by HJ 2022. Aug 22.

A művészet szerepe az üzleti szférában

– Beszélgetés Buday Kollárik Tímeával, a Menedzserek Országos Szövetségének ügyvezetőjével

Hetedik éve a Menedzserek Országos Szövetségének ügyvezetője, magánemberként és ügyvezetőként is fontos számára a művészet támogatása. Nem válogat: legyen szó tudásmegosztásról, dizájnról, divatról, komolyzenéről vagy táncról, mindenre nyitott. Ebben támogatja nemcsak gyermekeit, de a szövetség tagjait is. Buday Kollárik Tímeával beszélgettünk.

Buday Kollárik Tímea (forrás: makronom.mandiner.hu)

Miként jelenik meg a magánéletében a művészet és a kreativitás?

Gyermekkoromtól az életem része a zene, mindkét fiam zongorázik, a színház és a képzőművészet is nagyon közel áll hozzám – és persze a családomhoz is, nem telhet úgy el nyaralás, kisebb utazás sem, hogy ne járnánk be a környék nagyobb múzeumait, vagy ne mennénk el egy koncertre, előadásra. A művészetek közé sorolnám a dizájnt és a divatot is – ez utóbbi különösen nagy szerepet játszik az életemben. Vállalkozói pályafutásom is a divattal kezdődött húszéves koromban: magam is terveztem ruhákat, de első saját üzletemben nagy világmárkák forgalmazásával foglalkoztam. A divat és a kreativitás pedig nemrég visszatért az életembe: Garam Judittal, a NUBU alapítójával közös márkát hoztunk létre. Ez az Artypical Nude by NUBU. Közösen terveztük a darabokat, a grafikát pedig a nagyobbik fiam készítette. Bence magasan funkcionáló, autizmusban érintett gimnazista, kései beszédfejlődéssel, így kis korától rajzokban fejezte ki gondolatait, érzéseit. Amikor az ötlet felmerült bennem, egyből tudtam, hogy Bencus kreatív világa és a NUBU szellemisége jó párost alkothat.

Forrás: artypical.hu

A fia mit szólt az ötlethez, hogy az ő keze munkája díszítse az új ruhadarabokat?

Kezdetben kishitűen állt a dologhoz, szerinte ezek a grafikák nem voltak elég jók. De meggyőztük, azóta pedig folyamatosan fejleszti magát. Különösen fontos számomra ez a projekt, hiszen a divat mellett fontos társadalmi üzenetet is hordoz. A kollekció bevételének egy erre szánt részéből finanszírozzuk majd idén ősztől a 2019-ben Bencussal közösen létrehozott Csudibogár Club programot, amely a hozzá hasonló magasan funkcionáló gyerekek, fiatalok számára létrehozott közösségi tér. Bence példáján keresztül szeretnénk lehetőséget biztosítani, hogy más érintett fiatal is megtalálja azt a művészeti területet, amiben kiteljesedhet, és ami akár megélhetést biztosíthat számára a jövőben.

Ugyanilyen fontos számomra, hogy a férjemmel közös rendezvényszervező cégünkkel, valamint a Menedzserszövetséggel és a Joint Venture Szövetséggel is támogassunk alapítványokat, szervezeteket. Többek között az Autistic Art Alapítványt, mert amit a művészet és a társadalmi felelősségvállalás terén képviselnek, abszolút példaértékű. Négy-öt éve kezdődött a közös munkánk, eleinte csak az aukció szervezésében segítettük őket, majd az utóbbi években igyekeztünk minél több támogatót az ügy mellé állítani. Hasonlóan erős kapcsolatot ápolunk a Kis Virtuózok Alapítvánnyal is.

Mennyire jellemző a Menedzserek Országos Szövetségére a társadalmi felelősségvállalás?

Nagyon támogató közösséget alkotunk, folyamatosak az összefogások. Próbálunk minél több értékes kezdeményezést, alapítványt támogatni, minden évben több jó ügy mellé állni. Hogy kit támogatunk, azt az elnökség hagyja jóvá, de mint ügyvezető, rendszeresen teszek javaslatot, ahogyan a tagjaink is gyakran ajánlanak fontos ügyeket. Saját programunk is van: a klímavédelem jegyében 2021 őszén tagjainkkal, támogatóinkkal közösen 1200 facsemetét ültettünk el, és a „kiserdőt” idén bővíteni fogjuk. Célunk, hogy – legyen szó civil kezdeményezésről, művészetről vagy sportról – a legkülönbözőbb területekről ismertessük meg a támogatásra érdemes szervezeteket a tagjainkkal.

