by artisbusiness.hu/MTI 2023. Nov 19.

Az MI-technológia úgy kelti életre Piaf hangját, mintha egy szobában lennénk vele

– A film narrátora maga Piaf lesz: a mesterséges intelligenciának köszönhetően az énekest eredeti hangján szólaltatják meg

Több mint hatvan évvel a halála után a mesterséges intelligencia segítségével forgatnak új életrajzi filmet a legendás francia sanzonénekesnőről, Edith Piafról – számolt be róla a Variety.com online kiadása.

A Warner Music Group és Piaf hagyatékkezelőjének közös vállalkozásában készülő Edith című filmet 90 percesre tervezik. A Párizsban és New Yorkban játszódó produkció az énekesnő életét az 1920-as évektől a 60-as évekig követi. Piaf 1963. október 10-én hunyt el. A film narrátora ő maga lesz, ugyanis a mesterséges intelligencia segítségével eredeti hangján szólaltatják meg. A film alkotói egyúttal azt ígérik, hogy a közönség korábban fel nem dolgozott, ismeretlen részleteit is megismerheti majd Piaf életének.

Az animáció a történetnek modern megközelítést kölcsönöz, az archív felvételek, színpadi és televíziós fellépések, tévéinterjúk révén pedig a nézők hiteles képet kaphatnak Piaf életének fontos pillanatairól. A Warner Music Group a Seriously Happy produkciós céggel dolgozik a film fejlesztésén. A Warner Music szerintsok száz hang- és filmfelvételét tanulmányozó mesterséges intelligencia segítségével képesek lesznek hiteles módon ábrázolni a művész élettörténetét. A filmben, melynek forgatókönyvét Julie Veille és Gilles Marliac írta, felhasználják olyan híres slágereit is, mint a La Vie en rose vagy a Non, je ne regrette rien.

Catherine Glavas és Christie Laume, a Piaf-hagyaték gondozói szerint az MI-technológia úgy kelti életre Piaf hangját, mintha ismét egy szobában lennénk vele. Hozzáfűzték, hogy a film képes átadni Piaf valódi, „életvidám személyiségét, humorát és megingathatatlan szellemét”. A művészről számos dokumentumfilm és játékfilm született már, köztük 2007-ben a Piaf című életrajzi dráma, amelynek címszerepéért Marion Cotillar Oscar-díjat kapott.

Lásd még:

A Musée d’Orsay új Van Gogh-kiállításán a művész MI-verziója válaszol a látogatók kérdéseire

Párizs – a művészet szerelmeseinek

Az MI kárvallottjai

MI, üzlet, művészet

Az emberiség honoráriuma

MI – valódi, hamis vagy utánzott?

A médiaművész, aki a mesterséges intelligenciát használja ecsetként

A világ első szobra, amelyet mesterséges intelligencia segítségével készítettek

Nyitókép: Edith Piaf 1950-ben (forrás: Wikipédia)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!