by artisbusiness.hu 2023. Sep 05.

Balázs Zoltán rendezése nyitja a szarajevói MESS színházi fesztivált

A rendező Susan Sontag Alice az ágyban című abszurd darabját viszi színre.

A 63. MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál, a SARTR – Szarajevói Háborús Színház, a Maladype Színház és a Budapesti Tavaszi Fesztivál közös előadása az amerikai író születése és halálának évfordulója alkalmából nyitja október 1-én a fesztivált, amely október 9-ig tart. 

Susan Sontag, az irodalmi, feminista és pacifista ikon, egész életében szenvedélyesen kereste az igazságot, szót emelt a vietnámi és a délszláv háború ellen, továbbá jelentős humanitárius munkát végzett Bosznia-Hercegovina területén is. Az ostromlott Szarajevóban filmet rendezett, és színpadra állította Samuel Beckett Godot-ra várva című egzisztencialista drámáját boszniai színészekkel, akik a bombázások közben gyertyafény mellett próbáltak és játszottak. Az előadásokon a folyamatos életveszély ellenére is jelenlévő nagyszámú közönség a béke és az egység melletti elköteleződés jelképévé vált.

Susan Sontag a darab szereplőivel 1993-ban Szarajevóban (forrás: ji.hlava.com)Susan Sontag a darab szereplőivel 1993-ban Szarajevóban (forrás: ji.hlava.com)

Sontag, a múlt század egyik legnagyobb hatású filozófusa, akinek könyveit több mint harminc nyelvre fordították le, mélyen hitt a humanitás és az egyenlőség eszméjében. Az írás mellett fontosnak tartotta, hogy mások jogaiért is kiálljon. A Nemzetközi PEN Club amerikai központjának elnökeként a véleménynyilvánítás szabadságát és az irodalom fejlesztését tekintette a szervezet fő céljának, vezetése alatt az Írószövetség számos üldözött és bebörtönzött íróval szolidaritást vállalt. Susan kérlelhetetlen személyisége és igazságkutató szenvedéllyel megalkotott írásai világszerte inspirációt nyújtottak a szabad gondolkodók számára. Értelmezés ellen című esszégyűjteménye a művészet érzékszervi befogadását támogatta a tudományos művek helyett. Írt novellákat, történelmi romantikus és fantasztikus regényeket, valamint négy színdarabot is, amelyek közül a legismertebb az Alice az ágyban. Utolsó könyve, egy monográfia a háborúról és a katasztrófáról, A mások fájdalmáról címmel, 2003-ban jelent meg. Az író 2004. december 28-án halt meg leukémiában, végakarata szerint Párizsban, Samuel Beckett és Jean-Paul Sartre sírjának szomszédságában temették el, tiszteletére Szarajevóban teret neveztek el róla.

Balázs Zoltán jubileumi rendezése a harminc éve bemutatott legendás előadás, valamint az író Alice az ágyban című darabjának ősbemutatója előtt is tiszteleg, amelyet három évtizede láthattak először a nézők a New York Theatre Workshop produkciójaként a New York-i La MaMa Színházban.

A műről:

Az Alice az ágyban egy szabadon áradó „fantazmagória”, amely William és Henry James zseniális nővérének, Alice Jamesnek (1848-1892) állít emléket. Alice tizenkilenc évesen mély depresszióba esett, különféle homályos és gyengítő betegségekben szenvedett, ágyban maradt, öngyilkos akart lenni, naplót írt, végül negyvennégy éves korában meghalt. Sontag színdarabjában Alice James összeolvad korának másik nagy Alice-ével, Lewis Carroll Alice kalandjai Csodaországban című könyvének hősnőjével. A különleges szerkezetű drámai mű a kétségbeesés, a reményvesztettség és a düh ciklikus vetületeinek, a képzelet kudarcainak és győzelmeinek apoteózisa. A fordulatos, több dimenzióban játszódó történet Alice sérült lelkének útvesztőit, az állandósult családi konfliktusok okait tárja fel. Susan Sontag így ír saját alkotásáról: „Azt hiszem, egész életemben készültem rá, hogy az Alice az ágyban-t megírjam. Színdarabot a nők gondjairól és indulatairól, és végsősoron, színdarabot a képzeletről. A szellem börtönének valóságát. A képzelet diadalát. De a képzeletbeli győzelem nem elég.”

Susan Sontag az Alice az ágyban című darab próbáján Szarajevóban (forrás: a MESS Fesztivál Facebook-oldala) Susan Sontag az Alice az ágyban című darab próbáján Szarajevóban (forrás: a MESS Fesztivál Facebook-oldala)

A városról és a fesztiválról:

Szarajevó lenyűgöző természeti tájai és kulturális-történelmi öröksége miatt világszerte ismert. Az ezerarcú főváros a boszniai háború előtt pezsgő kulturális életéről és a megújulás égisze alatt megrendezett temérdek fesztiváljáról volt híres. A háború után a művészeti újdonságok iránt érdeklődő nemzetközi közönség visszatért Szarajevóba, és ma ismét kitartóan látogatja a történelmi város világszerte ünnepelt filmes és színházi eseményeit. A város egyik kulturális ékköve, a nagy múltú MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál az elmúlt évek során olyan rendhagyó gondolkodású alkotóknak biztosított bemutatkozási lehetőséget, akiknek a kortárs művészetről alkotott sajátos elképzelései termékenyítően hatottak a többi művészet képviselőire, valamint a többnemzetiségű és többvallású társadalom egészére. Nihad Kreševljaković-nak, a MESS Fesztivál jelenlegi igazgatójának fesztiválkoncepciója is ezt a szellemiséget kívánja továbbörökíteni és ápolni.

Balázs Zoltán a színészekkel az Alice az ágyban olvasópróbáján (forrás: a MESS Fesztivál Facebook-oldala)Balázs Zoltán a színészekkel az Alice az ágyban olvasópróbáján (forrás: a MESS Fesztivál Facebook-oldala)

Ennek a művészetmegújító törekvésnek a jegyében kérte fel a nemzetközileg is elismert magyar rendezőt, Balázs Zoltánt, hogy a tőle megszokott kivételes elképzeléseknek teret adva, boszniai művészekkel rendezze meg az idén többszörösen is jubiláló Susan Sontag mély humánummal átitatott kultikus darabját. A Maladype Színház vezetőjének szarajevói rendezése ezúttal sem nélkülözi a lendületességet és a játékosságot, a több síkon és szálon futó sokrétű szinkronicitást, a sajátos tartalmi-formai megoldásokat ötvöző történetmesélést, valamint a verbális és non-verbális jelek révén kiteljesedő színészi játék érzelmi és értelmi felfokozottságát. A többnemzetiségű partnerintézmények együttműködéséből megszülető előadás a bosznia-hercegovinai bemutató után nemzetközi turnéra indul. Magyarországon 2024 májusában lesz látható a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

Balázs Zoltán az Alice az ágyban című darab próbáján (forrás: a MESS Fesztivál Facebook-oldala)Balázs Zoltán az Alice az ágyban című darab próbáján (forrás: a MESS Fesztivál Facebook-oldala)

Lásd még:

Balázs Zoltán Magyarországra összpontosítaná az energiáit

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Balázs Zoltán (fotó: Toldy Miklós)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!