by artisbusiness.hu 2024. Feb 28.

Az amazóniai esőerdők hamvaiból készült műalkotásokkal segítik az őslakos közösségeket

Az így készült munkákat a londoni Christie’s-nél bocsátják árverésre

Sarah Ball brit művész képén a sötétségben üldögél egy bagoly, tekintetét nem veszi le a nézőről. A Megascops Stangiae című alkotás nevében utal a Xingu-lármáskuvikra, amely a világon csakis a brazíliai Xingu régióban található meg. 

A mű nemcsak a témája, hanem az elkészítési módja miatt is egyedülálló: a bagoly megrajzolásához használt fekete és szürke pasztellkrétákat az Amazonas esőerdőjében keletkezett futótüzek után visszamaradt hamuval hozták létre. A kép része a From the Ashes című projektnek, amelyet egy kiállítás keretében mutattak be februárban a londoni Truman sörgyárban. 

Sarah Ball műve (forrás: Migrate Art / Christie’s)Sarah Ball műve (forrás: Migrate Art / Christie’s)

A huszonkilenc – bennszülött és nem bennszülött – művész által alkotott munkák tintával, festékpigmenttel és pasztellel készültek. A projektet létrehozó Migrate Art megalapítója Simon Butler elmondta, hogy a művészeti kellékek alapanyagát hamuból és faszénből állították elő: az Amazonas leégett erdejének maradványaiból mentették meg. Céljuk, hogy a People’s Palace Projects művészeti kutatóközponttal együttműködve a veszélyeztetett zónában élő bennszülött közösségek számára pénzt gyűjtsenek, amiből helyrehozhatják a tűzvész okozta károkat. Így márciusban a londoni Christie’s-nél rendeznek árverést a művekből, amelyeknek becsült értéke kétezer font (914 ezer forint) és több mint 50 ezer font (22 millió forint) között mozog.

A bevételek húsz százalékát megtartják, ebből fizetik a rezsit és a bérleti díjat, a fennmaradó összeget pedig a bennszülött Xingu közösségnek adományozzák. Simon Butler elmondta, hogy a közösségnek elsősorban tűzoltó-felszereléseket vásárolnak majd a pénzből, mert erre van szükségük. „Amikor náluk jártunk elmondták, hogy a  tűzoltóságot szeretnék fejleszteni, valamint szeretnének új erdőket telepíteni."

Forrás: Migrate Art Forrás: Migrate Art

Az Amazonas esőerdők kulcsfontosságú szerepeket töltenek be a Föld éghajlati egyensúlyának fenntartásában, ezért az ottani erdőirtások megakadályozása hozzájárulhat a globális felmelegedés mérsékléséhez is. Az Amazon Aid non-profit szervezet szerint az amazóniai erdőtüzeket a mezőgazdasági, fakitermelési és egyéb gazdasági tevékenységek miatti erdőirtás okozza. Ha nem állítják meg 2050-ig az erdőirtást, annak visszafordíthatatlan következményei lehetnek.

Takumã Kuikuro, a Brazília Amazonas-medencéjének őslakos területéről származó filmrendező és kurátor az őslakos közösséget „az erdő őrzőinek” nevezi. „Mi vagyunk az éghajlatváltozás fő áldozatai. A 2019 és 2022 közötti heves tüzek óta rendkívüli hőségtől és szárazságtól szenvedünk, amely veszélyezteti az állatokat, a fákat, a folyókat és az olyan, az étrendünk alapját képező növények növekedését, mint például a manióka, amely nem virágzik az esőhiány miatt” – mondta a filmrendező.

Forrás: Migrate Art Forrás: Migrate Art

Butler két évvel ezelőtt látogatott el az Amazonas esőerdejébe az őslakos Xingu közösséghez. A leégett erdőterületek látványa ösztönözte őt arra, hogy megpróbáljon valahogy segíteni az ott élőkön. A Migrate Art szerevezésében korábban már kiállítottak hasonló elven készült műveket, köztük az iraki Kurdisztán háborús övezeteinek hamujából alkotott munkákat. Így Butler összegyűjtötte az esőerdő elszenesedett maradványait és visszaszállította Londonba, hogy művészeti anyagokat készítsenek belőle a szakemberek. 

Az anyagokat aztán elküldték a világ különböző pontjain élő művészeknek, hogy alkossanak velük új műveket. A gyűjteményben megtalálhatók az őslakos közösség tagjai által készített alkotások is, például Kamo Waurá falusi sámán három festménye.

(forrás: CNN)

Lásd még:

Ötszázezer fonttal támogatja az Egyesült Királyság iskoláit a Frank Bowling projekt

A nyitókép forrása a Migrate Art 

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!