by artisbusiness.hu 2023. Nov 16.

Bulivillamossal a százötven éves Budapesten át – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

– Közönségtalálkozóval egybekötött filmvetítés, karácsonyi vásár, jazzfesztivál, kiállítás, koncertek, színházi előadások

Budapest, zárt város + Ki mint veti ágyát vetítés – Közönségtalálkozó és adománygyűjtés

Az A-kategóriás Tallinni Filmfesztivál (PÖFF) versenyében bemutatkozó Ki mint veti ágyát (2023) és előzménye, a Budapest, zárt város (2021) először látható együtt egy exkluzív közönségtalálkozó keretei között. A vetítés után a két főszereplővel, Szőke Abigéllel és Katona Péter Dániellel, valamint Konkol Máté rendezővel beszélget Kovács Bálint újságíró (HVG) generációs felnövéstörténetekről, nemi szerepekről és a függetlenfilmezés kihívásairól. A Budapest, zárt város idén jelent meg Angliában DVD-n, Bluray-en és streamingen. A Ki mint veti ágyát a rendező saját költségén készült, középiskolai prevenciós foglalkozások keretei közt volt látható, mielőtt megkezdte fesztiválkörútját is, a debreceni Malter különdíját és legjobb színésznő díját kiérdemelve.

Már készül a Fiatal Felnőtt trilógia 3. epizódja, ennek utófinanszírozására és utómunkájára fordítják a különleges esemény bevételeit. A könyv a mi fegyverünk (2024) közösségi adományokból, önkéntes munkából és szívességekből forgott le idén nyáron. A körülbelül 45 percesre tervezett film csupán 5 millió forintból el tud készülni. A nyár folyamán már csaknem egymillió forint összegyűlt. A trilógia harmadik epizódja formailag és tartalmilag is a részvételibb, közösségibb, dokumentaristább irányba mozdul tovább: a demokratikus szakkollégium fiataljainak vitáit a szereplők improvizálták, amit Jancsó Miklós stílusát idéző hosszú beállítások dolgoznak föl. 

Találkozó:
 2023. november 21. kedd 18:00-20:00, Bem mozi (Bp. 1027, Margit körút 5.)

További részletek: ITT.

Együtt a város – Boldog szülinapot, Budapest!

Budapest szülinapja alkalmából különleges meglepetéssel készülnek a városlakóknak: tizenkét év után újra életre kel a főváros ikonikus épülete, a Merlin Színház, birtokba vehető a Városháza udvara és egy egész héten át változatos programokkal, bulivillamossal, előadásokkal, koncertekkel és szabadtéri kiállítással várják az érdeklődőket. 

Részletes program: ITT

Nyit a karácsonyi vásár a Szent István téren

November 17-én nyit az Advent Bazilika elnevezésű karácsonyi vásár, amelyen megújult ünnepi fénydekoráció, multimédia-kiállítás, zenei produkciók, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, jégpálya, kézműves és gasztronómiai kiállítók várják az érdeklődőket. Az Advent Bazilika karácsonyi vásár az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye; a programsorozat a 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben elnyert Európa legjobb karácsonyi vására cím mellé tavaly a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is elnyerte. A szervezők multimédia-kiállítással készülnek: fényinstallációkkal idézik meg az Alice Csodaországban mesevilágát. Az utcazenei produkciók felköltöznek a magasba, a „nagyhütte” tetejére, hetente négyszer lesznek hallhatók kulturális produkciók gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorokkal. A vásár központi részén kap helyet a 12 méter magas karácsonyfa, valamint itt várja a gyerekeket az ingyenes korcsolyapálya korcsolyabérlési lehetőséggel, korcsolyaoktatással. A látogatók minden nap, 17.30-tól félóránként gyönyörködhetnek a Bazilika homlokzatára vetített 3D fényfestésben.

A vásárban népművészek, iparművészek és modern dizájner termékeket kínáló innovatív alkotók is kiállítanak. A látványműhelyben kovácsmesterek mutatják be szakmájuk fortélyait. A régmúlt időket idézi meg a Fortepannal közösen megvalósított Advent Anno című fotókiállítás, amely a pavilonok külső oldalát díszíti majd. A Bazilika előtt kap helyet a betlehemi jászol, valamint a monumentális adventi koszorú. Az Advent Bazilika idén is helyet biztosít az Ökumenikus Segélyszervezetnek, amely a vásár teljes ideje alatt várja az adományokat, a szolgálat önkéntesei a helyszínen maguk sütötte mézeskalács szívvel hálálják meg az adakozók segítő szándékát. Az Advent Bazilika január 1-jéig várja az érdeklődőket.

November 16-án kezdődik a Veszprém Jazz Fesztivál

A jazz sokszínűségét hirdeti a négynapos Veszprém Jazz Fesztivál, amelyen világsztárok, határműfajokkal kísérletező előadók és fiatal magyar jazz-zenészek is fellépnek a bakonyi megyeszékhelyen. A fesztivál programjában csaknem harminc koncert szerepel, melyeken olyan sztárok lépnek fel, mint a francia-svájci trombitás Erik Truffaz, az amerikai gitáros Bill Frisell, az Elefántcsontpartról származó francia dobos-zongorista Manu Katché, a svájci dobos Jojo Mayer, az amerikai Scary Pockets, a német Boticelli Baby, a brit The New Mastersounds, a Kéknyúl és a Nagy Emma Quintet.

A Veszprém Jazz Fesztiválon a Hangvilla kávézójában magyar fellépők állnak színpadra, a Papírkutya Kultúrbisztróban pedig a Snétberger Alapítvány növendékei adnak ingyenes koncerteket. A fesztivált a Hangvillában Kleb Attila fotográfus, valamint a Blasius basszusgitárok készítőinek kiállításai színesítik.

Lásd még:

Petőfi-versek inspirálta balett és a rendszerváltás utáni magyar művészet – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Tavaszvárás novemberben – Az Art is Business kulturális ajánlója

Leomló hajzuhatagok, kelta mesék – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Alice a Füvészkertben – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Meditatív sivatagi utazás könyv- és filmfesztivállal – Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

A Magyar Jazz Napjával, a bécsi Múzeumok Éjszakájával és animációs filmnapokkal indul az október
– Az Art is Business e heti kulturális ajánlója

Filmes, irodalmi és színházi fesztiválokkal zárul a szeptember

Színház, kiállítás, zene – az Art is Business heti kulturális ajánlója

A nyitókép forrása: Kapunics Gréta / Budapest Brand Zrt.

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!