by artisbusiness.hu 2023. Jan 04.

A londoni Nemzeti Arcképtár tízmillió font támogatást kapott

– Sir Leonard Blavatnik, az ukrajnai születésű mágnás ismét hatalmas összeget adományozott

A londoni Nemzeti Arcképtár (National Portrait Gallery) felújítás miatt három éve zárva tart, azonban a Leonard Blavatniktól kapott tízmillió font értékű támogatásnak köszönhetően be tudják fejezni a renoválást, és 2023 tavaszától újra látogatható lesz az intézmény – írta a The Art Newspaper.

Leonard Blavatnik (forrás: theartnewspaper.com)

A Blavatnik-szárnynak elnevezett első emeleten a galéria állandó gyűjteményének átfogó kiállítása látható a jövőben, amelyet a brit történelem néhány kulcsfigurájának portréja alkot majd. A legidősebb arckép 1840-ből származik, a legfrissebbek pedig 1945-ből, amikor a második világháború végével a szigetország életében is lezárult egy korszak. Megtekinthető lesz Charles Darwin, Emmeline Pankhurst és néhány fontosabb miniszterelnök, például William Gladstone és Benjamin Disraeli portréja is. Természetesen a kreatív szakma nagyjai sem maradhatnak ki a gyűjteményből, többek között Oscar Wilde és Virginia Woolf arcképei is a kilenc galéria egyikében foglalnak majd helyet.

A Tate Modern egyik épülete, a Blavatnik Building (forrás: theartnewspaper.com)

Leonard Blavatnik harmincöt milliárd dolláros vagyonával Nagy-Britannia leggazdagabb embere. Az Egyesült Királyságban elsősorban a Warner Music Group tulajdonosaként ismert, ami a világ egyik legnagyobb lemezkiadója. Az ukrajnai születésű üzletember alapítványán keresztül már több mint egymilliárd dollárt fektetett be a tudományok, az oktatás és a kultúra terén.

2011-ben több mint ötvenmillió fontos adományával a Tate Modern történetének legbőkezűbb adakozója lett. A támogatás hatására a galéria új épülete a Blavatnik Building (Blavatnik Épület) nevet kapta. 2020 decemberében tízmillió fonttal támogatta a Courtauld Institute of Art renoválását, 2022 februárjában a londoni Imperial War Museum (Birodalmi Hadtörténeti Múzeum) költségvetéshez járult hozzá több millió fonttal. Az üzletember tevékenységét a királyi család is elismerte, 2017-ben lovaggá ütötte a királynő.

A National Portrait Gallery új szárnya (fotó: Nick Chantarasak/Purcell Architects)

Blavatnik Moszkvában nőtt fel és a Szovjetunió összeomlása után ott alapozta meg vagyonát a nehéziparban történt privatizálások révén, de orosz kapcsolatai ellenére sem szerepel egyetlen szankciós listán sem. Az orosz−ukrán háború februári kitörése óta a Blavatnik Family Foundation korábbi portfólióját bővítve dollármilliókat adományozott ukrán menekülteket segítő jótékony szervezetek részére is.

Nyitókép: Leonard Blavatnik (forrás: theartnewspaper.com)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!