by artisbusiness.hu 2024. Feb 04.

A Rubell Múzeum gyűjteménye inspirálta a Miami New Drama színházi társulat új darabjait

A Rubell Múzeum Észak-Amerika egyik legnagyobb kortárs művészeti magángyűjteménye.

Az intézmény a Miami New Drama színházi társulattal működik együtt februártól: hat rövid előadást mutatnak be, melyeket a múzeum gyűjteményében található alkotások ihlettek.

A The Museum Plays elnevezésű projekt keretében készülő, körülbelül tízperces darabokat olyan művészek munkái ihlettek, mint Kehinde Wiley, Glenn Ligon és Kaari Upson. Az előadásokon február 22-étől dolgoznak majd, várhatóan március 31-ig. A színművek között szereplő Aurin Squire Maybe It’s About Love című drámáját például Kehinde Wiley I. Károly hármas portréja (2007) című alkotása ihlette. 

A kezdeményezés Michel Hausmann, a színházi társulat művészeti vezetőjének ötlete alapján született. A múzeum társalapítója Mera Rubell úgy nyilatkozott, hogy izgatottan várják a közös munkát a társulattal. Hozzátette, hogy számukra megtiszteltetés a Miami New Drama művészeivel dolgozni, Hausmannt pedig egyenesen „zseniálisnak” nevezte. Hausmann, viszonozva a dicséretet a múzeumot alapító Rubbel családot a Miamiban végbement vizuális művészeti forradalom elindítóinak titulálta, akik Miamit a világ egyik legnagyobb művészeti „fővárosává” tették.

Don és Mera Rubell ötvennyolc évvel ezelőtt vásárolta meg első műtárgyát, amikor Don még orvosi egyetemre járt, Mera pedig a Head Startnál tanított. Az első alkotást egy műteremlátogatás során szerezték be 1965-ben, és csak részletfizetéssel tudták megvenni. Azóta a világ egyik legjelentősebb és legszélesebb körű kortárs művészeti gyűjteményét építették fel, amely jelenleg több mint ezer művész hétezernégyszáz alkotását őrzi, és folyamatosan gyarapszik. 1993-ban szenvedélyük küldetéssé vált, amikor megnyitották a Rubell Family Collection-t, amelyet időközben átkereszteltek Rubell Múzeummá. 

(forrás: artnet.com)

Lásd még:

A kortárs művészet szépsége épp az, hogy az adott korban talán fel se ismerjük a jelentőségét
– Interjú Britta Färberszel, a Deutsche Bank művészeti és kulturális divíziójának vezetőjével

Nyitókép: Kehinde Wiley, I. Károly hármas portréja (2007). © Kehinde Wiley Studio /  National Portrait Gallery

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!