by MTI/artisbusiness.hu 2021. ápr 16.

Covid-kompatibilis programmal várja a közönséget a Collegium Hungaricum Berlin

Az intézet a pandémia első hullámainak idején kifejlesztett megoldásokat alkalmaz, neo-Bauhaus épületét használja közvetítőfelületként.

A berlini történelmi belváros múzeumi negyedénél található magyar kulturális intézet (CHB) egyedi, biztonságos megoldást talált arra, hogy a járványügyi zárlat közben is működhessen. Tavaszi projektjei közül több éppen a világjárványra reflektál.

Nagytermének negyven négyzetméteres panorámaablakára vetítve magyarországi videóművészek alkotásaiból és a berlin-kreuzbergi MOMENTUM Worldwide nemzetközi kortárs művészeti galéria COVIDecameron című gyűjteményéből összeállított válogatást mutat be. A magyar és a berlini nemzetközi videóművészeti színtér így a CHB Fassadenkino (homlokzatmozi) elnevezésű sorozat révén a galériák világából kilépve, közterületen mutatkozhat be. A magyarul Nyitnikék néven futó program május végéig tart, minden héten péntektől vasárnapig. Hetente más-más műveket mutatnak be, többek közt Komoróczky Tamástól és a MAP Office nevű duótól, azaz Laurent Gutierreztől és Valerie Portafaix-től.

Cédulák a portálon a Magyar Költészet Napjára (forrás: a CHB Facebook-oldala)

Szintén tavaszra készültek el a CHB Sounds of home (az otthon hangjai) nevű projektjének első hanginstallációi. Az anyag alapja egy tavalyi, az első hullám idején kiadott felhívás, amelyben az intézet azt kérte, hogy a világ minden tájáról minél többen készítsenek és küldjenek el Berlinbe felvételeket a vírus terjedésének lassítását szolgáló korlátozások miatt változó mindennapi környezet hanghatásairól, a járvány hangzásvilágáról. Az alkotásokból szerkesztett többcsatornás közös kompozícióhoz nappaliszobává alakították az épület földszinti nagytermét, amelyet hatalmas üvegfal választ el az utcától, a hangtáj-kompozíció pedig hangfalak révén az épületen kívül is hallható. Így a teljes installáció biztonságos módon hozzáférhető.

Cédulák a portálon a Magyar Költészet Napjára (forrás: a CHB Facebook-oldala)

„Nyitni, vagy nem nyitni? Míg Berlin óvatosan készülődik a jó időre és a várva várt szabadságra, a Collegium Hungaricum Berlin a berlini Momentum Worldwide Galériával együttműködésben különleges, korona-kompatibilis programmal várja a művészeti élményekre vágyó városlakókat” – írják honlapjukon. „A járványhelyzetre szabott megoldások révén üzenjük, hogy jelen vagyunk, hogy ebben a nehéz időszakban is tudunk valós térben és időben magyar kultúrát kínálni" – mondta Nagy Márta, a CHB igazgatója. Kialakítottak egy virtuális kiállítóteret is, a CHB360 nevű online galériát, amelynek április végéig látogatható új kiállítása a témájával kötődik Berlinhez, ahol ugyancsak nagy hagyománya van a graffiti műfajának. A kiállítás ugyanis Lugosi Lugo László fotóin keresztül Budapesten megörökített graffitiket mutat be, Lugo: Archeológia. Graffiti. Budapest címmel.

A CHB Fassadenkino program keretében szervezett sorozat darabjait napnyugta után, este nyolctól tíz óráig vetítik.

Részt vevő művészek: Battha Gáspár, Marina Belikova, Theo Eshetu, Gülsün Karamustafa, Komoróczky Tamás, David Krippendorff, Lantos Júlia, Mákó Bori, Map Office, Kate McMillan, Nagy András László, Pántya Bea, Qiu Anxiong, Szabó Eszter, Szabó Kristóf (KristofLab), Szauder Dávid, Traub Viktória.
Kurátorok: Petró Zsuzska, Szauder Dávid, Rachel Rits-volloch.

Aktuális  információk a CHB Facebook-oldalán.