by artisbusiness.hu 2023. Sep 09.

„A Nyitás napjával nem csak az évadot nyitjuk meg, hanem felhívjuk a figyelmet a nyitottságra”

A Radnóti Színház szeptember 17-én rendhagyó módon a margitszigeti Kristályban tartja évadnyitó minifesztiválját, a Nyitás napját.

A kitelepülés fő indoka, hogy az ingyenesen látogatható esemény akadálymentesen, mindenki számára elérhető legyen. A színház ezzel a gesztussal is szeretné felhívni a figyelmet a nyitottság fontosságára.

A Radnóti Színház hagyományos évadindító nyílt napjának rendhagyó módon nem a színház épülete, amelynek csak a színházterme akadálymentes, hanem a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont. „A Nyitás napjával nem csak az évadot nyitjuk meg, hanem felhívjuk a figyelmet a nyitottságra, a nyitottszívűségre, hogy zaklatott világunkban is emberséggel forduljunk egymás felé. A Radnóti társadalmi ügyek mellett elkötelezett emberek közössége, ezért hívtuk életre tavaly a tizennégy ügyet is, amikor minden színész egy számára fontos társadalmi problémát választott. Az én ügyem az akadálymentesítés volt, amelyben a családom személyesen is érintett. A nyílt napunk akadálymentessé tétele nem csak nekem fontos, ez lehet mindannyiunk közös ügye. A 3tél című idei első bemutatónkban elhangzik egy fontos gondolat: >>De megpróbáljuk. Hogy nyitottak maradjunk. Ami ebben a korban már nehéz. Minden reggel, mikor fölébredek, érzem, hogy megint elveszett valami a nyitottságomból. És mégis, megpróbáljuk. Mérlegelni a dolgokat. Méltányosan viselkedni... Nem engedni, hogy előítélet homályosítsa el a véleményünket. Objektívnak maradni…<< Magunk szemében, egymás felé, a közösség felé. De az akadálymentesítés először a szívekben és a fejekben kell, hogy megtörténjen, ugyanakkor ezt fizikai síkon is meg kell valósítanunk” – indokolta meg Kováts Adél a szokatlan helyszínválasztást.

Forrás: Radnóti SzínházForrás: Radnóti Színház

A Nyitás napja több helyszínen, párhuzamos programokkal várja a közönséget 13 órától. Az Üvegteremben A test rajzolta útjaink, a RIM részvételi színházi előadása látható kerekesszékes szereplőkkel. Ezt követi egy kerekasztal-beszélgetés, amelynek témája az akadálymentes alkotás és színházbajárás. A délután folyamán látható lesz az Ikrek hava, majd Kováts Adél, a négy rendező (Alföldi Róbert, Nagy Péter István, Szikszai Rémusz, Mohácsi János) és a színészek ízelítőt adnak az évad új bemutatóiból (3tél, Istentelen ifjúság, Oidipusz, A tanítónő). Visszatér a nagy közönségkedvenc, a nézők által küldött mondatokból összeállított Így írtok ti Schneider Zoltán vezetésével, a programok sorát pedig a Trio Sordini és a színészek közös koncertje zárja.

A Radnóti Színház társulata (forrás: a Radnóti Színház honlapja)A Radnóti Színház társulata (forrás: a Radnóti Színház honlapja)

Gazdag kísérőprogramokkal is készül a Radnóti. Lesz Rapid randi, ahol a néző egy percet kap egy színész idejéből, Radnóti tematikájú Kocsmakvíz és filmvetítés a Kristály Mozitermében, ahol fogyatékkal élőkről szóló vagy általuk készített kisjátékfilmeket és dokumentumfilmeket vetítenek egész délután. Kedvezményes jegyvásárlásra is lehetőséget ad a színház ezen a napon.

A Kristály udvarán a SUHANJ! Alapítvány akadálypályával, bizalomfutással és észlelési játékkal készül. A szemléletformáló programjaikon bárki a fogyatékossággal élő emberek helyzetébe képzelheti, és különböző helyzetekben ki is próbálhatja magát az érintett animátorok és az alapítvány tapasztalt önkénteseinek segítségével.

Forrás: a Radnóti Színház honlapjaForrás: a Radnóti Színház honlapja

Az akadálymentesítés jegyében a fő programokon közreműködik Vörös Zsolt jelnyelvi tolmács.
A Nyitás napjának együttműködő partnerei: a Városmajori Szabadtéri Színpad, a margitszigeti Kristály Színtér, a SUHANJ! Alapítvány, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, a Kalocsai Nebuló EGYMI. Külön köszönet Vörös Zsolt jelnyelvi tolmácsnak, a Friss Hús és a Verzió Filmfesztivál szervezőinek, valamint a MEREK központnak.

További információ: ITT.

Lásd még:

Alföldi Róbert, Nagy Péter István és Szikszai Rémusz rendezi a három első bemutatót a Radnótiban

Nyitókép: Kováts Andél (fotó: Csoszó Gabriella)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!