by Borbély Zsuzsa 2021. Nov 02.

A MaxCity a művészetnek is otthont ad

2021 szeptemberében indult el az Art Incubator programsorozat, amely a kész produkciók mellett kísérleti és kollaborációs projekteknek is teret ad.

A törökbálinti MaxCity olyan, mint Aladdin kincsesbarlangja. Az ipartelepek között kanyargó út mellett elhelyezkedő épületbe lépve különleges lakberendezési tárgyakat, izgalmas bútorokat, inspiráló üzleteket, sőt olykor műtárgyakat is találunk. Utóbbiak Kovács Zsófia centermenedzser jelenlétéről árulkodnak: Zsófia és társai a Gallery Max művészeti galériával és a Max Art Incubator programsorozattal a kortárs művészetet is beköltöztették.

Kovács Zsófia

„Ez egy bevásárlóközpont, itt minden üzletnek története van. Akad, amelyik több generációra tekint vissza, de olyan is, amelynek a tulajdonosa önerejéből hozott létre mindent, és már tizenöt éve építgeti a brandjét” – mesél a MaxCity folyosóin sétálva Kovács Zsófia. „Ha itt bemész egy boltba, személyre szabott kiszolgálást kapsz. Szaktudással bíró eladók, sok esetben mérnökök, formatervezők, belsőépítészek, lakberendezők ülnek a pultok mögött, akiktől releváns segítséget kap a vevő. Az igényeire alakítják a formát, az anyagot. Természetesen ez azt is jelenti, hogy nem lehet mindent azonnal leemelni a polcról.”

Kiemelten fontos a vevőközpontú vásárlás élménye náluk. „Nem New York-szintű nyüzsgést, inkább Helsinki-szerű lüktetést kell elképzelni” – szemlélteti a centermenedzser, aki változatos eszközökkel küzd az esetleges prekoncepciók ellen is. Ennek egyik lépése, hogy a MaxCity Facebook-oldalán bevezették a Heti kedvencek rovatot, ahol az üzletek kínálatából csemegéznek, természetesen az árak megjelölésével. Folyamatosan kerülnek fel termékek a MaxCity weboldalán elérhető online shopba is, így pontosabb képet kaphatunk arról, milyen kínálatot találunk a bevásárlóközpont boltjaiban.

A járvány hatása minden szektorban érezhető volt, a lakberendezés és a hozzá kapcsolódó területek azonban sajátos helyzetbe kerültek. Ugyanis azzal, hogy mindenki visszaszorult a négy fal közé, nagyobb hangsúlyt kaptak a saját terek, az otthonok, ahol ebben az időszakban szokatlanul sok idő töltöttünk. Ez alkalmat adott az eddig észrevétlen hiányosságok felfedezésére, a rég halogatott javítások, szépítgetések elvégzésére, a lakóterek teljes újragondolására. Az igények változásával vagy körvonalazódásával egy átgondoltabb, jobban funkcionáló élettér jöhetett létre.
Az újragondolás azonban nem szorítkozott csak a lakóterekre, maga a bevásárlóközpont is változásokon ment keresztül.

Tavaly június óta látja el Kovács Zsófia a centermenedzseri feladatokat. „Igyekeztem kicsit a saját temperamentumos stílusomat, életvidám, derűs attitűdömet behozni, ami az egész csapatot jellemzi. A kollégáimmal közösen átgondolt aktivitásokban, arculati faceliftben, online és offline megjelenésekben is maximálisan törekszünk az életigenlő szemlétet közvetítésére. A házban elérhető dizájntermékek, bútorok átkerülve a háztartásokba és terekbe, hatással lesznek a használók mindennapi életére, ezért is tartottuk fontosnak ezen élmények fokozását, így elmozdultunk a vizuális kultúra irányába, és megalapítottuk a Gallery MAX kortárs művészeti galériát.”

2021-től a MaxCity a dizájn, kultúra és képzőművészet műfajába tartozó eseményeket is befogad. Ezek egyáltalán nem tájidegenek egy lakberendezési áruháztól. A centermenedzser a járvány idején, ellenszélben érkezett a fedélzetre, amikor főleg a közösségi tereknek nem kedvezett az idő. Végzett keramikusként, lakberendezőként Zsófiához leginkább a dizájn, a formatervezés áll közel. Elhivatott csapatának tagjai is hasonló érdeklődésűek, igaz, mindenki más művészeti ágat részesít előnyben: van, aki a színházat, akad, aki a kortárs táncot. Kovács Zsófia ennek mentén igyekszik terelgetni a MaxCity életét, szervezni a programokat. Emellett arra is figyel, hogy olyan együttműködéseket alakítson ki, amelyek kapcsolódnak a bevásárlóközpont látogatóinak érdeklődési köréhez.

