by artisbusiness.hu 2023. Jun 07.

Csaknem száz filmmel, sztárokkal és koncertekkel vár a Magyar Mozgókép Fesztivál

A négy napon át tartó eseményt a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szervezi.

Június 7-én a veszprémi Szentháromság téren Kemény Dénes és legendás vízilabdásaink részvételével, A nemzet aranyai gálavetítésével kezdődik a hazai filmek ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál.

A Kulturális Főváros program legfontosabb mozgóképes rendezvényén többek között olyan sztárokkal találkozhat majd a közönség, mint Schell Judit, ifj. Vidnyánszky Attila, Thuróczy Szabolcs, Farkas Franciska, Vilmányi Benett és Mészáros Máté.

Színes kiegészítő programok is gazdagítják a fesztivál kínálatát: bemutatják az SZFE hatvan évét és igazi kuriózum a Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr 1960 és 1971 között írt leveleiből összeállított kiállítás. Gasztroprogramokon is részt vehetnek az érdeklődők, valamint koncertet ad többek között az Európa Kiadó, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és Járai Márk. A június 10-i Magyar Mozgókép Díj gálán a Közönségdíjat is átadják: a szavazás június 5-én indult el.  

Június 7-én, szerdán 20.30 órakor a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai című film gálavetítésével kezdődik a négynapos fesztivál, ahol jelen lesz többek között Zákonyi S. Tamás rendező és Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk.

Június 8-án 18.45-kor a füredi Balaton moziban a megrázó és felemelő Magasságok és mélységek című filmet vetítik, utána közönségtalálkozó alkalmával beszélgethetnek a nézők az alkotókkal. Este 19.30-tól az újonnan nyílt Foton udvarban Járai Márk – akit a Halott Pénz énekeseként ismerte meg az ország – ad szóló koncertet. 2022 legnézettebb magyar filmje, a Nyugati nyaralás férfi főszereplőjével, Mészáros Mátéval június 8-án 17:30-kor találkozhatnak az érdeklődők a Kerekes Pincében, Balatonalmádiban, egy retro-gasztroprogram során. Ugyanezen a napon, a 21:30-kor kezdődő vetítés után, a Szentháromság téren lesz közönségtalálkozó.

Farkas Franciska és Jászberényi Gábor a Mellékszereplők című filmben (forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)Farkas Franciska és Jászberényi Gábor a Mellékszereplők című filmben (forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Június 9-én 15 órakor a füredi Balaton moziban a Blokád című film vetítése után beszélgetés lesz Tősér Ádám rendezővel, Köbli Norbert forgatókönyvíróval, Lajos Tamás producerrel, ifj. Vidnyánszky Attilával és Kónya Imre volt belügyminiszterrel. 17 órakor a Fotonban – majd másnap 17.30-kor – bemutatkozik az SZFE a 60-as évektől napjainkig. Aznap 18.30-kor Almádiban a strandon Dombrovszky Linda rendezésében Petőfi Sándor népszerű komikus eposzát, A helységkalapácsának western- és eastern-világban játszódó különleges műfajparódiáját láthatja a közönség, majd beszélgethet az alkotókkal. 19 órakor a veszprémi Fotonban mutatják be a Mellékszereplők című alkotást. A vetítés után a nézők beszélgethetnek Sopsits Árpád rendezővel és a női főszereplővel, Farkas Franciskával. 19.30-kor a sodró erejű Hat hét című filmet vetítik a Hangvillában, utána közönségtalálkozón tehetik fel a kérdéseiket a nézők. Június 9-én 22 órakor a Hangvillában vetítik a számos díjat nyert Larry című filmet, ahol jelen lesz Bernáth Szilárd rendező, Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs. Este a Psycho Mutants-szal, az Európa Kiadóval és Dj Kanada Káosszal bulizhat a közönség az Óváros téren.

Az Európa Kiadó zenekar (forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)Az Európa Kiadó zenekar (forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)

Balatonfüreden a Partitúra Galériában minden nap 15 órától megtekinthető a Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr 1960 és 1971 között főiskolai tanárának, Bojkovszky Béla fénymesternek írt leveleiből összeállított kiállítás. A levelek a magyar és amerikai filmtörténet eddig még nem ismert, valós képét mutatják meg a látogatóknak. A kiállításon minden nap 16 órától levetítik Novák Emil Laci és Vili: Történetek a magyar operatőriskoláról című filmjét.A fesztivál honlapján június 510–e délig a közönség idén is szavazhat, hogy a legjobb mozifilm kategóriákban versenyző alkotások közül melyiket találja a legjobbnak. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A közönségdíjat a Magyar Mozgókép Díjakkal együtt június 10-én este a veszprémi Petőfi Színházban adják át.

További információk: ITT.

-------------

Cikkeink írásához az Alrite beszédfelismerő (speech-to-text) megoldást alkalmazzuk.

Nyitókép: Jelenet a Nyugati Nyaralás című filmből  (forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál)

 

Szenvedélyesen szeretjük a kultúrát, a művészeteket és a stratégiai gondolkodást. Ez ingyen van. A lapkiadás és az online magazin működtetése azonban pénzbe kerül. Kérjük, ha teheti, támogassa az Art is Business hiánypótló munkáját!

Támogassa a kezdeményezésünket, legyen Ön is mecénás!