by artisbusiness.hu 2023. Nov 10.

BMW Group Magyarország: a művészetek és a kultúra elkötelezett támogatója

– A német vállalat komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalását is

2022-ben az Art is Business Díjat vállalati kategóriában a BMW Group Magyarország nyerte. 2023-ban a BMW Group Magyarország Vállalati Kommunikációs vezetője, Salgó András is tagja volt a tizenegy fős kuratóriumnak, amely kiválasztja az Art is Business Díj idei nyerteseit. Emellett idén a BMW Group Magyarország az Art is Business Díj egyik fő támogatójaként is részt vesz a december 13-ai díjátadó gálaestünkön, ahol a BMW i5-ös modellt is kiállítják. 

BMW i5-ös modell az Art Market Budapesten (forrás: BMW Group Magyarország)BMW i5-ös modell az Art Market Budapesten (forrás: BMW Group Magyarország)

A BMW Group több mint ötven éve követ globálisan egy kultúratámogatási utat, amit cégen belül Art & Culture programnak neveznek. Emellett komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalását is: a modern- és kortárs művészet, a klasszikus zene, a jazz és a hangzás, valamint az építészet és a formatervezés területein útnak indított több mint száz kezdeményezésével a nemzetközi kulturális élet meghatározó szereplője. A vállalat hazánkban is több művészeti intézményt és kezdeményezést támogat: „2015 óta működünk együtt sikeresen az Operaházzal, amely mindig valamely konkrét eseményhez, műsorhoz és megnyitóhoz kötődik. A BMW idén decemberben látványos jelenléttel készül az Operában, ám részleteket erről még nem árulhatok el” – mondja a BMW Group Magyarország Vállalati Kommunikációs vezetője, Salgó András.

Forrás: BMW Group MagyarországForrás: BMW Group Magyarország

„Ezenfelül két éve támogatjuk az Art Market Budapest rendezvényt, amely Közép- és Kelet-Európa egyik legnagyobb nemzetközi művészeti vására. Idén a kulturális tartalom szempontjából a BMW jelenléte erősebb volt a tavalyihoz képest, ugyanis az AMB keretében megrendezett négynapos Inside Art nemzetközi művészeti és műtárgypiaci konferencián Prof. Dr. Thomas Girst, a BMW Group kultúráért felelős globális vezetője is előadást tartott” – teszi hozzá. 

MINI modell (forrás: BMW Group Magyarország)MINI modell (forrás: BMW Group Magyarország)

A cég a támogatási stratégiájában különválasztja a BMW és a MINI márkát. Ez utóbbi egy fiatalos, brit gyökerű prémium márka, amely továbbra is eseményalapú kulturális együttműködésekben gondolkodik. Idén szeptemberben például Winkler Nóra vezetésével a MINI újabb művészeti eseményt szervezett, ahol építészet, képzőművészet és design hálózatáról, valamint a popkultúra és a MINI kapcsolódásairól hallhattak előadást az érdeklődők. A hazai és európai példákat érintő, nagyjából száz évet felölelő előadás azt a hálózatot rajzolta fel, ahogyan a felvilágosult, világjobbító szándékú, modern gondolatok fokozatosan átszőtték és egymásba kapcsolták a különböző művészeti ágakat, egymást inspirálva generációkon át, egészen napjainkig. „A BMW Group Magyarország számára továbbra is fontos a művészetek és a kultúra elkötelezett támogatása, ezen belül is a kultúra fenntarthatósága kiemelt szempont” – mondja Salgó András.

Salgó András (forrás: BMW Group Magyarország)Salgó András (forrás: BMW Group Magyarország)

Az 1916-ban alapított német vállalat több mint száz intézménnyel működik együtt világszerte: ilyen a BMW Guggenheim Laboratórium, a BMW Tate Live programsorozat, a BMW Open Work by Frieze, a BMW Welt Jazz Award, a BMW Art Guide by Independent Collectors és a BMW Art Journey művészeti utazás. Továbbá fő támogatója az Art Basel művészeti kiállításnak, valamint 1997 óta működik az „Opera for All” ingyenes művészeti est-sorozatuk, amelyet a BMW a Bajor Állami Operaház együttműködő partnerként indított útjára. Az operaházi előadások és a szabadtéri koncertek ötvözeteként megvalósuló eseményeket Münchenben és Melbourne-ben is megrendezik.

Julie Mehretu (fotó: Julian Kroehl)Julie Mehretu (fotó: Julian Kroehl)

Ezenkívül a vállalat az 1970-es években hozta létre a BMW Art Cars Collectiont, amelynek keretében eleinte Roy Lichtenstein, Andy Warhol és Frank Stella alkotott új festést BMW-autókra. Idén Julie Mehretut kérték fel a huszadik BMW Art Car megtervezésére. A BMW M Hybrid V8 Art Car mintegy vászonként szolgál majd a képzőművész számára. A hírt a New York-i Guggenheim Múzeumban jelentették be. A művész által megfestett autó rögtön a huszonnégy órán át tartó Le Mans-i versenyen debütál 2024 júniusában: ez csaknem ötven éve hagyomány a BMW-nél.

Jeff Koons (forrás: BMW Group Magyarország)Jeff Koons (forrás: BMW Group Magyarország)

A vállalat korábban a világhírű művésszel, Jeff Koons-szal is   együttműködött. Koons egy manuálisan készülő, limitált példányszámú 8-as Gran Coupé modellt tervezett, ami 2022-ben debütált a nemzetközi piacon. Sajtótájékoztatójára Magyarországról kizárólag az Art is Business magazint hívták meg: a tervezés öröméről, a művészet erejéről, csapatmunkáról, színekről és az élet élvezetéről Winkler Nóra beszélgettett vele.

Lásd még:

Meg kell találni az illeszkedési pontokat

„Nekem a POP legbelső lényegem” – Jeff Koons a kézi munkával készült új BMW-modellről

„Hasznomra válhat, hogy sosem voltam autóőrült”
– Interjú Gombos Zoltánnal, a 2022-es Art is Business díjas BMW Group Magyarország ügyvezető igazgatójával

A fuvolaművész, aki küldetésének tekinti a fiatalok segítését

„Szerettük volna, ha a hátrányos helyzetű gyerekek már kis korukban megismerkedhetnek a művészettel”

Radnóti Zsuzsa: „Nagyon fontos sokféle formában segíteni a jelentős drámaszövegeket”

„Szerettem volna visszaadni abból, amit megtanultam”
– Rényi Andrea, reklámszakember

Art is Business Díj 2023

„Hiszünk abban, hogy a művészet hosszú távon erősíti és fejleszti a kreativitást”

Újjáéledhet a legendás Tranzit Art Café – Egri Orsolya, a Tranzit Art Café alapító-tulajdonosa nagylelkű mecénás tevékenységéről ismert.

Nyitókép: BMW i7-es modell a budapesti Operaházban (forrás: BMW Group Magyarország)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!