by artisbusiness.hu 2023. Feb 20.

A Sculptura fesztiválon mutatta be A Harc című alkotását Szőke Gábor Miklós

Belgium legnagyobb szobrászati tárlata március 12-éig látható Brüsszelben.

Huszonhárom nemzetközi élvonalban alkotó szobrászművész, köztük két magyar, Szőke Gábor Miklós és a Belgiumban élő Horváth Pál munkáit mutatja be a Sculptura tárlat.


Forrás: Sculptura #1

Ake Verstraelen, a fesztivál alapítója elmondta, hogy a Sculptura fesztivál a kortárs szobrok és plasztikák legnagyobb időszaki beltéri kiállítása Belgiumban. A rendezvény mottója Az utazástól a felfedezésig, és a művészeti stílusok széles skáláját vonultatja fel monumentális és kisebb méretű alkotásokon keresztül. A tárlatra belga, cseh és holland szobrok mellett két magyar szobrászművész munkáit is beválogatták.

Az egyik központi helyet Szőke Gábor Miklós szobra, A Harc (The Clash) foglalja el, amely egy tőzsdei diagramokból felépített harcoló medvét és bikát ábrázol. A harc a modern ember materiális és spirituális világ közötti belső vívódását mutatja meg.

Szőke M. Gábor: A Harc (forrás: Szoke team)

A művésznek további nyolc szobra látható a tárlaton, amelyek különböző alkotói korszakokat mutatnak be: a Dante sorozatból a Fürdőző Dante, A hódító Dante lova és Az utazó, a Puli sorozatból a Repülő Puli és a Guruló Puli, valamint az Építők kisméretű változata, a Méhkaptár és az Utolsó Viza.


Szőke M. Gábor: A hódító Dante lova (forrás: Szoke team)

A  Harc Szőke legújabb munkája, és most először mutatják be a nemzetközi közönség előtt. A tizenhat tonnás, corten és rozsdamentes acélból készült szobron megjelenik az univerzumot alkotó négy őselem is: a bika a tüzet, a tőzsdét lefagyasztó medve a vizet, a szobor alatti hatalmas, húsz köbméteres halom a materiális világot alkotó földet jelképezi, a szellemi világot pedig a levegő idézi meg.

* Miért ne lehetne egy művész jóban akár egy politikussal?
– a Telex cikke Szőke Gábor Miklós közpénzből finanszírozott megrendeléseiről

A Harc állami megrendelésre készült, az alkotó cégének, a Dante Birodalom Kft.-nek két évébe, a magyar adófizetőknek mintegy 200 millió forintjába került. Utaztatása több mint egy hónapos előkészületet igényelt. Szárazföldön érkezett a művész budapesti stúdiójából Brüsszelbe, majd egyhetes helyszíni munkával állították fel a magyar csapattal. A brüsszeli tárlat után a Budapesti Értéktőzsde épülete elé kerül – adta hírül a művész.

Horváth Pál (forrás: sculpturafestival.be)

Az 1957 óta Belgiumban élő Horváth Pál két kompozíciójával van jelen a kiállításon. A művész elmondta: a szoborfesztiválon kiállított munkái a horizontalitás és a vertikalitás dialógusát, találkozását és örökös összekapcsoltságát mutatják. A kettős térelem három méter magas, négyzetes alkotásokból és absztrakt formákat alkalmazó, vertikalitást ábrázoló, nagy méretű képekből áll. A térelemek nem csak a fizikai, racionális világot, hanem a spirituális valóságot is megjelenítik – tette hozzá.

A brüsszeli Liszt Intézet közreműködésével első ízben megrendezett kiállítás március 12-éig látogatható a brüsszeli Tour et Taxis kiállítótérben, az Europa Nostra díjas Gare Maritime épületében.

Nyitókép: A Harc (forrás: Sculptura)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!