by Tóth Artin 2023. May 05.

Amiért csak rajongani lehet

–  20. Táncbiennálé: Lyon, 2023. szeptember 9–30.

Ha az embereket megkérdezik, mi a nagy álmuk, hova utaznának el legszívesebben egyszer életükben, a nagy többség válasza egy ábrándos sóhaj kíséretében: Párizsba. Ám a kulturális ínyencségek iránt érdeklődő zarándokok számára komoly versenytárs a francia térképen Lyon. Itt rendezik meg ugyanis évről évre a La Biennale de Lyon (Lyoni Biennálé) fesztivált, amely tizenkét helyszínt foglal magába Lyonban és annak metróövezetében, óriási sikert aratva a helybéliek, a turisták, valamint a világ minden tájáról érkező művészeti és médiaszakemberek körében. 

A Lyoni Biennálé olyan kulturális vállalkozás, amely – a Velencei Biennáléhoz hasonlóan – évenként felváltva rendez meg két nagy nemzetközi eseményt: a Táncbiennálét és a Kortárs Művészeti Biennálét, tehát aki a művészetek iránt érdeklődik, kedvére válogathat, nem fog csalódni. Idén 14. alkalommal, 2023. szeptember 10-én lesz Európa legnagyobb koreográfiai felvonulása, a Défilé de la Biennale de la danse, a Táncbiennálé parádéja. Ezzel a programmal startol a fesztivál, amely egy évvel az olimpiai játékok előtt ünnepli a művészet és a sport találkozását. A rendezvény sajtófelelősét, Laura Lambogliát kérdeztük az esemény apropóján.


Forrás: Biennale de la danse de Lyon, YouTube

Kinek az ötlete volt eredetileg a parádé?

A Défilé Táncbiennálét Guy Darmet álmodta meg és indította útjára 1996-ban, és azóta városunk ikonikus eseményévé vált – hűen tükrözi az emberi kreativitást és a közösség alapvető igényét az érzelmek kifejezésére.  A mai napig az a legfontosabb küldetése, hogy támogassa, előmozdítsa, fejlessze és terjessze ezt az értékes összekapcsolódást. A résztvevők és a nézők olyan rituálét élnek át a tánc segítségével, amely új köteléket teremt a művészek és a lakosság között. Mivel a művészet nyilvános térben, mindenki számára elérhető módon jelenik meg, így megtestesíti elkötelezettségünket: kulturális lábnyomunk növelését.

Jelenleg ki vezeti a fesztivált?

A La Biennale de Lyon olyan nonprofit szervezet, amely két nagy fesztivált rendez, a Táncbiennálét és a Művészeti Biennálét, és ugyanaz a csapat, két társigazgató és egy ügyvezető igazgató irányítja a munkát. A két esemény együtt rendkívül pozitív hatást vált ki: az egyre szélesebb közönségréteg bevonása, az interdiszciplináris párbeszédek megindulása, a motivált és kvalifikált személyzet magas színvonalú együttműködése, a konkrét események gyártási know-how-jának fejlesztése és a fokozott médiahatékonyság mind közös eredmény. 

Forrás: labiennaledelyon.comForrás: labiennaledelyon.com

Az idei év hívószava a défilé, a tömeges közös felvonulás – korra, nemre, nemzetiségre való tekintet nélkül. Miért ezt választották?

A tizennegyedik alkalommal megrendezett fesztiválon a Lyoni Táncbiennálé művészeti igazgatója, Dominique Hervieu úgy döntött, hogy a Défilé címmel is kiemeli az esemény egyesítő erejét – amit köszönünk neki. Hisszük, hogy most különösen fontos hangsúlyoznunk az „együtt” jelentőségét. A közösségi összefogásra, közös értékek alkotására most nagyobb szükségünk van, mint valaha. Akik azért dolgoznak, hogy a défilé minden évben megvalósulhasson, a közösségi összetartozást példázzák, ahogy a háromszázezer néző is, akik együtt nézik a táncok, kultúrák és korok lehető legszélesebb körét felvonultató ünnepi eseményt.

Szervezési, irányítási szempontból hogyan működik a biennálé?

Az egész éven át tartó folyamatos munka összehangolt, rendkívül jól működnek együtt az események szervezői és a helyi intézmények. A Lyoni Biennálé társigazgatóin keresztül – akik a megfelelő intézményeket is vezetik –, lehetővé válik, hogy élvonalbeli művészek legyenek a „húzónevek”. A folyamatos a párbeszéd kétirányú, eredményes áramlást generál, nem pedig rivalizálást, ami mind az intézmények, mind a rendezvény fejlődését gátolná. Mivel a közös cél megkönnyíti a csapatok közötti együttműködést, „természetes módon” képesek fejleszteni a rendezvényeket, gazdagítani a közönséget. 

Forrás: labiennaledelyon.comForrás: labiennaledelyon.com

Mi a fesztivál fő célja?

A megosztottsággal és a befelé fordulással fenyegetett időszakban elengedhetetlen a városunk identitását meghatározó testvériség szellemének megőrzése. A fesztivál segítségével megerősítjük azt a vágyunkat, hogy minden egyes ember energiáját és kreativitását értékelve, arra támaszkodva közösen építsük a jövőt. Ezért is olyan becses hagyomány a parádé: a tánc egyetemes nyelvét megidézve egyedülállóan képes hídépítésre, korlátok lebontására, új lehetőségek felvillantására.

