by artisbusiness.hu 2023. Jul 14.

A Sotheby’s aukciósházzal közösen szervezett jótékonysági árverést a Louis Vuitton

Az egyedi táskák eladásából származó bevételt a tervezőművészek által választott jótékonysági szervezeteknek adományozzák.

A Louis Vuitton luxusmárka csaknem egy évszázada kér fel művészeket együttműködésre: a házalapító unokája, Gaston Vuitton – aki 1936-ban vette át az üzletet édesapjától – bízott meg először művészeket, hogy egyedi módon rendezzék be butikjai kirakatait. A Louis Vuitton azóta olyan világhírű kortárs alkotókkal dolgozott együtt, mint Cindy Sherman, Yayoi Kusama és Jeff Koons. 

A divatház 2013-ban dobta piacra a Capucines kézitáskát, amely a párizsi Rue Neuve-des-Capucines-ról kapta a nevét: ebben az utcában nyitotta meg ugyanis első üzletét Louis Vuitton 1854-ben, aki hajléktalanból lett sikeres vállalkozó. 

Az azóta világhírű, több mint 25 milliárd dollár értékű nemzetközi vállalat 2019 óta olyan kortárs művészeket kért fel egy-egy különleges, limitált kiadású Capucines kézitáska tervezésére, mint Urs Fischer, Kennedy Yanko és Amelie Bertrand. Az Artycapucines névre keresztelt egyedi táskákat a luxusmárka ezúttal egy, a Sotheby's aukciósházzal közösen szervezett jótékonysági árverés keretében kínálta eladásra azoknak, akik egyszerre rajongói a divatnak és a művészetnek. A július 12-én zárult online aukción huszonkét Artycapucines táskára licitálhattak: a táskákat a jellegzetes LV-monogram mintával borított kalapdobozban kínálták – mindegyik darabon szerepel a tervezőművész kézjegye is.

A táskák eladásából származó bevétel a művész által választott jótékonysági vagy civil szervezethez kerül. Ezek között olyan nemzetközi alapítványok szerepelnek, mint az UNICEF, a Médecins sans Frontières (Orvosok Határok Nélkül), valamint a New York-i Public Art Fund. Egy-egy táskát 16 ezer és 24 ezer euró közötti összegért lehetett megvásárolni. A legdrágábban egy Daniel Buren által dizájnolt táska kelt el, több mint 24 ezer euróért (több mint 9 millió forintért). A tétel eladásából származó nettó bevételt a Médecins sans Frontières (Orvosok Határok Nélkül) szervezet kapja. A nemzetközi civil szervezet több mint hetven országban nyújt orvosi segítséget konfliktusok, járványok, katasztrófák és az egészségügyi ellátásból kizárt emberek számára.

A legkevesebbet – valamivel több mint 22 ezer eurót, azaz 8,5 millió forintot – egy Jonas Wood tervezte táskáért fizettek ki. 

Ahogy korábban mi is írtunk róla, a Louis Vuitton vállalat 1991-ben stratégiájaként hirdette meg, hogy a környezetvédelem, az egészség és a művészet, továbbá a marginális helyzetű közösségek érdekében lép fel. Ezen új kulturális gondolkodásmód mentén született meg – a csoport elnöke, a vállalat tőkéjének hatvanöt százalékát is birtokló – Bernard Arnault fejében a múzeumokhoz hasonló szerepet betöltő kulturális alapítvány, a Fondation Louis Vuitton és az annak helyet adó épület létrehozásának ötlete. A vállalat legfontosabb célja az 1990-es évektől létező művészeti kollekciójának intézményesülése és publikum felé való kinyitása volt.

(forrás: Artnet News)

Lásd még: Új stratégiák: a Fondation Louis Vuitton Párizsban

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: Louis Vuitton / Artnet

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!