by artisbusiness.hu 2024. Apr 23.

Budapest Art Cosmos: a Hampton by Hilton Budapest City Centre kortárs művészeti sorozata

Fischer Judit Mundane Romance című egyéni kiállításával indul a program.

A több mint 100 éve és 120 országban működő hotellánc legújabb budapesti, Dessewffy utcai szállodáját mostantól nemcsak a legendás Hampton gofri és a kutyabarát szolgáltatások teszik különlegessé: az otthont idéző vendégélmény közvetlen művészeti élménnyel is párosul.

A nemrégiben megnyílt szálloda a Kisterem galériával és Horváth Lili művészeti tanácsadóval közösen útjára indította Budapest Art Cosmos elnevezésű kezdeményezését, amellyel magyar művészi tehetségeket támogat, és magával ragadó kulturális programokat kínál a látogatóknak. A sorozat Fischer Judit konceptuális művész Mundane Romance című egyéni kiállításával debütál, amely augusztusig szabadon látogatható.

A lánc 22 albrandje közül az egyik legnépszerűbb az állat- és családbarát Hampton by Hilton, amely a régióbeli bécsi, varsói és marosvásárhelyi nyitását követően 2023 őszén Budapestre is megérkezett. A belvárosi hotel 219 stílusos szobája és lobbybárja a márka nemrégiben megújult dizájnját követi.

A Hilton művészetek iránti elkötelezettsége nem újkeletű. Magyarországi szállodáik is évek óta rendszeresen támogatják a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria időszaki tárlatait, és vendégeik több amerikai, olasz és francia házukban találkozhatnak olyan világklasszisok eredeti műalkotásaival is, mint Pablo Picasso, Andy Warhol ls John Baldessari. Legújabb budapesti szállodájuk kezdeményezése mégis egyedi, mivel célja nem állandó dekorációként szolgáló műalkotások vásárlása egyetlen művésztől vagy egy szűk körtől, hanem – a kulturális diverzitáshoz hűen – egy élő és folyamatosan megújuló, hosszú távú platform létrehozása fiatal és középgenerációs, nemzetközi színtéren is elfogadott és feltörekvő kortárs magyar képzőművészek számára egyaránt.

„Nagy örömünkre szolgál, hogy elindíthatjuk izgalmas együttműködésünket, amellyel nemcsak Magyarország gazdag kulturális színterének egy-egy szeletét szeretnénk vendégeink számára megmutatni, de a helyi sokszínűség és művészeti tehetségek támogatása iránti elkötelezettségünket is hangsúlyozzuk – fogalmazott Andrzej Lejman, a Hampton by Hilton Budapest igazgatója. – Bízom abban, hogy magyarországi működésünk során tovább építhetjük tartalmas partnerségünket, közösen gazdagítva mind vendégeink, mind a helyi közösségek élményeit.”

A sorozat első kiállítása a Kisterem szakmai és operatív közreműködésével valósult meg. A közel 20 éve működő Kisterem több mint 25 magasan jegyzett művészt képvisel rangos nemzetközi vásárokon is, nemcsak Magyarország, de a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb kortárs kereskedelmi galériája.

A Képzőművészeti Egyetemen festőként végzett, Herczeg Klára-díjas Fischer Judit (1981) generációjának egyik legeredetibb, legunikálisabb látásmódú alkotója, aki konceptuális és mediálisan változatos alkotói gyakorlatában – amely az akvarelltől, a gyurmaalapú tárgyalkotástól kezdve a gobelinen és a subaszövésen át a performatív művészeti akciókig terjed – a tárgy és műtárgy, élet és művészet közti relációkat, átjárhatóságot vizsgálja.

Budapest Art Cosmos keretében nyílt több mint 20 alkotását bemutató kiállításán legújabb, papíralapú munkáiból láthatunk válogatást a szálloda közösségi tereiben. Akvarellképei valójában mindennapi tárgyak portréi – ahogyan Horváth Lili megnyitó beszédében elhangzott –, csendéletszerű ábrázolásai magukkal hívják a nézőt arra a fókusz- és perspektívaváltásra, amelyet Judit nagy-nagy tudatossággal és évek következetes munkájával sajátított el. Figyelmünket a kivételes helyett a mindennapi, a grandiózus helyett az apró felé fordítják.

A képek forrása: bdpst24.hu

Lásd még:

Állandó kiállítás a Kempinskiben

A Corvinus Műgyűjtemény: ahol a művészet szállodában lakik

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!