Forrás: Menedzserek Országos Szövetsége Facebook-oldala

A Menedzserek Országos Szövetsége mentorprogramjának kidolgozásában is jelentős szerepet vállalt. A Jövő Menedzsere Mentor Program három éve, a MasterClass egy éve indult, nagy sikerrel. Mi a különbség a kettő között?

A Jövő Menedzsere Mentor Program alapvetően a fiatal vezetők mentorálásáról szól. A terv az volt, hogy 30 évben húzzuk meg a korhatárt: ez alatt vártuk a jelentkezőket. Ám túlnyomóan 30-40 év közötti középvezetők jelentkeztek. Valószínűleg ennek az az egyik fő oka, hogy a huszonévesek még túl közel vannak a tanulási időszakhoz, ezekben az években inkább gyakorlati tudást szereznének, és feszélyezhette őket az első számú vezetők és a köztük lévő szakadék is. Sokszor anyagilag sem tehetik meg, hogy jelentkezzenek, és az őket foglalkoztató cégek sem őket, hanem inkább a már tapasztaltabb korosztály szakmai fejlődését támogatják. E probléma kiküszöbölésére egyébként ösztöndíjprogramot is indítottunk, minden évben több, 30 év alatti mentee kerülhet be díjmentesen, az előző és a jelenlegi programnál a Telekom támogatásával. A Jövő Menedzsere Mentor Program korhatárát 40 évben határoztuk meg és a felső vezetők mellett tapasztalt középvezetők is bekerültek a mentor csapatba. A 40 év felettiek pedig a Mastes Classra jelentkezhetnek, ahol minden mentor első számú cégvezető, elismert szakember kiemelkedő karrier- és életúttal.

Kiből lesz a jó mentor?

A szövetség jelenleg közel 350 tagot számlál, mindannyian remek szakemberek, akikből jó mentor válna. Aki pro bono vállalja és örömmel részt vesz benne, abból nem lehet rossz mentor. Olyan tagunk is van, aki kifejezetten azért lépett be a szövetségbe, mert szeretne mentor lenni. Szerintem ez mindent elmond a program presztízsét illetően.

Buday Bence, Buday Kollárik Tímea (forrás: artypical.hu)

Hogyan párosítják a mentort és a mentoráltat?

Borbély Zoltán elnökségi és Boros Péter felügyelőbizottsági tagjainkkal sokat dolgozunk azon, hogy megfelelő legyen a párosítás. Minden mentorunk kitölt egy kompetencialistát, megjelölve azokat a területeket, melyeken a leginkább segíteni tudnak a jelentkezőknek, emellett a menteek-nek is meg kell jelölniük ugyanazon a listán, hogy miben szeretnének fejlődni. A motivációs levél és az önéletrajz feltöltését követően a mentoráltak megjelölhetnek minimum három, maximum hat mentort, aki mellett szívesen fejlődnének. Első körben külön-külön összeállítjuk a legideálisabb mentor–mentee párosokat, majd összevetjük listáinkat, és egy hosszabb, személyes megbeszélést követően alakulnak ki a végleges párok. Nagyon fontos, hogy a páros megtalálja a közös hangot, hiszen ez több mint coaching: nagyon egyedi munkakapcsolat, ami jellemzően a program lezárulta után is megmarad. Az alap megvan: a mentorok segíteni szeretnének, a mentoráltak fejlődésre vágynak, de sok múlik a „kémián”, lényeges szerepe van abban, hogy kialakul-e az ideális összhang. Mi ehhez igyekszünk szakmailag jó párokat alkotni. Homokszem csak akkor kerülhet a gépezetbe, ha a kémia nem működik. A több, mint 200 mentor–mentee páros közül eddig talán 5-6 ilyen volt, ami 2-3%, és természetesen számukra is keresünk megoldást, más alternatívát, szóval, azt gondolom, jó munkát végzünk, és a visszajelzések is ezt igazolják. Mindemellett a mentoraink és a mentoráltjaink részére is szervezünk felkészítő programokat, és a teljes időszak alatt figyelemmel kísérjük, hogyan haladnak a párosok.

