by L. Horváth Katalin 2021. Feb 21.

A művészet nyereség

A művészet segít megőrizni a testi-lelki egészségünket.

Kedves Olvasók!

Schöck Ottó zeneszerző és Sztevanovity Dusán szövegíró évtizedekkel ezelőtt írt egy dalt A festő és a fecskék címmel. Arról szólt, hogy egy kislány hosszú ideje betegen feküdt, és egy napon meglátogatta egy festő, aki magával vitte a legkedvesebb képét is. Elmesélte, hogy bárki is kérte, nem adta el, pénzzel nem tudta megfizetni senki, de most odaadja a kislánynak, csak egy mosolyt kér érte. A lányka azt mondta, köszöni, de kár lenne a festményért. Neki már nem sok ideje van hátra, amióta sorsa az ágyához köti, csak egy fecskefészket figyel az ablakából, és amikor elszállnak a fecskék, ő többé sosem látja a hajnalt. A festő elment, és azon töprengett, mit tegyen, hogy a fecskepár még télen is ott őrizze a fészkét.

A kislány csak nézte, nézte az ablakon át a karcsú fecskepárt. Már mindent belepett a hó, messze, délre repültek a fecskék, de az a kettő itthon maradt, és a kis beteg egyre jobban bízott abban, hogy talán el sem szállnak. Lassan gyógyulni kezdett, lábra is tudott állni, és az első útja a havas utcán a fecskefészekhez vezetett. Csak akkor jött rá, hogy festett fecskepár van a szemközti ház falán.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2019-ben öt kategóriában vizsgálta a művészetek egészségre gyakorolt hatását: az előadó-művészetekben (zene, tánc, éneklés, színház), a képzőművészetekben (kézművesség, formatervezés, festészet, fotó), az irodalomban (olvasás, írás, irodalmi fesztiválok látogatása), a kultúrában (múzeum-, koncert- és színházlátogatás) és az online művészetekben (animáció, digitális művészet). A felmérés kilencszáz publikáció, összesen több mint háromezer kutatás eredményét tartalmazta. Kimutatták, hogy a műélvezet, illetve a kulturális és kreatív tevékenység, mint amilyen a tánc, az éneklés vagy a múzeumlátogatás, jótékonyan hat a testi és lelki egészségre. Még az olyan ádáz betegségekre is gyógyírt jelenthet, mint a kóros elhízás, a diabétesz és az elmeműködés rendellenességei. A művészetek képesek megoldást kínálni azokra a problémákra, amelyekre a hagyományos orvoslás képtelen. A zenehallgatás, a kézműves tevékenység csökkenti a stresszt, segíthet kordában tartani a vércukorszintet, kiegészítheti vagy javíthatja az orvosi kezelést, például tompíthatja a rákterápiák mellékhatásait: az aluszékonyságot, az étvágytalanságot, a légzési nehézséget, a hányingert. Ugyancsak bebizonyosodott, hogy azok a gyerekek, akiknek a szülei esti mesét mondanak, hosszabb ideig, nyugodtabban alszanak, és nappal jobban tudnak koncentrálni. A csoportos művészi aktivitás is jótékony, a színjátszócsoportok például csökkenthetik az iskolán belüli egészségtelen versengést és a megfélemlítettséget. Nagy-Britanniában, Svédországban, Dániában, Olaszországban az orvosok terápiaként már jó ideje kulturális tevékenységet is ajánlanak, és egyre többen követik a példájukat nálunk is.

„Az élet tartalmát az alkotás pillanatai jelentik, nem pedig a létezés kalendáriumi időszaka” – írta Márai Sándor. A művészet mindannyiunknak, az alkotóknak és a befogadóknak is nyereség. A legjobb üzlet, mert a legdrágábbat, a testi-lelki egészségünket kaphatjuk vagy kaphatjuk vissza tőle.

Kép: Kovács József Füsti fecskék című festménye

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!