by artisbusiness.hu/blikk.hu 2022. Apr 12.

A nyomozó művészettörténész

XX. századi magyar alkotók munkáit kutatja fel külföldön is Kelen Anna

A Virág Judit Galéria fontos feladatának tekinti a magyar kortárs alkotók műveinek hazahozását. A XX. század magyar festészete több kihívást is tartogat a szakma számára. A világháborúk és a politikai helyzet miatt sok művész tanult és alkotott külföldön, a kulturális központoknak számító városokban, Párizsban, Rómában, Londonban. Az itthon készült képek nagy része pedig a nácik, a szovjetek vagy a Magyarországról menekülni kényszerülő családok által külföldre került.

Sok magyar festő életműve feltáratlan még. Ezek az alkotók olyan nagy hírű társakkal tanultak és dolgoztak együtt, mint Matisse és Chagall, így ha ismertségük el is marad tőlük, műveik felérnek kortársaikéhoz. Ahogy egyre inkább bekerülnek a magyar alkotók is a köztudatba, úgy válik az elveszett festmények és az életművek feltárása egyre könnyebbé. Egy-egy magyar festmény már olyan árat ér el az aukciókon, amely felkelti a külföldi tulajdonosok érdeklődését is. Ez segítheti a magyar művek után kutató szakemberek munkáját, viszont a feltáratlan életművek és a hiányos tudás a csalóknak is jó táptalajt nyújt.

Hamisítványokkal a Virág Judit Galériában is nap mint nap találkoznak. A kihívással elsősorban Kelen Anna, a galéria munkatársa, Virág Judit lánya birkózik meg. Már kisgyerek korábban vonzotta az árverések világa, sokat segített a felkészülésben, egyetemi tanulmányait mégis politológia szakon kezdte meg. Miután rájött, hogy az a pálya nem neki való, és eltöltött egy évet a galériában, édesanyjával közösen úgy döntött, hogy elvégzi az ELTE művészettörténész szakát.

Kelen Anna, Virág Judit és Barki Gergely Berény Róbert Alvó nő fekete vázával című festményével (fotó: MTI/Kallos Bea)

Kelen Anna szakterülete az 1920-as, 1930-as évek magyar alkotóinak világa, szakdolgozatát Patkó Károlyról írta. Mindenképpen olyan festővel akart foglalkozni, aki kevéssé kutatott, még sok újdonsággal szolgál. Talán innen ered annak a fajta a nyomozásnak a szeretete, amit a galériában is végez: magyar alkotók műveinek felkutatása, ellenőrzése és hazai bemutatása.

Munkája sok izgalmat hordoz magában. Került már elő kép ágyneműtartóból, angol diplomata gyűjteményéből, de bukkantak műtárgyra filmben is. A mai világban nagyon sokat segít az internet a képek felkutatásában és a tulajdonsokkal való kapcsolatfelvételben, de fontosak az ismeretségek is. Előfordul, hogy közvetítőkön keresztül keresik meg a galériát, és arra is volt példa, hogy Amerikából jelentkezett egy család, hogy van náluk egy magyar festmény. Chiléből egy teljes Mednyánszky László-gyűjtemény került elő, amely egy Magyarországról az 1950-es években kivándorolt család tulajdonában volt. Csak ezeket a képeket vitték magukkal. A kutatást korabeli újságcikkek, kiállítási katalógusok is segítik. Ezekben sokszor fellelhetők a festményekről készült fotók és a tulajdonosok neve is. A képek megtalálása azonban nem elég. Gyakran hosszú éveken keresztül kell tárgyalni a tulajdonosokkal annak érdekében, hogy a mű bemutatható vagy elárverezhető legyen Magyarországon.

A hamisítványok és csalók kiszűrése szintén fontos részét képezi Kelen Anna munkájának. A hamisítóknak vannak bevált módszereik, például a kép hátán található címke leöntése teával, vagy az olajfestmények sütőben való kiszárítása. Ezek nagy része azonban kiszűrhető. Az utóbbi esetében nagyítóval látható, hogy a száradás által keletkező barázdákba belefolyt-e a festék, ez jelzi, hogy a festmény nem természetes módon öregedett meg az évtizedek alatt. A legnagyobb kihívást a korabeli hamisítványok jelentik.

Egy eredeti Vaszary-mű: a San Remo, amely tavaly 160 millió forintért kelt el. Ennyit még soha nem fizettek Vaszary-képért

Vaszary János például olyan művész, akinek a neve alatt nagyon komoly hamisítványok készültek. Azonosításukat nehezíti, hogy tanítványa az ő stílusában festett, ugyanazokkal a festékekkel, ugyanolyan vászonra. Sokat segít a csalók kiszűrésében egy-egy festmény útjának végigkövetése: mikor készült, hol adták el, kinek a falán lógott az évek során? Kelen Anna munkájába rendszeresen besegítenek restaurátorok is.

A Virág Judit Galéria és Kelen Anna kitartóan teljesíti küldetését: folyamatosan keresik a XX. század magyar alkotóinak műveit, kiegészítik a hiányos életrajzokat, és előmozdítják, hogy a művészek munkái hazakerüljenek.

A nyitókép forrása: bcmagazin.hu

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!