by artisbusiness.hu 2023. Jul 19.

Csaknem nyolcezer író tiltakozik az ellen, hogy műveiket mesterséges intelligenciák használják fel

A petíciót olyan neves szerzők is aláírták, mint Margaret Atwood.

Az írók arra kérik a mesterséges intelligencia fejlesztésével foglalkozó vállalatokat, köztük az OpenAI-t, az Alphabetet és a Metát, hogy ne használják szellemi termékeiket – szúrta ki a 444.hu az NPR oldalán.

Az olyan szövegalapú generatív MI-alkalmazások ugyanis, mint például a GPT-4 és a Bard, a legtöbb esetben engedély vagy anyagi kompenzáció nélkül használják fel technológiáik fejlesztésére a szerzők világhálón fellelhető szövegeit. A petíciót jegyző és a tiltakozást felkaroló szakmai szervezet, az Author’s Guild szerint ez azért is jelent problémát, mert a nagyvállalatoknak nincs joguk engedély és kompenzáció nélkül felhasználni mások szellemi értékeit azért, hogy saját termékeket hozzanak létre. 

Forrás: pixabay.comForrás: pixabay.com

Az Author’s Guild hamarosan megjelenő jelentése szerint egy teljes munkaidőben dolgozó amerikai író átlagosan 23 ezer dollárt keres, jövedelmük pedig negyvenkét százalékkal csökkent 2009 és 2019 között.

A tiltakozó levelet eddig csaknem nyolcezren írták alá, Margaret Atwood mellett például Nora Roberts, Viet Thanh Nguyen és Michael Chabon is. Akadtak olyan írók, akik már be is perelték a Metát és az OpenAI-t, mert szerintük a cégek műveik kalózmásolatain képezték ki MI-programjaikat.

Noha a megoldást még nem találták meg a problémára, az írók ügynökei már minden új szerződésbe beleíratják, hogy nem járulnak hozzá ahhoz, hogy ügyfeleik szövegeit és saját termékeit a cégek MI-fejlesztéséhez felhasználják.

Lásd még:

------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

A nyitókép forrása: pixabay.com

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!