by Barcza Réka 2022. Jun 01.

A művészet, a progresszió és a hagyomány jegyében

– Folytatódik a Ferenczy Múzeumi Centrum fejlesztése

Továbbfejlesztik a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrumot: a beruházás bruttó kétszáznyolcvan-millió forintos összegből valósul meg. Emellett nagyszabású kiállításokkal, múzeumpedagógiai programokkal, a pünkösdi hétvégén pedig egy jazzfesztivállal várják a közönséget.

„A hely nagyon fontos számomra. Munkám építészeti jellegű. Egy ideig gyakran szerepeltek ajtó-, ablakszerű formaelemek, amiknek asszociatív tartalma is lehetett. Már ebből is látszik, hogy kötődöm a – főleg régi – házakhoz és városokhoz. Valamikor régész is szerettem volna lenni” – mondta egy 2001-es interjúban az idén kilencvennégy éves Anna Mark festőművész, aki márványpor-homok-műgyanta keverékéből készít reliefeket farostra.

Anna Mark 2005-ben (forrás: sarkantyu.com)

Az 1928-ban Márkus Anna néven született, Párizsban élő festő munkásságát mutatja be az a július 21-én nyíló retrospektív kiállítás, amelynek a Ferenczy Múzeum ad otthont.

A gyerekkorát Szentendrén töltő Anna Mark szoros baráti kapcsolatot ápolt az Európai Iskola alkotóival is, köztük Bálint Endrével, Vajda Júliával és Ország Lilivel, utóbbival az Állami Bábszínházban együtt is dolgozott. 1956-ban előbb Németországba emigrált, később Franciaországban telepedett le. Az Európai Iskola (1945–1948) elméleti és gyakorlati tevékenységét 2023-ban a MűvészetMalom két szárnyában mutatja majd be a múzeumi centrum.

Anna Mark: Cím nélkül (forrás: awarewomenartists.com)

Előtte, szeptember végén Pacsika Rudolf szentendrei képzőművész retrospektív tárlatát láthatják a nézők a MűvészetMalomban. Deim Pál születésének kilencvenedik évfordulója alkalmából szintén ezen a helyszínen rendeznek kiállítást, amelyben az alkotói korszakok ismertetése mellett nagy hangsúlyt kap a művész sajátos motívumhasználatának és absztrakciójának elemzése is. Szentendre egyik meghatározó egyénisége volt Vajda Lajos: ehhez kapcsolódóan nyílik majd tárlat a Vajda Múzeumban, amely a művész szentendrei motívumokhoz köthető alkotásait mutatja be művészettörténeti és helytörténeti szempontok szerint. A két háború közötti modern magyar művészet képviselőinek egyik fontos érdekképviseleti szerve volt a Képzőművészek Új Társasága (KUT): az alapítók között Rippl-Rónai Józsefet, Kmetty Jánost és Márffy Ödönt is megtaláljuk. A KUT művészeinek munkásságát nagyszabású tárlaton láthatja majd a közönség.

Kmetty János: Lombos fa (1920 körül)

„Kiállítási profilunkat tekintve három fő irányelv szerint dolgozunk: egyrészt az új generáció bemutatását, támogatását tűztük ki célul, másrészt a pályájuk csúcsán lévő művészeknek biztosítunk lehetőséget, valamint nagy hangsúlyt fektetünk az életművek és retrospektív tárlatok bemutatására” – mondta a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) sajtótájékoztatóján a múzeum Képzőművészeti Osztály vezetője, Kígyós Fruzsina kurátor.

Sajtótájékoztatót tart az FMC vezetősége (Szebeni-Tóth Anett, Prosek Zoltán, Kigyós Fruzsina és Rajna András)

A pályájuk elején és csúcsán lévő művészeket két, idén létrehozott díjjal is támogatja a múzeumi centrum. A Ferenczy-díjra hazai művészek pályázhatnak, két kategóriában: a Fiatal feltörekvő művész díjra harmincöt év alatti, a Befutott művész díjra harmincöt év feletti képzőművészek pályázatát várják. A Korniss Kutatói Ösztöndíjat olyan szakembereknek hozták létre, akik kutatási témául Szentendre művészeti, kulturális vagy építészeti hagyományát állítanák fókuszba, és ehhez keresnek támogatást.

A MűvészetMalom (forrás: ilovedunakanyar.hu)

Az idei évben a MűvészetMalom középső szárnya, a Ferenczy Múzeum épülete, a Barcsay Múzeum és a Ferenczy köz sarkán álló Ferenczy-ház homlokzata is megújul. A felújítás pályázati pénzből, állami támogatással valósul meg. Az összesen bruttó kétszáznyolcvan-millió forint összegű beruházás során a MűvészetMalom falainak vizesedését gátló, utólagos szigetelés is elkészül – tájékoztatott a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója, Prosek Zoltán. A megújuló kiállítótermek mellett létrehoznak egy múzeumpedagógiai foglalkoztatóteret, egy múzeumshopot és kávézót, valamint egy városi konferenciatermet is.