Két legfrissebb kezdeményezése a Gallery Max és az Art Incubator programsorozat. A galéria a MaxCity második emeletén található, de már az oda vezető utat is műalkotások szegélyezik. A lépcsőházat Plank Antal szobrász lepkéje díszíti, a magasban pedig Turcsányi Villő multimédia-művész egyik ingája függ. A műtárgyak szervesen beolvadnak a bevásárlóközpont tereibe.

A Gallery Max kortárs művészek csoportos, időszaki kiállításainak ad helyet. A galéria szakmai és művészeti vezetését Bojár Iván András látja el, aki előre egyeztetett időpontokban személyesen is segít a látogatóknak eligazodni a műtárgyak között. Az intézmény kereskedelmi galériaként működik, a falakon függő alkotások megvásárolhatók.

Ottjártunkkor a galéria a magyar geometrikus és absztrakt kortárs alkotóinak munkáiból válogatott „Magyar Géniusz FRISS” című tárlatot mutatta be. A korábbi Magyar Géniusz kiállítás folytatásában olyan alkotók munkáit találjuk, mint Orosz István, Poroszlai Eszter, Tombor Zoltán, Dobos Tamás és E. László Endre.

A galéria a 2020-as Budapest Design Weeken nyitotta meg első kiállítását. Az idei Design Weekre is különlegességgel készülnek: a Rising Grid – The Collab Cube elnevezésű projektben az alsó szint egyik helyiségében egy belül UV-reagens kockát építenek fel. Az installációt kiindulópontként használva hazai elektronikus zenészek írnak zenei etűdöket. Vagyis az alkotók a zene és a vizualitás kölcsönhatását, az egyes alkotóknak a másik műfajából merített inspirációit vizsgálják. Az érdeklődők a Budapest Design Week időtartamára rendelkezésre álló eszközökkel maguk is hozzátehetnek a műhöz, részesévé válhatnak az alkotás születésének.

2021 szeptemberében indult el az Art Incubator programsorozat, amely a kész produkciók mellett kísérleti és kollaborációs projekteknek is teret ad. A „tér” ebben az esetben a galéria fizikai terét jelenti, melyben képzőművészeti alkotások lépnek interakcióba más művészetekkel – vagy a gasztronómiával. A színházat szeptemberben a Dollár Papa gyermekei társulat Otthon című darabja, illetve Janikovszky Éva képzeletszínháza képviselte, a kortárs táncművészetet pedig a MAG produkciót előadó fiatal táncosok. A Kortárs kóstolókon Bojár Iván András, illetve a különféle tematikák szerint érkező italok és sommelier-k ötvözik a művészetet és a gasztronómiát egy borkóstolóval társított tárlatvezetésen.

A MaxCity a dizájnoktatáshoz is kitűnő terepnek bizonyult. Több művészeti iskola is kihozza ide „terepre” a hallgatóit, hogy megismerkedhessenek az anyagokkal, azok felhasználási módjaival, illetve a szakmabeliek sikertörténeteivel. Nem véletlen, hogy a Szimultán Művészeti Iskola az intézmény fennállásának huszadik évfordulója alkalmából rendezendő retrospektív kiállításának is a MaxCity ad otthont.

Egészen különleges teret alakított ki a Hello Wood építészstúdió a MaxCity rendezvénytermével szemközt. Kabinland nevű showroomjukban megtekinthetők a Kabinka és Workstation nevű dizájnházaik, amelyek belseje a legkülönfélébb programokat fogad be, az „építészsimogatótól” a workshopokig, de az is beülhet a faházakba, aki csak néhány perc nyugalomra vágyik.

A bevásárlóközpont és az építészstúdió együttműködése a 2020-as Budapest Design Weeken kezdődött, amikor az Egy fedél alatt/Ház a házban esemény keretében három nap alatt felépítették a showroomban kis házukat, a Kabinkát, a folyamatot pedig online is lehetett követni. A közelmúltban adtak otthont a Rug Art Festnek, a kortárs szőnyegtervezők fesztiváljának, immár második alkalommal. MaxCity tereiben tehát nem ritka, hogy formatervezők, építészek, belsőépítészek, művészek, díszlettervezők, rendezők is megfordulnak.

Fotók: Darab Zsuzsa

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!