az a fontos, hogy a művészetet minél szélesebb rétegekhez eljuttassa. A Szentendrei Lakástárlattal közös vándorkiállításokat terveznek, hiszen a cég sok vidéki településen jelen van, ahol az önkormányzatokat is bevonnák a fiatal alkotók bemutatásába.

Ma még mindig él az a tévhit, hogy a kultúra afféle luxuscikk. A szentendrei példa is bizonyítja, hogy ez nem így van. A kultúra azon túl, hogy cégek presztízsét, brandjét építi, növeli a helyi turizmust, és felvirágoztatja a vendéglátást. A befektetők is szívesebben telepítik a cégeiket oda, ahol szellemi pezsgés és kulturálódási lehetőség is van. Ahogyan Szentendre is egyre több látogatót és befektetőt vonz. Brjeska Gábor Péter kiemeli a kultúra közösségépítő erejét is. Ma, amikor szinte már mindent számítógépes rendszerek irányítanak, és a tömegtermelés zajlik, Szentendrén még megmaradtak a kis boltok, az emberek szívesen betérnek oda, szót váltanak egymással, leülnek beszélgetni a kávéházakban. És ahhoz hogy a „Festők városa” ilyen emberléptékű hely maradt, jelentős mértékben hozzájárul a város kulturális pezsgése is.

--------------------------------------------------------------------------------

A Hexum Tartálypark Zrt. 2007-ben négy cég összevonásával alakult meg. Kőolajtermékeket tárolnak, 837 ezer köbméteres kapacitásukkal 92 napra elegendő kőolajtermékeket tudnak tárolni. Ezt a feladatukat az állam írja elő. Ha bármilyen gond adódna az ország olajellátásában, három hónapra elegendő üzemanyagot tud biztosítani a Hexum Tartálypark, illetve nyersanyagokkal is ellátja a finomítókat. Így az ország mindennapi működésében semmi fennakadás nem lehet. A tárolt nyersanyagok 40 százaléka kőolaj, 60 százaléka benzin. A Hexum Földgáz Zrt.-nek másfél milliárd köbméteres kapacitása van gázból, ez körülbelül fél évre elegendő biztonsági tartalékot ad az országnak.

A cégekből létrejött Hexum Holding gazdasági társaság, a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdona, ugyanakkor állami felügyelet alatt áll.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!