A Ferenczy köz és a Ferenczy-ház (forrás: szentendre.hu)

„Noha a város erejét messze meghaladja a kis múzeumok – a Szentendrei Képtár, az Ámos Imre–Anna Margit Emlékmúzeum, a Barcsay Múzeum, a Vajda Lajos Múzeum és a Népművészetek Háza – rekonstrukciója, a Ferenczy Múzeumi Centrum mégis fejleszteni igyekszik ezeket is: az épületek teljes körű felújítására folyamatosan pályázik” – fűzte hozzá az igazgató.

A fejlesztés keretében rendbe hozták a Szentendrei Képtár kiállítóterét, és megnyitották az IKON galériát, ahol a szentendrei művészek legfrissebb alkotásait mutatják be. Ehhez kapcsolódóan a Ferenczy Múzeumi Centrum által üzemeltetett, 1980-ban megalakult Szentendrei Grafikai Műhelyben grafikai lapok és mappák megvásárlására továbbra is lehetőséget biztosítanak. A Vajda Múzeumban nyílt meg idén februárban a FMC új, fotóművészeti kiállítóhelye a PhotoLab, amely szintén hiánypótló intézmény: szentendrei kötődésű fotóművészek mutathatják be munkáikat.

Vajda Múzeum, PhotoLab (forrás: FMC)

A Ferenczy Múzeumi Centrumban – egy átlagos múzeumhoz képest szokatlan módon – a művészetek mellett a régészet is hangsúlyos szerephez jut: a múzeum régészei tavaly csaknem kétszázezer négyzetméternyi feltárást végeztek negyvenkét különböző helyszínen, Pest megyében. Az intézmény régészeti gyűjteménye több mint hétszázezer tételt számlál jelenleg. A leletek tárolására több raktárépület és folyamatos raktárkapacitás-bővítés szükséges.

„A múzeumi centrum fontos szerepet tölt be a civil és közösségi régészetben: rendszeresen hirdetnek közösségi programokat, az önkéntes régészek pedig hétvégente a múzeum szakembereivel vehetnek részt terepbejáráson és feltárásokon” – mondta az FMC régészeti osztályának vezetője, Rajna András.

Forrás: szentendreprogram.hu

Az elmúlt évek fontos leletei közül egy Gödöllőn megtalált, honfoglalás-korabeli sírból előkerült keresztet említett, amelyet feltehetően egy nő viselt. A helyszínen tizennégy sírt tártak fel a közösségi régészek segítségével. Kiemelkedő felfedezéseik közé tartozik továbbá egy tatárjáráskori kincslelet is, ahonnan százhuszonegy ezüst dénár került elő, valamint egy Csömörön megtalált, V. István király által kibocsátott veret.


Két paletta, Modok Mária és Czóbel Béla kiállítása (forrás: FMC)

Továbbra is várja az érdeklődőket a tavaly ősszel nyílt Két paletta című állandó tárlat a Czóbel Múzeumban, ahol az év végén új műtárgyakat is bemutatnak majd. Emellett a Kmetty Múzeumban Kmetty János tájképeit, a Kovács Margit Kerámiamúzeumban pedig Kovács Margit alkotásait nézhetik meg a műkedvelők.

Kovács Margit: Körtánc (relief, terrakotta, 1958)

A kiállításokhoz kapcsolódóan tíz különböző tematikájú múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt óvodás és iskolás csoportok. A felnőtteknek a tárlatokhoz kapcsolódó drámapedagógiai és meseterápiás programokat kínálnak, valamint idén is folytatódik a Kortársalgó irodalmi beszélgetéssorozat Ott Annával.

A Jazzrajongók a Ferenczy Múzeumi Centrum új fesztiválján nemzetközi és hazai fellépők produkcióit élvezhetik élőben a Barcsay udvarban a pünkösdi hétvégén: június 3-a és 5-e között a JESZ - Jazz Estek Szentendre keretein belül lép fel többek között a londoni jazzklubokból ismert Liane Carrol, de a hazai jazz képviselői is koncerteznek majd, úgy mint Borbély Mihály, Lukács Miklós és Dés László.

A borítóképen Szebeni-Tóth Anett, Prosek Zoltán, Kigyós Fruzsina és Rajna András tart sajtótájékoztatót (fotó: FMC)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!