by artisbusiness.hu 2024. Feb 16.

A mecénás házaspár, akik több mint 72 milliárd forint értékű gyűjteményt ajándékoztak egy amerikai múzeumnak

– A Shirley házaspár oktatási programok és kutatások létrehozását is kezdeményezi a Seattle-i Művészeti Múzeumban

Tavaly áprilisban a Shirley házaspár Alexander Calder negyvennyolc alkotását adományozta a Seattle-i Művészeti Múzeumnak (SAM). Míg a Calder-művek világszerte megtalálhatóak a múzeumokban, a mostani kiállításon szereplő alkotások különösen jelentősek – a művek értékét 200 millió dollárra (72 milliárd 613 millió 900 ezer forint) becsüli a Christie’s aukciósház. A közönség most először láthatja az installációkat és drótszobrokat egészen augusztus 4-ig.

Az adomány mellé a Shirley házaspár további 10 millió dollárt (3 milliárd 629 millió 460 ezer forint) ajándékozott, ami egy 250 ezer és 500 ezer dollár (90-180 millió forint) közötti éves kötelezettségvállalással is jár. Az összegből a kiállításhoz kapcsolódó eseményeket, kurátori tárlatvezetéseket, előadásokat, művészeti workshopokat és családok számára rendezett fesztivált is szerveznek. A múzeum emellett oktató művészeket küld a hátrányos helyzetű iskolákba és óvodákba, köztük olyan intézményekbe, amelyekbe menekült és bevándorló gyerekek járnak. Ezenkívül ingyenes belépést és teljes vagy részleges buszköltségtérítést biztosít a seattle-i állami iskolákban tanulóknak. Kim Richter Shirley elmondta, hogy az adományok összeállításánál hangsúlyozni szerették volna, milyen fontos számukra a múzeum és Seattle városa, valamint abban is reménykednek, hogy a Calder-kiállítás és a hozzá kapcsolódó programok minél több látogatót vonzanak majd, nemcsak az intézménybe, hanem magába a városba is.

Jon Shirley művészet iránti szeretete régre nyúlik vissza: egy pennsylvaniai, kizárólag fiúkból álló bentlakásos iskolában tanult, ahol egyik tanárának köszönhetően ismerkedett meg a művészet minden formájával, a költészettől kezdve az előadóművészeten és a zenén át a vizuális művészetekig, valamint az építészetig. Az iskolai kirándulások alkalmával rendszeresen ellátogattak a Philadelphiai Múzeumba és a New York-i Modern Művészetek Múzeumába (MoMA): Jon itt látott először Calder-szobrokat, amelyek azonnal mély benyomást tettek rá. Vagyonát a Microsoftnál kiteljesedett karrierjének köszönhetően építette fel: a cég elnökeként, operatív igazgatójaként és igazgatójaként dolgozott. Első feleségével, Maryvel kötött csaknem öt évtizeden át tartó házassága alatt rendszeresen ellátogattak a New York-i aukciókra, műkereskedőkkel, és művészekkel ismerkedve meg, így gyarapítva gyűjteményüket. A Shirley házaspár 1988-ban vette meg első Calder-szobrát, a Squarish-t (1970). Jon és Mary kezdeti stratégiája a Calder-művek megszerzése volt, gyűjteményük darabjait pedig tudatosan vásárolták meg azzal a szándékkal, hogy egyszer majd egy múzeumnak adják. Mary 2013-ban elhunyt. Kim, aki a SAM igazgatóságának tagja és a pár barátja volt hosszú éveken át, 2016-ban feleségül ment Jonhoz. A pár folytatta a gyűjtést, és olyan műkereskedőkkel dolgozott együtt, mint a White Cube alapítója, Jay Jopling és a Pace elnöke, Marc Glimcher.

A Squarish (1970) a kiállításon (forrás / fotó: 2024 Calder Foundation, New York / Artists Rights Society (ARS), New York / Alborz Kamalizad) A Squarish (1970) a kiállításon (forrás / fotó: 2024 Calder Foundation, New York / Artists Rights Society (ARS), New York / Alborz Kamalizad)

Jon és Kim tovább bővítette gyűjteményét fiatalabb és változatosabb művészek munkáival. A házaspár 42 millió dolláros (15 milliárd forint), 27 ezer négyzetméteres kastélya a washingtoni Medinában található. Jól megférnek itt egymás mellett olyan művészek munkái, mint Mark Rothko, Joan Mitchell, Jackson Pollock, Jasper Johns, Jeff Koons, Louise Bourgeois és Gerhard Richter.

2020 márciusában Jon és Kim alapítványukon keresztül az All in Seattle kezdeményezést is adománnyal támogatták. A szervezet pénzügyi segítséget nyújtott azoknak a helyi lakosoknak, akiket a járványidőszak gazdasági nehézségek elé állított. A kezdeményezés eredeti célja 5 millió dollár volt, végül azonban 27 millió dollárt (csaknem 10 milliárd forint)  gyűjtöttek össze a rászorulóknak.

(forrás: artnews.com)

Lásd még:

„A színház kiszabadít a hétköznapok szürkeségéből”

Nyitókép: Kim Richter Shirley és Jon Shirley a kiállítás megnyitóján a Seattle-i Művészeti Múzeumban (fotó: L Fried / Seattle-i Művészeti Múzeum)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!