by artisbusiness.hu 2021. máj 28.

A magyar sörfőzés legendás múltja egy festményen

Gambrinus királyt ábrázoló cégérfestményt restauráltatott a Dreher Sörmúzeum

A sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázoló cégérfestmény az 1860-as években született, és több mint másfél évszázadon át a pesti Serházat díszítette.  A kalandos múltú műtárgyat a Dreher Sörgyárak restauráltatta Fazekas Gyöngyi festő-restaurátorművész vezetésével. A Dreher Sörmúzeum június 1-jétől ismét látogatható, így az érdeklődők személyesen is megtekinthetik az újjászületett relikviát.

A keretezett cégér eredetileg a pesti Király utca 40. alatti Bécsi Sörcsarnokot (Serházat) díszítette, és arra szolgált, hogy felhívja a járókelők figyelmét az üzletre. Az alkotás Gambrinus királyt ábrázolja egy söröspincében, a hordók között, amint vidáman nézegeti a kezében tartott aranyló söröspoharat. A kép főszereplője nem más, mint a sörivók és a sörkészítők patrónusa, valódi nevén I. János flandriai herceg, aki a legendák szerint maga is szenvedélyes sörivó volt. Az egyik hordón bakkecske kifaragott képe látható, félreérthetetlen célzással az 1850-es évektől a pesti sörházakban is főzött Baksörre. 

A Bécsi Sörház arról volt híres, hogy itt lehetett a legjobb schwechati sört kapni, és a Dreher Antal eredeti bécsi sörfőzdéjében készült Lager sört is itt népszerűsítették. A sörház egyik későbbi tulajdonosa Gundel János, a nagy vendéglátós dinasztia alapítója volt, aki 1869-ben vásárolta meg az üzletet. A festményt még idősebb Dreher Antal is láthatta eredetiben.  

A műalkotást stílusjegyei és legújabb kutatások szerint feltehetően Kiss Bálint (1802-1868) festőművész, grafikus készítette, azonban az alkotó kilétét már száz éve sem ismerték, a festmény jelöletlen. A magyar sörfőzés legendás múltjáról tanúskodó festmény túlélte az évszázadokat, és még az 1930-as években is eredeti helyén, a sörcsarnokban állt egy másik Gambrinus-festménnyel együtt. Most ismét cégérként, a Dreher Sörmúzeumba betérő látogatókat fogadja. A múzeum a pandémia miatti bezártság után június 1-jén nyitja meg kapuit.

„A Gambrinus cégér ikonikus lenyomata a magyar sörfőzés hőskorának, ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy ápoljuk és megőrizzük az utókornak. Büszkék vagyunk rá, hogy Fazekas Gyöngyi keze által született újjá ez a legendás alkotás. Igazi relikvia ez a történelem és a sörök szerelmeseinek: már csak ezért is érdemes lesz megtekinteni a hamarosan újranyitó Dreher Sörmúzeumot” – árulta el Török Róbert, az intézmény művészeti tanácsadója.

2021 februárjában a Dreher Sörmúzeum adott otthont az Art is Business zárt körű rendezvényének. A beszélgetés végén tárlat látható – a kurátor vezetésével. Ezt a kiállítást nézhetik meg az érdeklődők élőben június 1-jétől.

-----------------------------------------------------------

A Dreher Sörgyárakról
 
A Dreher Sörgyárak 1854-es alapítása óta, hagyományainak és nemzetközi hátterének köszönhetően vált napjainkra Magyarország egyik legmeghatározóbb sörgyártó vállalatává. Évente 480 millió korsó sörrel veszi ki a részét a magyarok sörfogyasztásából, miközben közvetve és közvetlenül olyan szektorokban biztosítja több mint 11 100 család megélhetését, mint a vendéglátás, a logisztika és a marketing. Beszállítóinak 89 százaléka hazai kis- és középvállalkozás. Évi 17,1 milliárd forinttal járul hozzá az államháztartáshoz jövedéki adó, ÁFA, termékdíj és egyéb járulékok formájában. 2017 óta a Japán legnagyobb sörgyártójaként számontartott Asahi leányvállalata, így a hagyományosan magyar márkák - a Dreher, az Arany Ászok és a Kőbányai - mellett olyan világszerte közkedvelt söröket is forgalmaz, mint az Asahi Super Dry, a Kozel, a Pilsner Urquell, a Peroni, a HB, valamint a Kingswood cider.
 
A Dreher Sörgyárak elkötelezett a felelős alkoholfogyasztás mellett, amelyet a tizenkét éve futó Ésszel iszom programjával támogat. További információ: www.alkohol.info.hu 

Lásd még: A malátaillat misztériuma | artisbusiness.hu