Az ön életében is van ilyen meghatározó mentor?

Érdekes, de nincs. Ezért is voltam bizonytalan, mikor elindítottuk a programot, hogy magam vajon alkalmas vagyok-e mentornak. Multis múltam sincs, ezért alaposan átbeszéltük a kollégákkal a kérdést, ők viszont biztattak. Életem egyik legjobb döntése volt, mindhárom korábbi menteem-mel nagyon személyes és szoros kapcsolat alakult ki, ami még a programok lezárultával is megmaradt – úgy érzem, hasonló lesz a mostani, negyedik mentoráltammal is. Volt négyük közül olyan, aki kifejezetten hozzám jelentkezett, és volt, aki az alumni programunkon keresztül üzent, hogy Tálos Péter és Kürti Sándor után szeretné, ha én lennék a mentora – mondanom sem kell, az ilyen visszajelzések mennyire jólesnek az embernek.

Bár jellemzően az üzleti szférából érkeznek a mentorok és a menteek is, idén az ösztöndíjprogramon keresztül Vizi Katalin, a MODEM ügyvezető igazgatója is a mentoráltak közé került.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a művészi szférából érkezők is kapjanak segítséget, hiszen a kreatív szakmában is elkél a business skill. A művészeknek nemcsak megalkotni, de eladni is tudniuk kell a terméket – ami gyakran maga a művész. Ezért is látjuk örömmel Katát is a menteek között.

Vizi Katalin (forrás: MODEM)

A Hoztam Kávét videóinterjú-sorozatpartnereiként a Menedzserek Országos Szövetségének tagjai közül többen is ajánlottak már interjúalanynak.Mi alapján történik a kiválasztás?

Mindenképpen olyanokat javaslunk, akik kötődnek a művészethez, akiknek szívügye valamilyen művészi társaság támogatása. Büszkék vagyunk az együttműködésre, és szeretnénk folytatni a továbbiakban is. Fontos számunkra, hogy a tagjaink kötődjenek a kortárs, magyar művészekhez, legyen minél több a közös pont – beszéljünk akár színházról, képzőművészetről, zenéről vagy táncról.

Hét éve dolgozik a szövetségnél. Miként indult a közös munka?

Meglepetésként ért az akkori megkeresés. Pont volt egy kis felszabaduló időm, energiám, mert a rendezvényszervező cégünk mellett futó másik üzleti vállalkozást egy időre parkolópályára tettem.  Akkor keresett meg Szirmák Botond, a Provident vezérigazgatója – aki abban az évben kezdte elnöki ciklusát –, hogy segítsek a szövetség rendezvényeit még színvonalasabbá tenni. Pár hónappal később felkért, hogy ügyvezetőként támogassam az elnökség munkáját, amit örömmel fogadtam és kihívásként éltem meg – Botond már akkor látott bennem valamit, amit még magam sem… Nem gondoltam volna, hogy a Menedzserek Országos Szövetsége ilyen fontos szerepet tölt majd be az életemben, és nagyon hálás vagyok Botondnak, hogy ezzel a lehetőséggel megbízott. 2019-ben együtt kerestük meg Botond utódját, Kapitány Istvánt, a Shell globális executive alelnökét, akivel 2020. március elején, a Covid berobbanásakor kezdtük meg a közös munkát. István és az időközben megújult elnökség támogatásával az elmúlt két évben tovább építhettem a szervezetet a csapatommal, akik velem együtt magukénak érzik a szövetség küldetését. István karizmája, lendülete pedig mindannyiunk számára elképesztően inspiráló, élmény vele dolgozni. Nagyon sok, izgalmas tervünk van a következő időszakra, az őszi programok megvalósítása mellett már a jövő évi projektek előkészítése is folyamatban van. Annyit elárulhatok, hogy több művészeti program is színesíti majd eseményeink sorát.

Kapitány István (forrás: Menedzserek Országos Szövetsége Facebook-oldala)

Nyitókép: Buday Kollárik Tímea (forrás: makronom.mandiner.hu)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!