by Nagy Zsófia 2021. May 03.

Bloomsday in Budapest

Ír–magyar kapcsolatok a kortárs zene nyelvén

Hogy mi is a Bloomsday? Egy nap, ami az irodalomé. Nevét James Joyce Ulysses című regényének egyik főhőséről, Leopold Bloomról kapta. A Bloomsday időpontja pedig a nap, amelyen a mű cselekménye játszódik: június 16-a. De hogyan kapcsolódik a magyar klasszikus-kortárs zene az ír irodalomhoz? A választ a Bloomsday in Budapest háza táján kereshetjük, amelynek megálmodója, Koltai Katalin gitárművész mesélt a projektről.

„James Joyce regénye a maga korában radikálisan progresszívnek számított, és hiába százéves, még mindig a világirodalom egyik központi alkotása. A haladó, bátor, szabad gondolat, a kereső, kutató szellem visz mindannyiunkat előre.” – kezdi beszámolóját Katalin. Joyce-ról ráadásul az is tudható, hogy magas fokon képzett zenész is volt, gitáron és más hangszereken is kiválóan játszott. Irodalmi műveiben visszatérő elem a zene, így érthető, hogy regényei napjainkban is gyakran felbukkanó témái a kortárs zenének.

Az ír és a magyar zene története több ponton is összekapcsolódik: mindkét nemzet klasszikus-kortárs zenéjére hasonlóképpen hat például az élő népzene és a táncházmozgalom. Az országok kis mérete és periferikus helyzete miatt pedig az ír és a magyar zenészeknek egyforma kihívásokkal kell szembenézniük a nemzetközi művészeti életben. Kifejezetten fontosak ezért azok a projektek, amelyek a két ország összekapcsolódását és egymás támogatását tűzik ki célul. A Bloomsday in Budapest kiváló példa a két nemzet közötti együttműködésre: a zeneszerzői pályázatot Koltai Katalin, a Budapest Music Center és Írország Nagykövetsége az írországi Contemporary Music Centre-rel közösen hirdette meg, így a versenyre ír és magyar zeneszerzők egyaránt benevezhették alkotásaikat.


A Bloomsday in Budapest ötlete még 2019-ben, a Dublin Guitar Symposium során fogant meg, amelyen Koltai Katalin meghívott előadóként vett részt. Katalin a konferencia ideje alatt adott szólóestjén, a Dublini Magyar Konzulátuson ismerkedett meg Evonne Fergusonnal, az írországi Contemporary Music Centre igazgatónőjével, aki a kortárs zene ügyének egyik legelkötelezettebb támogatója. „Evonne hallotta az előadásomat, ahol bemutattam a magnet capo system nevű találmányomat, amely egy olyan mágneses capo rendszer, amit a fogólapon bárhol elhelyezve bármelyik húrt képes külön lefogni, megváltoztatva ezáltal a húr magasságát. Majd Ligeti és Bartók átirataimat eljátszva szemléltettem is, hogyan tágítja a gitár lehetőségeit ez a kiegészítő. A koncert után beszélgetve Evonne-nal hamar kiderült, hogy az új zene iránti érdeklődésünk kapcsán is nagyon közel áll a gondolkodásmódunk” – meséli Katalin. A nemzetközi projekt koncepciója ebben a beszélgetésben fogalmazódott meg először, majd nem sokkal később meg is született a felhívás.

A projekt célja olyan művek nemzetközi bemutatása, amelyek feszegetik a klasszikus gitár idiomatikus határait, újszerűen árnyalják a hangszer karakterét, és ezáltal gazdagítják a hat- és nyolchúros gitár repertoárját. A kiválasztás során előnyt élveztek a különleges scordaturát és a korábban említett magnet capo systemet használó művek, de hagyományos hangolású darabokkal is lehetett nevezni.

A Bloomsday in Budapest másik fontos célkitűzése, hogy lehetőséget biztosítson a magyar és az ír zeneszerzőknek nemzetközi kapcsolataik bővítésére és tevékenységük széles körű megismertetésére. A pályázat sikerességét igazolja, hogy több mint harminc alkotás érkezett, rendkívül sok kiemelkedően színvonalas mű, amelyek közül Koltai Katalin öt ír és hat magyar pályaművet választott ki, Daragh Black Hynes, Seán Clancy, Benjamin Dwyer, Gráinne Mulvey, Ian Wilson, Balogh Máté, Alessio Elia, Gryllus Samu, Szászi Petra, Szőcs Márton és Tornyai Péter alkotását.

Az eredeti koncepció szerint a kiválasztott műveket Koltai Katalin a 2019/2020-as évadban mutatta volna be Magyarországon és Írországban egyaránt, a világjárvány miatt azonban a nagyközönség kénytelen valamennyivel többet várni a művek megismerésére. Tavasszal dől majd el, hogy 2021 júniusában megrendezhető-e a koncert biztonságos körülmények között, vagy további egy évvel el kell halasztaniuk a szervezőknek a programot. Ha minden jól alakul, Koltai Katalin 2021 őszén már Dublinban és Belfastban is bemutathatja a győztes alkotásokat.

Képek: Böröcz Balázs, Pilvax Stúdió

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!