by Szentgyörgyi Rita 2024. Apr 10.

A zenehallgatás felemelő, gyógyító, vigasztaló lehet

Villáminterjú Fischer Ivánnal, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatójával

Az együttes – növekvő nemzetközi jelenléte mellett is – a magyar kulturális közösség és Budapest zenekara marad. Idén tizedszer indulnak el a közösségi hetek, tavasszal és ősszel is iskolákba, templomokba, zsinagógákba és idősotthonokba viszik el a zene örömét. Az új évad ünnepi kezdeteképpen pedig augusztus 31-én a Hősök terén ismét ingyenes szabadtéri koncertre hívják a várost.

A tavalyi évadfüzet bevezetőjében azt írta, hogy most következik a BFZ új korszaka, amelyben átadják és terjesztik a negyven év alatt megszerzett tapasztalatokat. Közelebbről nézve miben valósul meg ez az elképzelés?

Felhalmozódott valamennyi tudás negyven év alatt, és ezt szeretnénk továbbadni. Részben zenei tapasztalatokat szereztünk, de talán még fontosabb a közönséggel való kapcsolat kialakítása.  Most már nem csak a színpadról zenélünk a nézőtér számára, hanem kialakítottunk koncertformákat, amik meg tudják szólítani a különböző generációkat. Ezt fogjuk most tanítani.

A Közösségi Hetek program keretében sokfelé megfordulnak, bezenélik az országot kamarazenei formációban legyen szó idősotthonról, kórházról, börtönről, cigánysorról.  Érzékeli a társadalmi felelősségvállalás súlyát?

Inkább úgy fogalmaznék, hogy a hallgató ugyanolyan fontos, mint az előadó. Nekünk, előadóknak az a feladatunk, hogy szolgáljuk a hallgatók kulturális igényét. Azért megyünk például egy idősotthonba, mert az ott élők nem jutnak el a koncertterembe. A betegeknek szintén nagyon fontos a zenehallgatás, felemelő lehet, gyógyító, vigasztaló.

Az Izraeli Filharmonikus Zenekar meghívására nemrég Izraelben járt. Rengeteg ottani család a gyász, a rettegés traumáját éli át a Hamász terrortámadása óta. Hogyan hatott Önre?

Az a közösség valóban traumatizált. Mivel én zenész vagyok, az az első gondolatom, hogy na most kell nagyon segíteni zenével. Amikor ugyanis baj van,  sokkal intenzívebb a kapcsolat a közönséggel, mint máskor. Remélem, minél hamarabb vége lesz ennek a tragikus háborúnak.

Humorral vezette fel a sajtótájékoztatón a BFZ következő évadát: „Jöjjünk ki a depresszióból, támadjunk fel!”Az Ariadne Naxosban a depresszióból való kilábalásra, míg Mahler Második, „Feltámadás” szimfóniája az emberiség mai állapotára utalna?

Mulatságos, hogy a depresszióval kezdjük az évadot, és a feltámadással fejezzük be. Szegény Ariadne amiatt mélabús, mert otthagyta a szerelme, de mindannyiunkra nézve igaz, hogy ki kellene jönnünk a depresszióból. Ebbe beletartozik a szomorúság, fásultság, cinizmus is. Nagyon fontos célja a zenének, hogy kimozdítsa az embereket ebből a jövőben nem bízó közérzetből. Szép lenne eljutni egy év alatt a feltámadásig.

Kevesebb külföldi turné, több itthoni jelenlét jellemzi a BFZ negyvenegyedik évadát.

Ez valószínűleg véletlen, mi mindig egyensúlyra törekszünk az itthoni jelenlét és a külföldi koncertek száma között. Mind a kettő nagyon fontos: a hazai kulturális igény kielégítése is és az is, hogy részt vegyünk a világ zenei életében.

Az Európai Hidak fesztivállal meg Európát hozzák közel...

Próbáljuk elősegíteni a kapcsolatot nemzetek, kultúrák között. A zene szerepe, hogy híd legyen, összekötő kapocs két különböző mentalitás, hagyomány között. Mindig az együttműködés segít, idén az Európai Ifjúsági Zenekar tagjaival együtt zenélünk.

A fesztivál üzenetére reflektál a Táncszvit hegedűverseny, amit zeneszerzőként jegyez?

Bach tiszteletére készült, de tulajdonképpen paródia ez a néhány évvel ezelőtt született hegedűverseny. Bach régi francia táncokra írt szviteket, ezek az ő korában már elavultak voltak, legfeljebb nosztalgiát keltettek. Az én táncszvitem tételei bossa nova, tangó, rag time, boogie woogie, erre is csak az idősebbek emlékeznek, mint Bach korában a gavottra, menüettre.

A nyár, a nyárutó hagyományszerűen két legendás olasz helyszínén is fellép majd a zenekar...

Ötéves megállapodásunk van a Spoletói Fesztivállal, 2025 lesz a befejezés. Vicenza, az ottani operafesztivál teljesen saját kezdeményezésünk. Azért tartunk Vicenzában operafesztivált, mert ott található a világ legszebb színháza, a Teatro Olimpico. Fantasztikus élmény ott játszani, szeretnénk ezt a helyet népszerűsíteni az egész világon. Nagy megtiszteltetés,, hogy Vicenza vezetői a város díszpolgárának neveztek ki. Ünnepélyes, szép esemény volt, meghívtak a város közgyűlésére, a szavazásra. Büszke vagyok erre a kitüntetésre.

Nyitókép: Fischer Iván (fotó: Németh Dániel)

Lásd még:

Szívügyük a zene A Budapesti Fesztiválzenekar programjainak financiális hátteréről Erdődy Orsolya menedzser-igazgatót kérdeztük.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!