A Lyoni Metropolisz hatósága a gazdaság- és településpolitikát kulturális és társadalmi cselekvéssel párosítja, és ambíciója, hogy több szolidaritást és emberséget hívjunk életre. Égető szükségünk van a művészetre, az alkotásra, a táncra. A 2023-as biennálé felkéri a lyoni lakosokat, hogy minden eddiginél nagyobb számban vegyenek részt a kalandban, ne féljenek új utakat találni az élet és a világ átgondolására.

A program elsősorban a metró környékének lakóiról szól, akik más városrészekből és városokból származó amatőr táncosokkal társulva élhetik át a szívet melengető élményeket. A parádé, a több hónapon át előkészített felvonulás lényege az intenzív interakció, valamint az általunk különösen nagyra értékelt társadalmi és földrajzi keveredés lehetősége. Mivel a fesztiválon más országokat is befogadunk, a nemzetközi nyitottság a parádéra és a Táncbiennáléra egyaránt jellemző. Városunk életének csúcspontja lesz ez a sokszínű ünnep!

Forrás: labiennaledelyon.comForrás: labiennaledelyon.com

Támogatja-e a fesztivál új alkotások létrehozását, megismertetését? 

A Lyoni Biennálé költségvetésének jelentős részét minden évben új koreográfiai és vizuális művészeti alkotások készítésére fordítja. Ezek terjesztésére is törekszik, különösen a tánc területén. Ezen kívül feladatának tartja a közönség művészeti nevelését is: a lehető legszélesebb közönségréteget szolgálja ki, az újoncoktól a legtudatosabb érdeklődőkig. Élénk a helyi közösségek támogatása is: Nagy-Lyon és az Auvergne-Rhône-Alpes régió számos városának bevonásával, mozgósításával kreatív, részvételi és kiegészítő eseményeken keresztül segítünk megerősíteni a társadalmi összetartozás érzését.

Biennálénk – más kulturális szereplőkhöz hasonlóan – a világ megismerését az érzelmi intelligencia fejlesztésével szolgálja, a valóságot elsősorban az érzékeken keresztül tárja fel. 

Nagyon fontos számunkra Franciaország, ezen belül a lyoni régió népszerűsítése a nemzetközi színtéren. A biennálé sok külföldi szakembert vonz, komoly médiavisszhangot vált ki, így a kultúra hozzájárul a régió gazdasági vonzerejének növeléséhez is.

Ön szerint melyek a felvonulás elengedhetetlen kellékei, ha életében először látogat el a fesztiválra valaki?

Képesség a kulturális keveredésre, kapcsolati intelligencia, esztétikai tolerancia, és egy csipet szabad és örömteli emberi dimenziót sem árt a hátizsákba pakolni.

A Lyoni Tánc Háza igazgatója, a Lyoni Biennálé társigazgatója és a Lyoni Táncbiennálé művészeti igazgatója 2022 óta Tiago Guedes portugál táncművész, koreográfus. Dominique Hervieu-t váltotta, aki a Párizs 2024 programsorozat kulturális igazgatójaként folytatja pályáját.

Guedes az „ON(L)Y TÁNC – a tánc közös jövője Lyonban” című projekttervével nyerte meg a pályázatot. „A Tánc Háza a párizsi Chaillot mellett az egyetlen olyan színház Franciaországban, amely csak táncot mutat be, és amely a világ egyik legnagyobb eseményéhez, a Táncbiennáléhoz kapcsolódik. A műsorok közel hetven százaléka újonnan, erre az alkalomra készült. A Táncházához csatlakozó Táncműhelyek (Ateliers de la Danse) is lehetővé teszik, hogy a mindenki számára elérhető táncról gondolkodjunk – az elődeim, Guy Darmet, majd Dominique Hervieu által létrehozott örökségbázisnak köszönhetően. A tánc, amely szorosan kapcsolódik a kortárs művészetekhez és más gyakorlatokhoz, nagyon hibrid terület, ezért az én szememben inkább „kontextus”, semmint tudomány. Ez lesz a programom kiindulópontja” – nyilatkozta kinevezésekor Guedes.

Tiago Guedes (forrás: Ville de Lyon)Tiago Guedes (forrás: Ville de Lyon)

A Kortárs Művészeti Biennálé regionális támogatását tavaly egyharmadával (253 ezer euróval) csökkentették, a Tánc Háza tervezett 2023-as támogatásának 47%-át megvonták, 180 ezer euróval kevesebbet kaptak. Ez azért is érintette rosszul a szervezőket, mert a 2021/2022-es szezont a Covid-19 okozta egészségügyi válság hatásai is befolyásolták: a jegyvásárlások száma 30%-kal, a látogatottság pedig 13%-kal (106 ezer nézővel) csökkent.

„Ez a fesztivál számos kulturális és intézményi partnert, magánadományozót és társproducert hozott össze, akik nélkül semmi sem jöhetett volna létre. Alkalmat adott arra, hogy csodálatos együttműködések szülessenek lyoni és nemzetközi múzeumok tudományos csoportjaival.
Köszönet a művészeknek a csodás javaslatokért, az állami és magánintézményeknek, minden galériának, hitelezőnek, mecénásnak és adományozónak a nélkülözhetetlen támogatásért, és a közönségnek a kielégíthetetlen kíváncsiságáért!” – írta a 16. Kortárs Művészeti Biennálé szervezőcsapata.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: labiennaledelyon.com

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!